Engelli Çocukların Aileleri Bu Durumdan Nasıl Etkileniyor

Engelli Çocukların Aileleri Bu Durumdan Nasıl Etkileniyor
Laura Reguera

Yazan ve doğrulayan psikolog Laura Reguera.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Aileye katılacak yeni bir üye her zaman neşe kaynağıdır. Herkes yeni üyenin gelişi için sabırsızlanır ve ebeveynleri kutlarlar fakat bu durum, her zaman umulduğu gibi mükemmel olmayabilir.

Bazen çeşitli sorunlar veya beklenmedik durumlar ortaya çıkabilir ve bu aile bireylerini olumlu veya olumsuz olarak etkiler. Bu ihtimallerden bir tanesi dünyaya gelen çocuğun engelli olmasıdır ve bu durumun yol açacağı değişiklikler ve zorluklarla baş edebilmek için bu konuyu derinlemesine anlamak gerekir. Daha fazla bilgi edinmek için sizin için derlediğimiz yazımızı okumaya devam edin!

“Engeliniz sizi tanımlamaz, asıl önemli olan bununla nasıl mücadele ettiğinizdir.”

– Jim Abbot

Engelli çocuklar ve aile dinamiklerine etkileri

Öncelikle, engelli çocuklar farklı aile bireylerini ve aile ortamında aralarındaki ilişkileri farklı etkileyebilir. Şunu kabul etmeliyiz ki bu durum insan hayatının farklı evrelerinde farklı zorluklar olarak karşısına çıkabilir ve aile bireyleri arasında gerilime sebep olabilir.

Bu gerilimin başarılı bir şekilde anlaşılıp yönetilmediği takdirde farklı şekiller alarak bireyler arasında çatışmalara sebep olması çok yaygın bir durumdur. Örneğin bu durum, ebeveynler arasındaki iletişimi sekteye uğratarak bireylerin birbirlerinden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu da kendi içinde son vermesi giderek zorlaşan kısır bir karşılıklı rahatsızlık döngüsüne neden olur.

tekerlekli sandalyede dostlar

Öte yandan, eğer ebeveynler fazla korumacı bir yaklaşım sergilerlerse veya otoritelerinin sarsıldığını düşünürlerse engele sahip çocukla ebeveynler arasında da çeşitli sorunlar meydana gelebilir. Böylesi bir durumda engelli bireyin kendisine saygı duyulmadığını düşünmesi ve sonucunda daha da bağımsız hareket etmek istemesi mümkündür. Aynı şekilde benzer problemler kardeşler arasında da ebeveynlerin engelli olmayan çocuklarına fazla sorumluluk yüklemesi gibi durumlara gözlemlenebilir. Bu durum da kardeşlerin utanç duymasına veya kardeşlerini reddetmelerine sebep olabilir.

Yine de bütün zorluklar gerilim ve rahatsızlık yaratmaz ve bu durum aileyi olumlu bir şekilde de etkileyebilir. Aslına bakılırsa bu durum tam tersine aile bağlarını güçlendirip aile bireyleri arasındaki yakınlığı ve bağlılığı arttırabilir.

“Hayatımızdaki zorluklar karakterimizi güçlendirmek için vardır, bize zarar vermek için değil.”

– Nick Vujicic

Engelli çocukların sosyal ve çalışma ortamlarına etkisi

Toplumun günden güne geliştiği reddedilemez bir gerçek olmasına rağmen günümüzde hala engelli bireylerle ilgili yanlış anlaşılmalar ve durumu kabullenmeme gibi sorunlar bulunmaktadır. Bu da engelli çocuk sahibi ailelerin kendilerini toplumdan izole etmesine sebep olur. Birçoğu diğer aileler kadar sosyal bağlara sahip olmazlar veya eğlence aktivitelerine katılmazlar.

Benzer durumlar çalışma ortamlarında da gözlemlenebilir. Eğer aile bireyleri bu durumun iş çevrelerine uyum sağlamayacağını düşünürlerse işlerinden ayrılabilirler. Bu kararı en iyisini yaptıklarını düşünerek verseler bile farkında olmadan farklı gerilimlere yol açar. Bunun sebebi bu kararın engelli bireyin bakıcısının refahını ve ekonomik durumunu direkt olarak etkileyecek olmasıdır.

“Dünya, engelleri engellilerden daha çok problem haline getirir.”

– Warwick Davis

annesi ve sarılan çocuğu

Engelli çocuklar ve aile bireylerinin sağlığına etkileri

Bu zamana kadar bahsettiğimiz her konu aile bireylerini farklı şekillerde etkiler. Sizlerin de düşünebileceği gibi toplum, iş ortamı ve ekonomik durumu etkileyen bu faktörler ailenin sağlığını da etkileyebilir. Bu durum özellikle engelli bireyin bakımını üstlenen kişiler için geçerlidir.

Engelli bireyin bakımındaki ekstra sorumluluk, ona bakan kişiler için sırtlamaları gereken duygusal bir yük haline dönüşebilir. Böylesi durumlarda bireylerde oluşabilecek üzüntü, öfke, anksiyete ve hatta suçluluk duygusu normaldir.

Fakat bu etkiler yalnızca psikolojik sınırlar içerisinde kalmayabilir. Bakımdan sorumlu kişiler kendilerini normalden daha yorgun ve bitkin hissedebilirler ve bu da başka sağlık problemlerine yol açabilir. Yazımızın genelinde de bahsettiğimiz gibi engelli çocuklar birçok soruna yol açabilirler fakat eğer bu durumu iyi yönetmeyi başarabilirsek yararlı bir hale de dönüşebilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.