En İyi 7 Çocuk Psikolojisi Kitabı

En İyi 7 Çocuk Psikolojisi Kitabı
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Küçükleri daha iyi anlamak, ebeveynler veya eğitimciler olarak onlara verebileceğimiz en iyi hediyedir. Çocuk psikolojisi göründüğünden daha karmaşıktır.

İşte bu yüzden belirli davranışların arkasında saklanan ihtiyaçları, duygularının nasıl çalıştığını ve beyinlerinin gelişimlerinin her aşamasında nasıl olgunlaştıklarını anlamak şarttır.

Hepimizin bildiği şey şudur ki; sadece baba, anne veya öğretmen unvanına sahip olmak, çocukları yetiştirmek ve eğitmek için ihtiyaç duyduğumuz becerilere otomatik olarak sahip olduğumuz anlamına gelmez.

Her çocuk benzersizdir ve her gün yeni zorluklar getirir. Belki yeni bir zor davranış, bir güvensizlik, öğrenmede gecikme, belki sürekli “Doğru mu yapıyorum?” sorusu.

“Duygusal zeka en erken yaşlarda gelişmeye başlar. Çocukların aileleri, öğretmenleri ve birbirleriyle olan bütün küçük alışverişler duygusal mesajlar taşır.”

– Daniel Goleman

Ama kitaplar bizim için hep oradadır. Ebeveyn veya eğitimci olmamız fark etmez, güncel kalmalıyız. Bilim ilerlemektedir ve böylelikle artık çocukların beyinleri hakkında her zamankinden daha çok şey biliyoruz. Çocuklarda bütünsel gelişimin nasıl geliştirileceğini, zekalarının nasıl artacağını ve onlara duygularını anlamalarına ve kontrol etmelerine yardımcı olacak araçlar vermeyi öğrendik.

Bununla birlikte, piyasadaki çocuk psikolojisi kitaplarından sadece birini alıp onu “kutsal kitabımız” haline getirmemiz asla tavsiye edilmez. Bunun yerine, ideal senaryo; merakla birçok kaynaktan yararlanmak ve eğitim alanındaki yeni keşiflere açık olmaktır.

Bu yazımızda, çocuk psikolojisi hakkında büyük yardımcılar olabilecek 7 kitabı size sunacağız.

1. Duygusal zeka oluşturma: Çocuklarda iç direnci geliştirmeye yönelik uygulamalar (Linda Lantieri and Daniel Goleman)

Bugün, çoğumuz duygusal zekanın daha iyi bir sağlık ve mutluluk için anahtar olduğunu biliyoruz. Bu tür bir zeka, bize çocuklarımızı yetiştirmek için çok sağlam bir çerçeve sunmaktadır.

Duygusal anlayış ve yönetime dayanan belirli yönergelerin, becerilerin ve yeteneklerin bütünleştirilmesi, onların şimdi ve gelecekte diğerleriyle daha iyi ilişki kurmalarını sağlayacaktır.

Daniel Goleman’ın dediği gibi, çocuklarımıza duyguları öğretmek daha iyi bir gelecek demektir. Bu kitapta çocuk psikolojisi hakkındaki nasılları öğrenebiliriz. Buna ek olarak, pratik bir rehber ve ses diski (Elsa Punset tarafından anlatılan) ile birlikte gelmektedir, bu da onu çocuklar ve gençler için çok daha eksiksiz bir kaynak haline getirmektedir.

bahçedeki çocuk

2. Çirkin Ördek Yavrusu (Boris Cyrulnik)

Boris Cyrulnik tanınmış bir Fransız nörolog, psikiyatrist, psikanalist ve etnologdur. Mutluluk ve psikiyatri biliminde önemli bir referans olarak kabul edilir. Aslında, 11 yaşındayken hayatta ne yapmak istediğini açıkça biliyordu.

6 yaşındayken, bir toplama kampından kaçmayı başarırken, Rus Yahudi göçmenleri olan ailesinin geri kalanı geri dönmedi. O andan itibaren, bir sığınaktan diğerine, bir aileden diğerine, son olarak mütevazi çiftçilerin evine varıncaya kadar gitti.

Uzun bir ıstırap, öfke ve hüzün yolculuğu, onu travma kurbanı haline getirmesine izin vermedi, onun yerine dirençli bir çocuk haline getirdi.

Bu kitapta Boris Cyrulnik çok ilginç bir çocuk travması görüşü vermektedir. İlişkilerin işlemeleri ve daha sonra duygularımızın ifadesi, hayatımıza devam etmemize yardımcı olması için bir çeşit biyopsik “rezervi” etkinleştirmemizi öğretir.

3. Tam Beyinli Çocuk: Çocuğunuzun Gelişmekte Olan Zihninin Beslenmesine Yönelik Kanıtlanmış 12 Strateji (Daniel J. Siegel and Tina Payne Bryson)

Bu çocuk nöropsikolojisi alanında harika bir referans kitabıdır. Yazarlar, nöropsikiyatrist Daniel J. Siegel ve ebeveynlik uzmanı Tina Payne Bryson, bizi genç beyinde heyecan verici bir yolculuğa çıkarmaktadırlar.

Okuması kolay, eğlenceli ve ilgi çekicidir. Ayrıca, çocuklarımızın duygusal ve entelektüel gelişimini desteklemek için çok pratik ve kullanışlı stratejiler verir.

Dahası da var. Bu kitabı farklı ve yenilikçi yapan başka bir şey de, çizimlerin bazı kavramları kendi çocuklarımıza öğretmemize yardımcı olabilmesidir. Küçük çocuklarımızdaki bazı tepkileri, davranışları ve ihtiyaçları anlamamıza yardımcı olacak eksiksiz ve mükemmel bir çocuk psikolojisi el kitabıdır.

4. Korktuğunuzda ve Endişeli Olduğunuzda Ne Yapmalı: Çocuklar için Bir Rehber (James J. Crist)

James J. Crist, çocuklarda travma, depresyon ve psikolojik bozukluklar konusunda uzmanlaşmış Amerikalı bir psikologtur. Bu kitabın listemizde olmasının nedeni basittir: hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik olmasıdır. Korkularımızı anlamamızı ve rasyonelleştirmemizi sağlamaktadır.

Her şeyden önce, bir çocuğun zihnindeki en yaygın korkuları, endişeleri ve anksiyetei kapsamayı amaçlamaktadır. Bunlar karanlıktan yalnızlığa, palyaçolardan kabuslara kadar uzanır. Bugünün dünyasındaki talihsiz şu gerçeğe kadar bile gidebilir: terör.

Birçok korkmuş ve endişeli çocuk görmüş ve onlara yardımcı olmuş bir psikolog olan Dr. Crist, basit açıklamalar ve stratejiler sunmaktadır. Bu kitabı okuduktan sonra hem çocuklar hem de ebeveynler daha donanımlı olacaktır.

fili çeken çocuk

5. Çocukların Dinleyeceği Bir Şekilde Konuşmak… Ve Çocukların Konuşması İçin Dinlemek (Adele Faber and Elaine Mazlish)

Bu, 90’ların sonunda yayınlandığından beri çocuk psikolojisinde en çok satanlar kategorisinde olmuştur. O zamandan beri çok şey değişti ama bu kitaptaki gerçeklerin modası geçmiyor. Gerçekten, çocuk ve gençleri yetiştirmenin ve eğitmenin temel ve zamanı olmayan yönlerini anlatmaktadır.

Pratik ve saygılı bir yaklaşımla, sınırları belirlemek, duyguları yönetmek ve disipline etmek için iletişim yöntemleri, yenilikçi problem çözme stratejileri ve iyi teknikler öğretmektedir.

6. Ağaçtan Uzak: Ebeveynler, Çocuklar ve Kimlik Arayışı (Andrew Solomon)

İlham verici ve büyüleyici olan bu kitap, ebeveynler, öğretmenler, psikologlar ve bizi birbirimizden ayıran, bir araya getiren şeyleri, bizi neyin tanımladığını ve neyin bizi insan yaptığını düşünmek isteyen herkesin okuması gereken bir kitaptır.

“Birçoğumuz anne babamızdan ne kadar farklı olduğumuzla gurur duyuyor olsak da, çocuklarımızın bizden farklı olmalarına üzülüyoruz.”

– Ağaçtan uzak: Ebeveynler, çocuklar ve kimlik arayışı, Andrew Solomon

Bu, milyonlarca insanı büyüleyen, Down sendromu veya otizm spektrumundaki bozukluklar gibi sıkıntılara sahip çocuklar ile ebeveynlerinin ilişkilerini derinleştiren alışılmadık bir kitaptır.

Sayfalarında en sert kalplere bile dokunabilecek 300’den fazla ailenin ifadelerini görüyoruz.

ağaçtan uzak

7. Çocuğun Psikolojisi (Jean Piaget)

Jean Piaget hakkında konuşmadan çocuk psikolojisi ile ilgili kitap listemizi bitiremeyiz.

20. yüzyılın en önemli psikologlarından biri olmasının yanı sıra, insani gelişim ve çocuk psikolojisi alanındaki katkısı, epistemolojik, mantıksal, biyolojik ve sosyolojik olarak büyük ilgi görmeye devam ediyor.

O, şu an üzerinde çalıştığımız birçok kavramın temellerini atmıştır. Derinlemesine düşünme ve yorumlama için kullandığımız tüm kapsamlı çalışmaları, makaleleri ve ampirik araştırmalarından dolayı ona teşekkür etmeliyiz.

Her birkaç yılda bir, yeni baskılar piyasaya çıkarak, Piaget ve sadık işbirlikçisi Inhelder’ın işinden tekrar ve tekrar keyif almamızı sağlar.

Tam olarak “eğlenceli” bir okuma olmasa da, zekanın ilk çalışmalarına, gerçekliğin inşasına, düşünce kategorilerine, temsil kapasitelerine, somut işlemlere, resmi işlemlere, ahlaki yargılara ve çocukların duygusal ve sosyal yönlerine dalmak istiyorsanız bu kitap bir zorunluluktur.

Jean Piaget fotoğrafı

Bağlamak gerekirse, bu liste çocuk psikolojisi üzerine pek çok harika kitaptan bahsedememektedir. Ancak, size iyi bir öneri listesi vermeye çalıştık. Duyguların, korkuların, beyin gelişiminin, direncin ve psikolojik veya zihinsel eksikliklerin henüz tam olarak anlaşılmamış olduğu bir alandır.

Meraklı olalım ve öğrenmeyi asla bırakmayalım. Çocuklarımıza elimizden gelenin en iyisini verelim.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Linda Lantieri y Daniel Goleman (2009) “Inteligencia emocional infantil y juvenil: Ejercicios para cultivar la fortaleza interior” Madrid: Aguilar
  •  Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson (2011) “El cerebro del niño” Alba Editorial
  • James J. Crist (2004). “Cómo superar los miedos y las preocupaciones” Barcelona: Oniro
  • Adele Faber y Elaine Mazlish (2005) “Cómo hablar para que sus hijos le escuchen y cómo escuchar para que sus hijos le hablen” Medici
  • Andrew Solomon 2014 “Lejos del árbol: historias de padres e hijos que han aprendido a quererse” Madrid: Debate
  • Jean Piaget, B. Inhelder (2008) “Psicología del Niño” Madrid: Morata

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.