Cinsiyet Ayrımı Yapmadan Çocuk Yetiştirmek

Cinsiyet Ayrımı Yapmadan Çocuk Yetiştirmek

Son Güncelleme: 08 Ekim, 2017

Oğlunuzu okula gönderirken pembe giydirir miydiniz? Ya da oğlunuzu bale kursuna gönderip bebeklerle oynamasına izin verir miydiniz? Peki, kızınız futbol oynamak istese, bunu destekler miydiniz? Kızınız saçlarını kısacık kestirmek istese ve tamirci olmaya karar verse? Bu sorulara cevap vermek pek çok ebeveyn için teoride kolay olsa da, birçoğu içten içe çocuğunun böyle istekleri olmasını istemez. Cinsiyet renklere, seçilen oyuncaklara, giysilere veya hangi müziği ya da dansı tercih ettiğimize göre değişecek bir şey midir?

Pek çok insan için konu erkek çocukları olduğunda, cevap evet. Yayılan feminizm hareketleriyle birlikte, önceden yalnızca erkekle için doğal görülen şeyler artık kız çocukları için de normal. Halen üzerinde durulması gereken konular olsa da, oy kullanmak, pantolon giymek ve çalışmak kadınlar için normal.

Ancak “kadınsı” hareketler sergilemek hala erkeklerin yargılanmasına neden oluyor. Bunun nedeni, kadınsı hareketlerin daha aşağı görülmesi olabilir mi? Belki de kadınlar zaten ikinci sınıftır ve erkekleri de aşağı çekmek istiyorlardır? Peki, çocuklarımızı yetiştirirken cinsiyet kavramını bir kenara koysak nasıl olur?

“Kadınların erkekler gibi olması (pantolon giymek, sigara içmek ve adına çalışmak dene şu çılgın meşgale) yakın tarihte bir başarı olarak görülüyor. Bunları yapmak kadınlar için uzun zamandır büyük bir hedef. Bizim amacımızsa, erkeklerin de kadınsı hareketlerde bulunmasının bir o kadar normal olduğunu göstermek. Bu sayede belki erkek çocuklarına da dans etmenin, pembe giymenin, bebeklerle oynamanın, hissettiklerini korkmadan söylemenin utanılacak bir tarafı olmadığını anlatabiliriz.”

– Quique Peinado

elinde çiçek tutan kız

Çocuklar Cinsiyeti Umursamaz

Çocukların tek istediğinin mutlu olmak olduğunu bazen unutuyoruz. Dans etmek, renklerle veya oyuncaklarla oynamak çocukların başka anlamlar yüklemeden zevkle yaptıkları şeylerdir. Cinsiyeti umursamazlar çünkü bu daha çok yetişkinlerin anlam yüklediği bir şeydir.

“Geçen gün 2 yaşındaki oğlum marketten pembe bir diş fırçası aldırdı. Elbette bu diş fırçasını favori rengi pembe diş fırçası eskidiği için aldırdı. Ödemek üzere kasaya geldiğimizde, kasiyer ona ‘Bu diş fırçası senin mi yoksa küçük kız kardeşin için mi?’ diye sordu. Cevabı duyan kasiyer ‘Sarı bir tane almak daha çok hoşuna gitmez miydi?’ diye tekrar sordu. Bunun üzerine ‘Hayır pembe olanı seçti, sorun yok, hem de hiç,’ cevabını verdim.”

– Quique Peinado

Peinado’nun bahsettiği durumlar ne yazık ki her gün yaşanıyor. Çocuklar pembe rengi sevmenin veya kızlara göre şeyler yapmanın kötü olduğunu sanarak büyüyor. Peki, bunda yanlış olan ne?

Çocuğu taşıyan ve dünyaya getiren annedir; ancak yetiştirmek her iki ebeveynin işidir. Her ikisi de çocuğu beslemek, giydirmek veya yürüyüşe çıkarmak zorundadır. Öyleyse neden kız çocukları bebeklerle oynayıp anne olmaya hazırlanıyorken erkek çocukları da aynını yapıp baba olmanın neye benzediğini öğrenmesin? Böyle yaparak onlara çocuklara bakmakla sorumlu olanın yalnızca anneler olduğunu öğretmiş olmuyor muyuz?

Bu sadece bebeklerle ilgili de değil. Duyguları ifade etmek de kızlara özgü bir davranışmış gibi gösteriliyor ve böylece erkek çocukları kendileri olmalarını sağlayan bir parçadan daha mahrum bırakılıyor. Erkek çocuklarına güçlü durmayı ve mücadele etmeyi öğretirken üzgün olmanın ya da ağlamanın yanlış olduğunu aşılıyoruz. Daha da kötüsü, kendileri gibi olmanın nesi yanlış?

tekne içinde çocuklar

Çocuklar İstedikleri Kişi Olabilir Mi?

Her şeyin eşitlik içinde olduğunu öne sürdüğümüz bu dünyada, çocuklarımızın-kız ya da erkek olsun fark etmez- büyüdüklerinde istedikleri şey olabileceklerini söyleriz. Sonra da onları basmakalıp cinsiyet kurallarına sokarak büyütür, her şeyi cinsiyete göre belirleriz. Sadece oyuncak broşürlerine bakmanız yeter.

İstisnalar bir yana, çocuklara vereceğimiz hediyeleri böyle düşünmeye devam edersek ilerde ne olacaklarını görürüz. Mesela kız çocukları için onları ev işlerine alıştıracak bebekler ve daha pek çok oyuncak var. Diğer taraftan erkek çocuklar için kartlar ve inşa edebilecekleri oyuncaklar…

Yani kızların tek görevi ev işlerinin ve çocuk büyütmenin nasıl olduğunu öğrenmek iken, erkelerin görevi de dışarıda çalışmak mıdır? Eğer bu şekilde dans etmenin ve bebeklerle oynamanın yalnızca kızlara; futbol ve Legoların ise yalnızca erkeklere has olduğunu aşılamaya devam edersek cevap evet olacaktır. Eğer yargılamadan kendi seçimlerini yapmalarına izin verirsek kendileri gibi büyüyebilirler.

sarılan abla kardeş

Çocuklarımızı basmakalıplardan uzak yetiştirmek bizim elimizde

Neyin kızlara neyin erkeklere göre olduğu hakkındaki fikirler hala gündemde. İyi haber: bunu değiştirmek biz yetişkinlerin elinde. Geleceğin yetişkinleri bizim elimizde.

Ebeveynler ve bakıcılar olarak çocukları basmakalıplardan uzak yetiştirmek tamamen bizim elimizde. Onlara seçme özgürlüğü tanımalı ve başkalarının fikirlerine saygılı bireyler olarak yetişmelerini sağlamalıyız. Çünkü kızlara ya da erkeklere özgü hareketler yoktur; bütün çocuklar için sağlıklı ve eğlenceli olan aktiviteler vardır. Cinsiyetçiliği bir kenara bırakın, sağlıklı çocuklar büyütün.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.