Logo image
Logo image

Duygusal Zeka Karantina Sırasında Size Nasıl Yardımcı Olabilir

3 dakika
Krizler kırılganlığımızı arttırır. Şimdi, karantinanın neden olduğu günlük endişe, kaygı, hayal kırıklığı ve üzüntüyü daha iyi yönetmek için duygusal zekamızı uyandırmanın zamanıdır.
Duygusal Zeka Karantina Sırasında Size Nasıl Yardımcı Olabilir
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Karantina sırasında duygusal zeka kullanmak size gerçekten yardımcı olabilir. Bu duygularınızı, düşüncelerinizi, yaklaşımlarınızı, umut anlayışınızı ve hatta sosyal ilişkilerinizi yönetmek için bir araç olabilir.

Daniel Goleman’ın Odak: Mükemmelliğin Gizli Anahtarı ya da ünlü klasiği Duygusal Zeka gibi kitaplarında belirttiği gibi, zor zamanlarda odağımızı kontrol etmek kadar önemli olan bir şey yoktur. Bu zor zamanda, birçok endişeniz ve sizi anksiyete ve huzursuzluk ile dolduran olumsuz düşünceleriniz olması son derece normaldir.

Ancak, kendinizi sabır ve yapıcı optimistlik konularında eğitmelisiniz ki durumu kabul edip ilerleyebilin. Duygularınızın simyasına dair derin bir anlayış sahibi olmak bu zor günler ile daha iyi bir şekilde başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Karantina Sırasında Duygusal Zeka

New York’taki Buffalo Üniversitesinde Dr. Mark Seery tarafından yapılan ilginç bir çalışma bizlere üzerine düşünülecek bir şey veriyor. Sizi öldürmeyen, ancak doğru şekilde yönetemediğiniz şeyler sizi giderek artan bir stres durumuna sokabilir. Bu durum ise yoğun bir psikolojik savunmasızlığa yol açabilir. Peki bunların tamamı ne demek ve mevcut pandemi bağlamı ile nasıl bir ilişkisi var?

Temelde, bu demek oluyor ki milyonlarca insan koronavirüsten sağ çıkacak. Ancak, bu olaydan fiziksel açıdan hasar almadan çıkmanız duygusal açıdan da hasar almadan çıkabileceğiniz anlamına gelmiyor. Gerçekte, akıl karışıklığınız, gördüğünüz ve deneyimlediğiniz her şey, ve her endişe ve ıstırap anı sizinle kalmaya devam edecek.

Some figure

Karantina sırasında duygusal zeka bu durumu daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.

Kişisel Farkındalık

Ne hissettiğiniz, ihtiyaçlarınız, sizi içten içe gerçekten acıtan şeyin ne olduğu gibi şeyler birçok insan için bilinmeyen şeylerdir. Bundan dolayı, kendinizi kişisel farkındalık sanatı üzerine güçlendirmek önemlidir.

Bu, duygularınız ve hislerinizin farkında olmayı içerir. Vücudunuzun ne hissettiğini, ve zihninizde neler olduğunu keşfetmelisiniz. Duygularınızı nasıl tanımlayacağınızı ve hayatınızdaki varlıklarını nasıl kabul edeceğinizi öğrenmelisiniz. Duygusal açıdan kişisel farkındalık sahibi olmak tüm bu içsel gerçeklikleri çözümlemenize yardım edecektir.

Kişisel Kontrol

Amigdala beyninizin çoğu olumsuz duyguyu düzenleyen küçük bir alanıdır, ki bu duygular gereklidir ve hepsinin bir fonksiyonu vardır.

Ancak, bazen, bu alan korku ya da ıstırap gibi gerçekleri yoğunlaştırır. Bunun üstüne, bunu öyle bir şekilde yapar ki rasyonel ve yansıtıcı düşünceleri tamamen bloklar. Bunların tamamı sizin uygunsuz şekilde davranmanıza yol açacaktır. Bu bağlamda; panik alışverişini, genel paniği, sürekli olumsuzluğu ve yarın ne olabileceğine dair bir korkuyu tetikleyebilir.

Bundan dolayı, karantina sırasında üzerinde en çok çalışmanız gereken duygusal zeka anahtarlarından bir tanesi kişisel kontroldür.

Buna, eğer endişe, korku ya da rahatsızlığınızı tetikleyen uyaranı bulabilirseniz ulaşabilirsiniz. Örneğin, sürekli koronavirüs hakkındaki haberleri okumak yerine bu zamanı arkadaşlarınız ve aileniz ile konuşmak gibi keyifli aktiviteler ile geçirebilirsiniz.

Some figure

Odağınızı Eğitmek

Buna en başında da işaret etmiştik. Anksiyete varlığını hissettirdiğinde, zihniniz gelecekteki potansiyel senaryoları öngörmeye başlar. Ve, çoğu durumda bu tahminler olumlu olmaz.

Böylece, gelecekte ne olabileceği hakkında, sinir bozucu oldukları kadar korkutucu da olan senaryolar ile ilgili takıntılı hale gelirsiniz.

Şimdiki zaman ve mekana odaklanarak dikkatinizi eğitmeyi öğrenmelisiniz. Önemli olan tek şey budur.

Karantina Sırasında Duygusal Zeka: Kaliteli Duygusal Bağlar

Karantina sırasında duygusal zeka üzerinde çalışmak ilişkilerinizi yönetmeyi de gerektirir. Peki bu ne demek? Bu basitçe, etrafınızdaki insanlarla pozitif bir duygusal bağınız olması gerektiği anlamına gelir.

Bunun nedeni, bu zor günlerde, yapmak isteyeceğiniz son şeyin endişe ve korkunuzu arttıracak insanlar ile konuşmak olmasıdır. Aynı zamanda, siz de diğer insanların anksiyetesini beslemekten kaçınmalısınız. Bundan dolayı, akrabalarınız ya da arkadaşlarınız ile konuştuğunuzda bu anları zenginleştirici anlar haline getirmeye çalışın. Diğer insanlar için güvenli bir liman ve bir umut ışığı olmaya çalışın.

Bu pandemi sırasında ilişkilerinizi yönetmek, size fiziksel anlamda yakın olan insanlar ile sosyal bağlarınıza dikkat etmek anlamına geldiği kadar uzakta olan insanlarla bunu yapmaya da işaret eder.

Sonuç olarak, duygularınızı cesaret, umut ve sevgi uyandıracaklarından emin olacağınız şekilde eğitmeniz gerektiğini hatırlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Seery, M. D., Holman, E. A., & Silver, R. C. (2010). Whatever Does Not Kill Us: Cumulative Lifetime Adversity, Vulnerability, and Resilience. Journal of Personality and Social Psychology99(6), 1025–1041. https://doi.org/10.1037/a0021344

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.