Logo image
Logo image

Duygusal Alanlar: En Sevdiğin Yer, Senin Yanın

4 dakika
Duygusal Alanlar: En Sevdiğin Yer, Senin Yanın
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Ruh sağlığının temel kurallarından biri, pozitif duygusal alanlarda yaşamak ve kendiniz olmaktır. Bunlar, ana kuralın “yaşa ve yaşat” olduğu yerlerdir. Bunlar özgür hissedebileceğiniz ve büyüdüğünüz, aynı zamanda da bir şeye veya bir başkasına bağlı olduğunuz ortamlardır. Hepimizin en çok sevdiğimiz bir yer olmalı, duygusal olarak gelişip büyüyebileceğimiz zenginleştirici bir alan.

Duygusal alanlar yeni bir konu değil. Yine de, çoğu belge ve bibliyografya, neredeyse her zaman bir çalışma bağlamında bunu tartışır. Aslında, iş yerinin günlük duygusal ortamının bizi diğer birçok yerden daha fazla etkilediğinin farkındayız. İş yerimizde kendimizi rahat hissetmek ve başkalarıyla iyi ilişki kurmak için ihtiyaç duyduğunuz şeyi her zaman bulamıyoruz. Ve bu da çalıştığımız yer için elimizden gelenin en iyisini yapmayı zorlaştırıyor.

“Hiçbir haritada gözükmez gerçek yerler asla.”

– Herman Melville

Bununla birlikte, duygusal alanların ilginç konusu iş bağlamının ötesine geçer. İlk olarak, unutmamamız gereken bir şey var – bir veya daha fazla insanın bir mekanda yaşadığı, belli bir ortam yarattığı an. Hepimiz duygusal dışavurumlar yaşıyoruz . Bunlar diğer sakinlerin serbest bıraktığı duyguları birleştirir ve zenginleştirici, düşmanca veya nötr bir atmosfer oluşturur.

Bazı psikologlar, bir evin ve bir ailenin duygusal ikliminin beş dakikalık bir süre içinde yakalanabileceğini söylüyor. Kişilerin ifadeleri, ses tonu ve iletişim stilini okumak için bu yeterlidir. Bu bilgi ile bir gözlemci oldukça fazla sonuç çıkarabilir.

Mesela, emlakçılara göre potansiyel müşteriler bir eve girdikten sonra 30 saniye içinde o evi beğenip beğenmediklerini anlıyor. Çünkü bazen, etrafta hiç insan olmasa bile, beyinlerimiz çok öznel duygusal uyarıcılar alırlar. Aydınlatma, renkler ve diğer detaylar, deneyimlerimize ve kişiliğimize dayanarak duygusal değer kazanır.

Gördüğünüz gibi, bu konu ilginç olduğu kadar da kapsamlı.

doğa ve geyik
Duygusal alanlar – kalbin bulunduğu yerler

Herman Melville, en güzel yerlerin haritada görünmediğini söylemiştir. Birbirini olgun bir şekilde seven iki kişi aralarında en güzel mekanları oluşturur. Birbirlerine açılmak için kendi duvarlarını yıkarlar. Bahçelerinde saygı ekip memnuniyet biçerler. Her insan kendi mutluluğuna yatırım yapar çünkü içsel refahının sevdiklerine fayda sağlayacağını bilirler.

Öyle düşünmüyor olabilirsiniz ama pozitif ve kaliteli duygusal alanlar inşa etmek kolay değil. Genellikle başarısızlığa yol açan bir hata, tüm mutlu ve anlamlı ortamların başkalarını mutlu ederek oluşturulacağına inanmaktır. Buna inanıyorsanız, örneğin iş yerinizde her şeye boyun eğen ve itaatkâr biri olabilirsiniz. İş yerinizde olumlu değişiklikler önermek ve yaratmak için inisiyatifiniz olmayacaktır.

Bu arada, bir ilişki veya aile düzeyinde, diğer herkesin duygularınıa kendi duygularınıza göre öncelik veren kişiye dönüşürsünüz. Sonunda, bu, büyük bir hayal kırıklığı ve acı hoşnutsuzluk atmosferine neden olacaktır. Bu örneklerle açıklığa kavuşturmak istediğimiz şey, olumlu duygusal alanların öncelikle sizin için yatırım gerektirmesidir. Bunu düşünmek için biraz zaman ayırın.

Some figure

İnsan doğası, duygusal olgunluk ve atılganlık ile birlikte, toksik atmosferlerin oluşumunu sınırlar.

“Tüm olumsuz duygusal iklimleri önyargı, ego, mutlak yargılar, bireycilik, acelecilik, suç ve (en kötüsü) korkunun savaş alanları olduğunu hatırlamak önemlidir.”

İçinizde bu özelliklerin hepsine sahipseniz bu, davranışlarınızı ve sonuç olarak duygusal ortamınızı koşullandırır. Zenginleşen tüm duygusal atmosferlerin, sakinlerinin psikolojik profiline bağlı olduğunu anlamak önemlidir.

Duygusal olarak cömert, pozitif ve güçlü alanlar nasıl oluşturulur?

Günlük duygusal alanlarınız en sevdiğiniz yerler olmalı. Her zaman kendiniz olabileceğiniz yerler. Fikirleriniz, değerleriniz ve hislerinize saygı duyulduğunu bildiğiniz alanlar. Bunlar ilişkilerin zincir ya da pranga gibi olmadığı alanlardır. Bunun yerine, yelkenlerinizi ümitle dolduran sıcak rüzgarlar gibidir.

“Duygular bulaşıcıdır. Hepimiz bunu deneysel olarak biliyoruz. Bir arkadaşınla gerçekten eğlenceli zaman geçirip bir kahve içtikten sonra, kendini iyi hissedersin. Bir mağazada kaba bir görevliyle karşılaştığında, kendini kötü hissedersin.”

– Daniel Goleman

İnsanların sizi sevmesi yetmez, sizi gerçekten iyi sevmek zorundalar. Cömert ve olumlu duygusal alanlar yaratmak için bu basit stratejileri kullanmanızı öneririz. Şimdi gelin her birine bir göz atalım.

Cömert bir duygusal ortam yaratmak için dört strateji

Etrafınızdakilerin duygusal durumuna odaklanmaktan ziyade işe kendinizle başlayın. Duygusal alanları en çok etkileyen şey kişisel hayal kırıklığı, sinirlilik veya savunuculuktur.

Etrafınızdakilerin duygusal durumuna odaklanmaktan daha fazlası, kendinizle başlayın. Duygusal alanları en çok etkileyen şey kişisel hayal kırıklığı, sinirlilik veya savunuculuktur. Kendi hislerinizi iyi bir şekilde inceleyin ve öfke, endişe veya diğer insanlara olan eksikliklerinizi gidermeden önce bunları yönetmeyi öğrenin.

  • Pozitif takviye. Duygusal alanlarda uzman olan kişiler, 4 olumlu yorum aldığımız sürece , ortalama olarak günde bir olumsuz yorumu tolere edebileceğimizi (bir eleştiri ya da uyarı gibi) söylemektedir. Aynı zamanda, çok fazla pozitiflik sahte veya yapay gelebilir.
  • Sürekli, samimi ve iddialı iletişim. Olumlu takviye ve duygusal cesaretlendirmeye ek olarak, kaliteli bir duygusal ortam sürekli diyalog gerektirir. Bütün taraflar aktif dinleme, empati ve atılganlık uygulamalarına katılmalıdır.
  • Doğru bağlantıyı kolaylaştırın. Bir çalışma ortamında, birçok insanla iyi geçinmek kolaydır. Ancak, otantik bir ortam (işte ve evde), başkalarıyla “bağlanabileceğinizi” düşündüğünüz yerdir. Bu, basit nezaket ve hatta dili aşan bir şeydir. Karşılıklı anlayıştır.

Son olarak, herhangi bir duygusal alanı beslemek için gerekli bir strateji, ayrıntılara nasıl dikkat edilmesi gerektiğini bilmektir. Bu günlük inceliklere dikkat edin. Dikkatli bir şekilde gözlemlerseniz, bu düşünceyi, şükran duygusunu ve “burada olduğun için teşekkürler”, “sen olmadan ne yapardım” veya “benim en sevdiğim yer senin yanın” gibi ifadeleri fark edeceksiniz.

Kendiniz ve başkaları için daha mutlu bir ortam yaratmak için bu şeyleri her gün düşünün.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.