Logo image
Logo image

Duygu Eğrisi

4 dakika
Duygu Eğrisi, bir kişinin bir duygu hissetmeye başladığı andan başlayıp tamamen yok olana kadar olanların bir temsilidir. Bu evrimi göz önünde bulundurarak, bu yazımızda, duygusal yoğunluğun yüksekliği sırasında yapmamanız gereken üç şeyi tartışacağız.
Duygu Eğrisi
Son Güncelleme: 21 Ocak, 2020

Birçok uzman, duyguyu ezici veya yoğun bir duygusal yüke sahip öznel bir durum olarak tanımlar. Duyguları açıkça tanımlamak zor olsa da, herkes bu öznel durumları açık bir şekilde tanımlayabilir. Örneğin, kendinizi kızgın veya mutlu hissettiğiniz bir durumu tanımlayabilirsiniz. Üzüntüden korkuya, bu duyguların iyi bir kısmı benzer şekilde gelişir: duygu eğrisi yoluyla.

Duygular ne içindir?

Martinez-Sanchez (2011) gibi araştırmacılara göre, önemli duygusal olayların bastırılması veya ifade edilmemesi (sevilen birinin kaybı nedeniyle ağlama, sevgiyi ifade etme vb.) Fark edilebilir bir fizyolojik hiperaktivasyona, immüno-baskılanmaya ve kısa ya da uzun dönemli fiziksel ve zihinsel sağlığınız üzerinde başka olumsuzluklara neden olabilir.

Hal böyleyken, duygular ve ifadeleri neden bu kadar önemlidir? Aynı yazarlar, homeostaz ve hayatta kalma güdüsü ile ilişkili kişiler arası işlevlerin ve doğada daha sosyal olan birey dışı işlevlerin varlığına da işaret etmektedir.

Some figure

İçsel faktörler

  • Duygular, farklı bilişsel, fizyolojik ve davranışsal tepki sistemlerini koordine etmeye yardımcı olur.
  • Duygu orada olmadığında engellenebilecek davranışları harekete geçirirler. Örneğin, çok atletik olmayan biri korktuğunda oldukça hızlı koşabilir. Ya da kendini pasifist olarak tanımlayan biri,  kızgın ya da öfkeli hissettiğinde başı belada olan birini savunabilir.
  • Duygular bedeni dövüş veya kaçış için hazırlar. Hayatta kalmanızda son derece önemli bir rol oynarlar. Korkmuş hissetmek, tehdit olarak yorumladığınız her şeye karşılık olarak savaşmak veya kaçmak için bir hazırlıktır. Korku işareti olmadan, vücut tehlikeyle yüzleşmeye veya kaçmaya hazır olamaz.

Örneğin, vücudunuz tehlikeli bir uyarana yanıt olarak alarm çaldığında (korktuğunuzda), bu hipotalamik-hipofiz-adrenal ekseni harekete geçirir. Bu, glukokortikoidleri serbest bırakan adrenalin bezlerinizi harekete geçirir. Vücudunuz, sanki saldırıya uğramış gibi fiziksel ağrıyı azaltmak için adrenalin ve endojen opioidleri serbest bırakır. Aynı zamanda, sindirim sistemi gibi kaçış için gerekli olmayan sistemler de bastırılır.

Tehlikedeyken, korku kalp atış hızınızı artırır, bir yaralanma durumunda dalağınızı kırmızı kan hücrelerini serbest bırakması için kasar, göz bebeklerinizi genişletir, vb.

Duygular, bilgileri hızlı bir şekilde işlemenize yardımcı olurlar. Beyniniz, söz konusu uyaranların özelliklerini hızlı bir şekilde değerlendirebilir, bu da mümkün olan en hızlı şekilde en uygun eylemi gerçekleştirmenizi sağlar.

Dışsal faktörler

Duygular, niyetlerinizi diğer insanlara iletmenize ve hislerinizi paylaşmanıza yardımcı olur. Yüz ifadelerinizi, hareketlerinizi ve sesinizi kontrol etmenize yardımcı olurlar, böylece başkalarının davranışlarını da etkileyebilirsiniz.

Aristoteles’in bir zamanlar yazdığı gibi, insan politik bir hayvandır ve duygular da sosyalleşme rolü oynar. Örneğin, duygularınız diğer insanların davranışlarını etkiler. Bazı insanlar başkalarının desteğine ihtiyaç duyduklarında üzüntüyü kullanırlar, diğer insanlar sevgi veya sevinç vb. Kullanırlar. Duyguların sosyal ilişkilerdeki rolünün çok hem de pek çok örneği vardır.

Duygu Eğrisi

Duyguların maksimum yoğunluğunu uzun süre korumak zordur. Aslında, bir duygunun normal gelişimi bir eğri şeklindedir. Başlangıçta zayıf olan duyumlar gittikçe güçlenir. Maksimum yoğunluğuna ulaştıklarında ise giderek gücü azalır.

Bu sezgisel görünebilir, ancak çoğumuz, özellikle akıl sağlığı söz konusu olduğunda, günlük olarak düşünmüyoruz. Bu eğri, duyguların yanı sıra kaygı veya panik atakları için de geçerlidir. Sonuç olarak, nadiren on dakikadan fazla sürerler.

Korku, öfke veya üzüntünün getirdiği duygusal yoğunluk, duygu en güçlü noktasındayken harekete geçmeyi çok kolaylaştırır. Terapiye giden birçok insan tam da bu nedenle giderler. Duygusal yoğunluğun yüksekliğinde yaptığınız eylemler çoğu zaman yararınıza olmaz.

Terapi yardımıyla duygularınızı yönetmeyi öğrenmek

Tedavinin erken aşamalarında, hasta tepkilerini nasıl yöneteceğini bilmiyorsa, duygu eğrisi hakkında konuşmak faydalı olabilir. Amaç, duyguları kontrol etmek değil, kötü yönetilen yoğun bir duygunun neden olabileceği olumsuz sonuçlardan kaçınmaktır.

Depresyon, anksiyete veya kederden muzdarip hastalar için, duyguların nasıl çalıştığını öğrenmek çok yararlı olabilir. Terapist, duygusal yoğunluğun yüksekliğinde ne yapmamanız gerektiğini de açıklamalıdır. Zamanla, sürekli tedavi, hastanın bu kadar yoğun duygusal tepkiler yaşamamasına yardımcı olmalıdır.

Some figure

Duygu eğrisi yüksekken yapmamanız gereken üç şey

Öfke, üzüntü, korku ya da mutluluk olsun, yoğun duygular yaşarken  muhtemelen yapmaktan kaçınmanız gereken üç şeyi açıklamak önemlidir. Uzmanlar bunu öneriyor çünkü bu anlarda yapılan eylemler muhtemelen mantıklı değiller.

İşte eğrinin yüksekliğinde yapmamanız gereken birkaç şey:

  • Karar vermek. Klinik depresyonu olan bir kadın örneğini kullanalım. Onun, en kötü hissettiği anda karar vermenin tehlikeli olduğunu görmesini sağlamak önemlidir. Verdiği kararlar her zaman o anda hissettiği derin üzüntü veya çaresizlikle el ele olacaktır. Böylece, o korkunç anlarda karar vermekten kaçınırsa, intihar veya kendine zarar verme gibi korkunç sonuçlardan da kaçınabilir.
  • Sorunu çözmeye çalışmak. Yoğun duygu belirli bir olaydan kaynaklanıyorsa, hala bu duyguları hissederken durumu düzeltmeye çalışmamalısınız. Mantıklı beyniniz kapalıyken, normalde bir sorunu çözmek için ihtiyacınız olan tüm araçlara sahip olmayacaksınız. Sadece bu da değil, aynı zamanda anın hayal kırıklığı sizi yanlış yönlendirilmiş eylemlere doğru çekebilir. Yapılacak en iyi şey, duygusal yoğunluğun azaldığını hissedene kadar durumu oluruna bırakmaktır.
  • Düşünmek. Duygular sonsuz felaket senaryolarına, mantıksız ve işe yaramaz düşüncelere yol açabilir. Bu düşüncelerin bazıları aslında mantıksız davranışlara yol açabilecek yeni ve eşit derecede yoğun duyguları kışkırtabilir.

Bu eylemlerden kaçınmanın yanı sıra, duygusal yoğunluk anlarında başvurabileceğiniz alternatiflerin bir listesini bulundurmak da yararlıdır. Düşünmekten, problemleri çözmekten veya karar vermekten kaçınmanıza yardımcı olacak şeyler yapın. Bir dahaki sefere kendinizi duygu eğriniz yükselirken bulduğunuzda kullanmak üzere bu listeyi el altında tutun.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Palmero, F y Martínez-Sánchez, F. (2008). Motivación y emoción. Madrid: McGraw-Hill.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.