Duvak: İnsan İlişkilerinin Paradoksal Doğası
Yazan ve doğrulayan psikolog Cristina Roda Rivera
William Somerset Maugham’ın romanlarına dayanan Duvak (The Painted Veil) 2006 yılında yayınlanan filmin öncesinde de iki farklı adaptasyonun konusu olmuştur. 1934 yılında Greta Garbo başrolü üstlenirken 1957 yılı versiyonunda Eleanor Parker rol almıştır. Üçüncü film uyarlaması ise, Naomi Watts’ın Maugham’ın kusurlu kahramanı Kitty Garstin rolünü üstlenmesine olanak tanımıştır.
Kültür şoku ve gerçekçi olmayan beklentiler bu filmin bütününde görülen temalardan sadece birkaçıdır. Bu; sadakatsizlik ve suçluluğun güçlü bir duygusal yolculuğun temelini oluşturduğu büyüleyici bir dönem dramasıdır. Edward Norton ve Naomi Watts Maugham’ın romanının bu sinematik uyarlamasında hem yapımcı olarak bulundular, hem de başrolleri oynadılar.
Yeni evliler Şangay’daki yeni yaşamlarına başlamak üzere İngiltere’yi terk ettiklerinde yolculukları basitçe mesafelerin çok daha ilerisine gider. Yaşamları beklenmedik bir şekilde değişirken, gizli tutkuları açığa çıkar. Başlangıçta bir intikam eylemi gibi görünen şey iki ana karakterin büyümesini ve gelişmesini hızlı bir biçimde şekillendirmeye başlar.
Başlığın Önemi Nedir?
Maugham’ın romanı, başlığına ilham vermiş olan alıntı ile başlıyor. Bu alıntı, ünlü yazar Mary Shelley’nin (Frankenstein‘ın yazarı) kocası İngiliz şair Percy Bysshe Shelley (1972 – 1822) tarafından yazılmış bir soneden alınmıştır. Şiir şu sözler ile başlar: “Yaşayanların boyalı duvağını kaldırmayın. Yaşamı arayın”.
Pek çok farklı kültürde bir duvak yaşam ile ölüm arasındaki ayrımın bir sembolüdür. Shelley bizleri duvağı kaldırmamamız konusunda uyarır, çünkü arkasında bir şey yoktur. Ayrıca her bir insanın kendi inançlarına göre (atıl boyaları) kendi yaşamlarını şekillendirdiğini söylemeye çalışır (duvak). Shelley için insanlar boyalı duvaklardır ve bunların arkasında da gerçek benliklerini saklarlar.
Duvak da bunlarla ilgilidir: bir maskeler oyunu; olmadığımız biri olmaya çalışmak, gerçekten olduğumuz insanın soluk bir gölgesi haline gelmek, ve bir ideale aşık olmak ile ilgili bir oyun. Sadece duvağı kaldırdığımızda bu oyunun çoklukla acı verici bir hayal kırıklığı ile sonlandığını fark ederiz. Shelley’nin şiiri ile Kitty’nin romanın başında sürdürdüğü anlamsız var oluştan sonunda keşfettiği daha otantik hayata doğru uzanan yolculuğu arasındaki tüm farklı bağlantılara bakmak inanılmazdır.
Duvak’ta Görüntülerin Önemi
Filmin başında Kitty Garstin daha iyi birinin geleceğinden emin olduğundan dolayı birkaç talibini reddeder. Ancak, annesi (Maggie Steed) onun koca adayları hakkında giderek daha fazla endişe duymaktadır.
Kitty kısa bir süre sonra yeni tanıştığı bir adamdan evlilik teklifi alır. Walter Fane (Edward Norton) Şangay’daki bir sivil laboratuvarda bakteriyolog olarak çalışmaktadır ve tatilde olduğu için Londra’dadır.
Walter tamamen Kitty’ye hayranlık duymaktadır. Ancak, Kitty için o basitçe amaca yönelik bir araçtır, çabucak evlenmesine olanak sağlayacaktır. Şangay’a taşındıklarında Kitty kısa bir süre içerisinde İngiliz konsolos yardımcısı Charles Townsend’e (Lief Schreiber) aşık olur ve ikisi evlilik dışı bir ilişkiye başlarlar.
Kitty bunu bilmiyordur ancak Townsend’in onunla olan bu ilişkisini ciddiyete dökmeye dair hiçbir niyeti yoktur. Walter onun sadakatsizliğini keşfettiğinde ondan intikam almaya karar verir. Tıbbi yardım sağlamak için orada olduklarını iddia ederek onu Çin’in kolera dolayısıyla harap olmuş ücra bir köyüne götürür.
Kendini Yeniden Keşfetmek
Duvak bir kişisel gelişim ve affetme hikayesidir. Hem Walter hem de Kitty, evliliklerinin feci durumunun suçunu paylaşmaktadır. Ancak, onları birbirinden ayırmış olan şey nihayetinde ikisinin birbirleri ile yeniden bağlantı kurmalarına neden olan konudur.
Kendi açısından, Kitty’nin yerel bir manastırda öksüz çocuklar ile çalışması onu büyümeye zorlar. Bu sırada Walter köye en iyi niyetler ile gelmiştir ancak yerel halkın dini inançlarına saygısızlık ettiğinde metotları kabul edilemez olarak görülür. Sadece yerel halk ile birlikte çalışmayı öğrendiğinde ilerleyebilir hale gelir.
Kitty kocasının cesaretini takdir etmeyi öğrenir ve onu yeni bir açıdan görmeye başlar. İlk defa, ona gerçekten bir ilgi göstermeye başlar.
Duvak: Sıkıntılar ve Kendini Keşfetmek
Mei-tan-fu adlı ücra köye vardıklarında Kitty önce milliyetçiler mi, can sıkıntısı mı yoksa öfke mi onu öldürecek, emin değildir. Walter ile arasındaki kırılmış ilişkiyi düzeltmenin hızlı bir çözümü yoktur. İlk etapta ikisi de yeni evlerinin sert gerçekliği karşısında şaşkına dönerler. Ancak, onları ani bir farkındalık ve samimi bir anlayışa götüren şey yeni durumlarının zor koşullarıdır.
Aşk ve yeni bir romantizmin başlaması hiçbir zaman basit değildir. Zaman içerisinde Kitty Walter’ın erdemlerini keşfeder: hastalarına karşı olan adanmışlığı, nezaketi ve ahlakı. Kitty sonunda yaptıklarındaki hataları görür ve en sonunda ona aşık olur.
Kitty’nin bu süreçte yaptığı hatalar onun kendini geliştirme yolculuğunu daha da inandırıcı hale getirir. Hiç kimse onun mükemmel olduğunu iddia edemez. Ancak, Duvak boyunca Kitty de olgunlaşır ve her hatasından nasıl daha güçlü ve akıllı bir insan olacağını öğrenir.
Kitty Çin’e gelmeden önce hiç durup kendisi haricindeki biri hakkında düşünmemiştir. Şimdi, ilk defa, gerçek ıstırap ile karşı karşıya gelmiştir ve kocasının yaptığı her şey sonunda gerçek bir anlam kazanır. Bu, sonunda karısının tanışmaya değer biri olduğunu anlayan Walter için de bir aydınlanmadır.
Bu yeni duygusal yakınlık duyguları ile birlikte yenilenmiş bir tutku hissi de gelir ve ikiliyi büyük ihtimalle evlilikleri sırasında ilk defa sevişmeye götürür.
Tipik Olmayan Bir Aşk Hikayesi
Kitty hamile kalır ve babanın kim olduğunu bilmediği için bunu Walter’a açıklar. Karısını bu kadar sert bir şekilde yargıladığı için derin bir üzüntü duyan Walter Kitty’yi çocuğun ne olursa olsun, başka bir soru ya da açıklama olmaksızın onların olacağı konusunda teskin eder.
Duvak‘ın tipik olmayan bir aşk hikayesi olduğunu söyleyebilirsiniz. Evli olmalarına rağmen, bunlar aslında, gerçekte, tanışmamış bile olmaları gereken iki kişidir. Ancak, tüm farklılıklarına rağmen ortak bir zemin bulmayı başarırlar.
Kitty heyecan ve macera için evliliğinin dışına baktığında bulduğu tek şey kabalık ve aldatmacadır. Kocasını takdir edememesi hızla geri teper. Zamanın ona karşı olması ile birlikte, sıkıntıların üstesinden gelmek için çok çalışması gerekir. Kolera karşısındaki mücadelelerinin yarattığı çaresiz koşullarda, hem Kitty hem de Walter birbirlerinde orada olduğunu hiç bilmedikleri bir şeyler bulurlar.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.