Düşük Öz Değer ve Bencillik Arasındaki Fark

Düşük öz değer, başkalarıyla işbirliğine dayalı ve destekleyici bir şekilde etkileşimde bulunma zorluğu gibi ikincil hasara neden olur. Gerçekten de, reddedilme ya da hata yapma korkusu genellikle görünüşte bencil tutumlara yol açar.
Düşük Öz Değer ve Bencillik Arasındaki Fark
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas.

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial

Son Güncelleme: 29 Temmuz, 2021

Düşük öz değer, sizi birçok yönden geride tutabilecek veya sınırlayabilecek yüklerden biridir. Diğer insanlarla sağlıklı bir ilişki kurmakta veya sürdürmekte zorlanma gibi büyük ve küçük başka sorunlara yol açabilir. Aşırı utangaçlıklarında veya kendilerini doğal olarak ifade etme güçlüğünde bunu görebiliriz.

Öyle görünmese de, düşük öz değer, görünüşte bencil bazı tutumları besler. Bunlar, bu özelliklere sahip insanların başkalarını umursamadığı anlamına gelmez. Sadece kendilerine çok az değer verirler ve kırılganlıklarını abartma eğilimindedirler. Bunu, savunmaya geçerek ve katkılarının çabaya değmeyecek kadar önemsiz olduğunu düşünerek ifade ederler.

Bazı insanlar bu yüzden çoğu durumda konuşmaz veya inisiyatif almazlar. Sadece verecek değerli bir şeyleri olmadığını varsayarlar, bu da bencillik olarak ortaya çıkar.

“Aptallara büyük inancım var, arkadaşlarım buna özgüven diyor.”

– Edgar Allan Poe

camın önünde duran üzgün kadın

Düşük öz değer ve dayanışma

Güvensiz bir kişinin, kimsenin yardımına ihtiyacı olmadığını ve daha en baştan başkaları için alakasız olduğunu varsayması yaygındır. Bu her türlü durumda olur.

Ayrıca, örneğin bir gönüllüye ihtiyaç olduğunda öne çıkmamaları da yaygındır. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu kendi kendini sürdüren bir spiraldir. Kendine güven eksikliği gizliliğe yol açar ve gizlilik güven eksikliğine yol açar. Düşük benlik değerine sahip bir kişi, yetersizlik veya başarısızlık hissini, kendisini öyle konumlandırarak pekiştirir.

İhtiyaçları veya sorunları içeren durumlarda başkaları için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını kendinize sormak her zaman iyi bir fikirdir. Yapabiliyorsanız bir şeye katkıda bulunun, gidin ve yardım teklif edin. Her ne sebeple olursa olsun sizi kabul etmeseler bile her zaman yardım etmeye istekli olduğunuzu ifade edin. Yapılacak doğru şey budur.

Başarısızlık yönetimi

Ayrıca, özgüven eksikliği olan birinin hata yapma korkusuyla paylaşmaktan veya vermekten kaçınması da yaygındır. Özeleştiri seviyeleri oldukça yüksektir ve başarısızlık karşısında kendilerini akıllıca konumlandıramazlar. Tahmin edebileceğiniz gibi, örneğin biri onlardan bir projeye katılmalarını istediğinde dehşete kapılırlar.

Korku, güvensizlikleri tetikler ve bu tür bir kişi bunu yapamayacağını düşünüyor olabilir. Başkalarının onlardan çok şey beklediğine ve bu insanları hayal kırıklığına uğratacaklarına inanabilirler. Bu tür bir düşünce, katılmaya yönelik herhangi bir ilgiyi veya bir gruba daha fazla katkıda bulunma olasılığını engeller.

Bu, kişisel durumlarda da olur. Örneğin, birine özel bir hediye vermek istiyorsunuz ancak bunun çok “banal” olabileceğini veya onu memnun etmeyebileceğini düşünüyorsunuz. Bu nedenle, katılma veya kendinizden daha fazlasını verme seçenekleri, sonunda teslim olduğunuz tehditler haline gelir.

ağlayan kadını avutan el

Düşük öz değer, iletişim ve kendini gerçekleştiren kehanetler

Kendine güven eksikliği sıklıkla başkalarıyla iletişimi de etkiler. Söylemek istediklerini söyleyemezler, bu yüzden konu onlar için önemli değilmiş gibi davranırlar. Bunun tam tersi bir tavır geliştirmek de mümkündür: Konuşmaları tekele almayı istemek veya tehdit edici veya uzlaşmaz bir tavır sergilemek de görülen durumlardır.

Güvensiz bir kişi, birçok etkileşimi saldırı olarak kabul eder ve eleştiriyi kişisel olarak alır. Böylece ya susarak diyaloğu engeller ya da karşılık vererek orayı savaş alanına çevirir. Bu tutumlardan herhangi biri sorunu daha da kötüleştirir.

Sonunda, düşük öz değerli düşünme biçimleri, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelir, çünkü bilinçli olarak yapmasalar bile, gerçekleşmesi için ellerinden gelen her şeyi yaparlar. Pek çok insanın, özgüveni kırılmış bir kişinin yardımını veya katkısını, bu konuda oldukça endişeli oldukları için reddetmesi veya en aza indirmesi muhtemeldir.

Ayrıca böyle bir kişinin “bencil” olarak etiketlenmesi veya dışlanması da mümkündür. Bu noktada, başkalarının katılımlarını talep etmesi zor olacak ve bu kişinin benlik saygısını daha da azaltacaktır.

Bu tür bir insan kendini değersiz hisseder ve diğerleri bir şekilde onları böyle hissettirir (kendini gerçekleştiren kehanet). Bu nedenle, ancak hareket tarzlarının farkına vararak kırabilecekleri karmaşık bir kısır döngüdür.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Riso, W. (2003). Aprendiendo a quererse a sí mismo. Editorial norma.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.