Dünyayı Değiştirmek İçin Altı Basit Yol

Eğer herkes dünyayı değiştirmek için, kendilerine bakmak yerine dünyaya bakmak için harekete geçmeye karar verseydi güncel gerçekliğimiz daha iyi bir halde olurdu. Yeryüzü cennetleri var, ancak zeki ve hayal gücü sahibi varlıklar olarak bunları yaratma imkanımız da var.
Dünyayı Değiştirmek İçin Altı Basit Yol
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Edith Sánchez

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2022

Sık sık daha adil ve iyi olan bir dünya hayal ettiğinizden eminiz. Ancak, muhtemelen bu gerçekliği yaşamaktan ne kadar uzak olduğumuzu gördüğünüz için de bir noktada hayal kırıklığına uğradınız. Her şeyin farklı olmasını tercih ederdiniz ancak bu değişiklikleri yapmak için kendiniz harekete geçmeye pek odaklanmıyorsunuz. Peki, dünyayı değiştirmek nasıl sizin yapabileceğiniz bir şey olabilir?

Hepimiz bunun klişe bir laf olduğunu biliyoruz, ancak bu doğru olmasını engellemiyor: değişim sizinle başlar. Eğer kendi payınıza düşeni yapmadan dünyanın değişmesini bekleyen kalabalığa katılırsanız o halde her şey aynı kalacaktır. Her birimiz, eğer gerçekten bir şeylerin farklı olmasını istiyorsak, dünyayı değiştirmek için kendimizi adamaya başlamalıyız.

Bu eylemlerin olağanüstü şeyler olması gerekmez. Basitçe tutumunuzu iyileştirerek sadece kendi hayat kalitenizi iyileştirmek ile kalmaz, başkalarının hayat kalitesini de iyileştirirsiniz. Benzer şekilde, siz iyileştiğinizde etrafınızdaki her şeyin de iyileştiğini göreceksiniz. O zaman, ne gibi şeyler yapabilirsiniz? Hadi bunlara bir göz atalım.

“Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız işe kendinizi değiştirerek başlayın.”

– Mahatma Gandi

Ormanda tek başına duran bir kadın.

Dünyayı Değiştirmek İçin Altı Yol

1. Şikayet Etmeyin

Açık olalım: bir şey sizi rahatsız ettiğinde sessiz kalmak zorunda değilsiniz, ayrıca bir şey gerçekten yanlış olduğunda memnuniyetsiz olduğunuzu ifade etme hakkınızı da kaybetmemelisiniz. Ancak, sık sık olan şey, fark bile etmeden kendinizi her şeyi eleştirirken bulursunuz. Bu etrafınızda olan kişilere eziyet etmek ile kalmaz, sizin de içten içe kendinizi yemenize neden olur.

Her şeyin olumsuz tarafını görmek yaygın bir trenddir. Eğer dünyayı değiştirmek için eylemde bulunmak istiyorsanız o zaman bunun başınıza gelmesine izin vermeyin. Bir şey sizi rahatsız ettiğinde bu şeye farklı bir bakış açısından yaklaşmaya çalışın. Nasıl bir şeyleri değiştirebilirsiniz? Bu hemen değiştiremeyeceğiniz bir şey ise bu şeye tahammül edebilmek için atabileceğiniz adımlar nelerdir?

2. İnisiyatif Alın

Dünyadaki problemlerin birçoğunun var olma sebebi kimsenin inisiyatif almak istememesidir. Dünyanın siyasi ya da ekonomik sistemini değiştirmeyi denemeye çalışmalısınız demiyoruz, ancak günlük hayatınızda küçük değişiklikler yapabileceğiniz noktalarda bu fırsatların kaçmasına izin vermemelisiniz.

Eğer kimse sizi desteklemiyor gibi hissediyorsanız neden inisiyatifi elinize alıp farklı bir şekilde davranmıyorsunuz? Kimse başkalarına iyi davranmayı umursamıyor mu? O zaman, değişimi teşvik eden ilk insan olma şansınız var. Başka insanların bir şeyler yapmasını beklemeyin – bunun yerine onlara örnek olun!

3. Dürüst Olmak Dünyayı Değiştirebilir

Dürüstlük, özellikle de hayatlarımızın spesifik anlarında, değeri düşürülmüş bir şey. Bazıları için dürüst olmak aptal olmak anlamına geliyor. İnsanlar, eğer bir kısa yol kullanma ya da bir durumdan yararlanma şansınız varsa bunu yapmanız gerektiğini düşünüyor, çünkü herkes bunu yapıyor. Bundan dolayı, eğer öne geçme şansını kullanmazsanız o zaman insanlar aptal olduğunuzu düşünüyor.

Problem şu ki, toplumları oluşturan bireyler bu şekilde hareket etmeye başladığında, o zaman mantıken toplum kısa sürede yozlaşmış hale gelecektir. İronik bir şekilde, bu tip bir akıl yürütmeyi destekleyen insanların kendileri, kendi eylemlerinin kurbanları olacaktır. Bundan dolayı, dünyayı değiştirmek için yapılabilecek şeylerden bir tanesi kesinlikle dürüst olmaktır.

4. Eleştirmek Yerine Yardım Etmek

Her gün aynı fikirde olmadığımız insanlar ya da durumlar ile karşı karşıya geliriz. Kolay ve rahat olan tutumu benimseyip sadece onları eleştirebiliriz. Ancak, zaman zaman eleştirmek sadece olumsuz tutumları geliştirip güçlendiren bir tür spor haline gelir.

Eğer bir kişide doğru olmadığını düşündüğünüz bir şey görürseniz bu kişiyi eleştirmek yerine neden yardım etmeyi denemeyesiniz ki? Onların da sizin için aynı şeyi yapmalarını istemez miydiniz? Hatalarını işaret etmek yerine, onların başkalarının ihtiyaçlarına yönelik farkındalıklarını uyandırmaya çalışabilirsiniz. Eğer farklı bir dünya istiyorsanız neden bu tutumu beslemeyesiniz ki?

5. Empati Geliştirin

Eğer duygularımızı doğru bir şekilde ifade etme becerimizi iyileştirseydik şüphesiz ki dünya daha iyi bir yer olurdu. Bu soyut bir konu değildir – hepimiz bu işin içinde birlikteyiz! Bunu kabul etmek istesek de istemesek de hepimizin ortak bir kaderi var.

Buradaki en iyi şey, ilginç bir şeyi kanıtlayacak olmanız: insanlara karşı nazik ve anlayışlı olursanız doğal bir şekilde onlar da size böyle davranacaktır. Bencillik ve sinirlilik nasıl bulaşıcı hale gelebiliyorsa pozitif tutumlar da aynı şekilde bulaşıcı olabilir. Eğer bunu düzenli bir şekilde yaparsanız insanlara da bunu bulaştıracağınız konusunda olumluyuz!

Birbirlerine sarılan iki kişi.

6. Örnek Olmaya Çalışın

Kendi payınıza düşeni yapmak için önce dünyanın daha iyi bir yer haline gelmesini beklemeyin. Kendinizi iyileştirme yoluna çıkıp başarılı olmanız sadece sizin için değil diğer herkes için de iyidir. Etraflarında olduğunuzda diğer insanların hayatlarını daha iyi hale getirmeyi hedefleyin. Oluşturduğunuz örneğin başkalarında görmek istediğiniz şeylerin bir yansıması olduğundan emin olmaya çalışın. Hala atılgan olabilirsiniz, ancak bunu mesajınızı geçersiz kılmayan bir şekilde yapabilirsiniz.

Bunlar dünyayı değiştirmek için yapabileceğiniz şeylerin sadece birkaçı. Eğer bu şeyleri uygularsanız değişecek ilk şeyin kendi hayatınız olması muhtemeldir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Holloway, J. (2003). Cambiar el mundo sin tomar el poder. El significado de la revolución hoy. Barcelona: El Viejo Topo.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.