Logo image
Logo image

Depresyondayım, Bununla Nasıl Başa Çıkarım?

3 dakika
Bu yazımızda depresyonda olduğumuz zamanlar hangi taktiklerimizi kullanabileceğimizi anlatıyoruz. Depresyondan çıkmak istiyorsanız yazımızı okuyun.
Depresyondayım, Bununla Nasıl Başa Çıkarım?
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Zaman zaman hepimiz kendimizi kötü hissederiz. Gücümüzü kaybettiğimiz ve tünelin sonunda ışığı görmekten vazgeçtiğimiz saatler, günler, haftalar ve hatta aylar vardır. Aklımızda sadece bir cümle vardır: “Ben depresyondayım.” Yolumuzu kaybettiğimizi düşünürüz. Sanki kapkara bir dalga bizi içine almıştır.

Kendimizi zaman zaman kötü hissetmemiz normaldir. Hayat, iyi günlerinin yanında kötü ve tabii ki sıradan günleriyle de keşfedilmeyi bekleyen bir maceradır. Peki bu durumu düzeltmek için ne yapabiliriz? Bu duyguyu nasıl yok ederiz? Üzüntülü zamanlarımızla nasıl başa çıkabileceğimizi bilmek, bize bulutlu günlerde ihtiyacımız olan ışığı verecektir. Günlük yaşamda üzüntülü anlarımızla başa çıkmak için hangi stratejileri uygulamamız gerekir. Cevabı yazımızın devamında.

Depresyondayım, hangi taktikleri uygulamalıyım?

Sürekli kendimizi mutlu hissetmemizi ve kötü anları sonsuza dek hayatımızdan silmemizi sağlayacak en yeni ve en harika teknikleri sunan sayısız kitap, makale ve dergi vardır. Ancak, çoğu gerçekçi değildir veya sadece kısa vadede işe yarayacak stratejilerdir.

Bu nedenle, bu yazımızda tekniklerden çok beynimizi zaman zaman meşgul eden düşüncelerden kurtulma stratejilerine değineceğiz. Elbette bunlar mucize çareler değil. Sadece bunları gerçekleştirmek için çaba, sabır ve duygusal farkındalık gerekiyor. Ancak bir kez bu taktikleri uygulamaya başladıktan sonra faydaları uzun vadede fark edilecektir. Bu teknikler aşağıdaki gibidir:

  • Başımıza gelen şeyleri kabul etmek.
  • Vücudumuzu korumak.
  • Etrafımızı sevdiğimiz insanlarla çevrelemek.
  • Hedeflerimizi yapmaya çalışmak.

1. Başınıza gelen şeyleri kabul edin

“Depresyondayım” kelimesi aklımıza geldiğinde, bir taraftan bu düşünce dikkatimizi dağıtırken ve bu tatsız duyguya karşı savaşırken, diğer taraftan verdiğimiz ilk tepki onu inkar etmeye çalışmak olur. Ne de olsa kimse kendisini üzgün hissetmek istemez! Sahi neden insanlar böyle bir şeyin varlığını kabul etsin ki?

Bu eylemin zararı, duygular dünyasında direndiğimiz her şeyin güçlenme eğiliminde olmasıdır. Bu nedenle, genel olarak kötü hissettiğimiz için kendimize “kızdığımızda”, tek yaptığımız acımıza daha fazla ağırlık eklemektir.

Gerçek şu ki, duygularımız bize bir mesaj göndermeye çalışıyor. Aslında, bunlar beynimizdeki kimyasal reaksiyonlardan başka bir şey değildir ve bize bir şeyin ne zaman yolunda gittiğini ya da ne zaman gitmediğini söyler. Bu nedenle, sadece nedenlere değil, bu hoş olmayan duygulara odaklanmak depresyonda olmanın bir ürünüdür. Bu tarz düşünceler uzun vadede bize rahatsızlık vermekten başka bir işe yaramaz.

Bu nedenle, kendimizi kötü hissettiğimizde yapabileceğimiz en iyi strateji; olanları olduğu gibi kabul etmek, neden bu duygulara sahip olduğumuzu ve bunların ne işe yaradığını keşfetmeye çalışmaktır. Bunu başarmanın en iyi yollarından biri ise bazı rahatlama ve meditasyon egzersizlerini yapmaktır.

Bu nedenle, kendimizi kötü hissettiğimizde yapabileceğimiz en iyi strateji; olanları olduğu gibi kabul etmek, neden bu duygulara sahip olduğumuzu ve bunların ne işe yaradığını keşfetmeye çalışmaktır. Bunu başarmanın en iyi yollarından biri ise bazı rahatlama ve meditasyon egzersizlerini yapmaktır.

2. Vücudunuzu koruyun

Pek çok durumda, kendimizi kötü bir ruh hali içinde hissettiğimizde, nedenini dış faktörlerde veya düşüncelerimizde ararız. Ancak, bazen “depresyondayım” durumumuzun asıl sebebi, başımıza gelenlerden çok vücut kimyamızla ilgilidir.

Bu nedenle, uzun vadede kendimizi iyi hissetmek için beslenmemize, egzersizimize ve dinlenmemize özen göstermek önemlidir. İlk bakışta bu üç faktör bizi “depresyondayım” düşüncesi aklımıza geldiği anda etkileyemeyecek gibi görünse de, aslında düşündüğümüzden çok daha fazlasını yapmaktadır.

Some figure

3. Etrafınızı sevdiğiniz insanlarla çevreleyin

Yapılan çok sayıda bilimsel araştırmaya göre, sosyal ilişkilerimizi geliştirmenin mutluluğumuz üzerinde doğrudan etkisi vardır. Sosyal ilişkiler, yaşamın en önemli bir parçasıdır. Flört ilişkilerinden basit arkadaşlıklara, güvendiğimiz ve bize desteklerini hissettiren insanlara sahip olmak iyi hissetmek için çok önemlidir.

Üzgün olduğumuz anlarda en faydalı stratejilerden biri; dışarı çıkıp diğer insanlarla sosyalleşmektir. Bu şartlar altında çok büyük olasılıkla canımız hiçbir şey yapmak istemese bile, etrafımızı saran o yalnızlık zincirini kırdığımız ve değer verdiğimiz biriyle temasa geçtiğimiz anda ruh halimiz önemli ölçüde iyileşecektir.

Diğer taraftan, utangaç olduğumuzu düşünüyorsak, sosyal becerilerimizi geliştirmek, kendimizi daha iyi hissetmek için katalizör (itici güç) görevi görebilir. Böylece, yeni insanlarla tanışma ve bağlantı kurma becerimize güvendiğimizde, depresyon dönemlerimizin geride kaldığını göreceğiz.

4. Hedeflerinizi yapmaya çalışın

Son strateji ise hedeflerimize odaklanmakla, yani projelerimizi ve kişisel hedeflerimizi sonraya bırakmamakla ilgilidir. Aslında, bu rahatsızlık kendimizden kopmaktan kaynaklanıyor olabilir ve belki de kendimizle olan bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyordur.

Some figure

Kendimize öncelik vermenin kişisel sağlığımız için önemli olduğunu unutmayalım. Kendimizden kopar ve olduğumuz yerde kalırsak, yapmak istediğimiz her şeyi ertelediğimiz için bir gün hayal kırıklığı ve başarısızlık duygularıyla uyanırız.

Gördüğümüz gibi, bazen beynimizi işgal eden bu tatsız duyguları hafifletmek mümkün. Sadece bunun farkında olmalı ve düzeltmek için ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz.