Cotard Sanrısı: Belirtiler ve Nedenler

Cotard sanrısı, etkilenen kişinin öldüğüne ve bedenlerinden ayrıldığına inandığı bir zihinsel bozukluktur. Bununla ilgili her şeyi burada, bu makalede okuyun!
Cotard Sanrısı: Belirtiler ve Nedenler
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İnsanların umudunu ve yaşamaya devam etme motivasyonunu yitirmiş birini tanımlamak için “içeride ölü” ifadesini kullandığını sık sık duyarız. Bu sadece bir ifadedir ve kesinlikle kişinin gerçekten öldüğü anlamına gelmez. Yine de, bu ifadeyi bir anlamda doğru kılan ve Cotard sanrısı veya yanılsaması denen korkunç bir zihinsel rahatsızlık da var.

Cotard sanrısı aynı zamanda “olumsuzlama deliryumu” olarak da bilinir. Bundan muzdarip olan çoğu insan öldüklerine veya çürümekte olduklarına inanırlar.

Cotard sanrısı

Cotard sanrısı, etkilenen kişinin kendisini var olmayan bir kimse olarak algıladığı bir zihinsel bozukluktur. Gerçekliğin dışında yaşadıklarına veya ölü olduklarına inanabilirler.

Cotard sanrısı neden oluyor?

Cotard yanılgısından muzdarip biri kendine baktığında öldüğüne inanır. Vücutlarının çürüdüğüne bile inanabilirler.

Cotard yanılsamasından muzdarip bir kişi, zihninin ve vücudunun tamamen farklı varoluş planlarında olduğuna inanır. Kişinin bedeni çürürken, zihni alternatif bir gerçeklikte var olur ve ayrı bir hayat yaşar. Bu inançlar düzensiz ve tuhaf davranışlara yol açabilir.

Jules Cotard ve Cotard sanrısı

Jules Cotard, Cotard yanılsamasını ilk olarak 19. yüzyılda tanımladı. Hastalarından biri cennet ve cehennem arasında sıkışıp kaldığına inanan bir kadındı. Bu nedenle, yemek yemek ve uyumak gibi dünyasal ihtiyaçların hiç önemli olmadığını hissediyordu.

Cotard sanrısı çok karmaşıktır. Psikologlar neden ortaya çıktığını bilmiyorlar, ancak beyin işleviyle ilgili olduğuna inanıyorlar. Spesifik olarak, beynin bilgiyi işleme biçimiyle bağlantılıdır. Bazı uzmanlar, beynin yüz tanıma (fusiform girus) ile duygusal işlemeyle ilgili alanları (amigdala ve limbik sistem)  arasında bir kopukluk olduğuna inanmaktadır.

Böylelikle bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler çevrelerinden aldıkları bilgileri doğru olmayan bir şekilde işleyebilmektedirler. Sorun, bu bilgilerin neden olduğu duygusal tepkilerin onlar için anlamlı olmamasıdır.

Varoluşun yadsınması, bu yanılsamanın en belirgin belirtilerinden biridir. Diğer olası semptomlar halüsinasyonlar, anksiyete, depresyon, deliryum ve başkalarıyla ilişki kuramama durumudur. Etkilenen kişi ölümsüz olduğuna veya kanının olmadığına inanabilir. Ayrıca, hasta kişi derisinin altında solucanlar olduğunu ve vücudunun çürüdüğünü de hissedebilir.

Dışı canlı içi ölmüş insanlar.

Gerçeklikten ayrılan insanlar

Cotard yanılsamasından muzdarip bir kişi başka bir gerçeklikte yaşar. Bu durumun bir başka temel özelliği, etkilenen kişinin zihninin hemen hemen her düşünceyi çarpıtmasıdır. Bu hem kendileri hem de çevreleri hakkındaki bilgiler için geçerlidir. Bu nedenle, Cotard sanrısı olan bir kişi yemek yemeyi veya içmeyi bırakma kararını verebilir.

Bu bozukluk, onların limbo denen belirsizlik içinde yaşamalarına neden olur. Bu belirsizlik, zihnin yüksek varoluşsal düzlemi ile kişinin bedeni olan boş ve yabancı karkas yapı arasında yer alır. Tabii ki, bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir, çünkü insanlar bu rahatsızlığı değişen şiddet seviyelerinde yaşayabilirler.

Gördüğünüz gibi, bu durumun ciddi sonuçları olabilir çünkü bundan muzdarip bir kişi kendi esenliği ve iyiliği için endişelenmeyi bırakır. Bu nedenle, uzmanlar, bu tarz duygu ve düşünceleriniz varsa, hemen bir uzmana görünmenizi önerir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.