Logo image
Logo image

Çocuklukta Dürüstlük ve Duygusal Zeka

3 dakika
Samimiyet ve dürüstlük, duygusal zekalarını artırmak için tüm ebeveynlerin çocuklarına aktarmak isteyeceği değerlerden biridir. Peki ebeveynler bunu nasıl yapabilirler?
Çocuklukta Dürüstlük ve Duygusal Zeka
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Çocuklukta dürüstlük, duygusal zeka gelişimi için önemlidir. Örneğin, bir çocuk bir tabak kırdığında, ebeveynleri onu çabucak azarlar. Sonuç olarak, çocuk azarlanmaktan kaçınmak için gelecekte meydana gelen durumlarda yalan söylemeye karar verir. Ebeveynin yarattığı bu iklim olumsuz sonuçlar doğuracaktır, çünkü çocukları, gösterdikleri dürüstlük ve samimiyetin acıya veya hayal kırıklığına yol açtığını öğrenmiştir. Çocuklar, azarlanmaktan ve cezalandırılmaktan hoşlanmazlar.

Peki bunu engellemek için ebeveynler ne yapabilir? Öncelikle, çocuklukta dürüstlük ve samimiyet gibi değerleri teşvik etmenin çocuklar için oldukça zenginleştirici olduğunu bilmelisiniz. Öyle ki, bu yaklaşım, onların duygusal zekalarını da artırıyor. Bu nedenle, bir çocuk kazayla bir yanlışlık yaptığında, hata yaptığında veya bir şey yapmak istemediğinde doğru dersi vermek için olumlu bir ortam yaratmalısınız. Her ikinizin de konuşup tartışabileceğiniz ve istenmeyen her durumun büyük bir dramaya dönüşmesini önleyebileceğiniz bir sorun halinde ele almalısınız.

Yukarıda bahsettiğimiz örnekler, kırık bir ilişkinin klasik bir örneğiydi. Bununla birlikte, bir çocuğun yalnızca bir şeyler yemek istemediğinde veya ödevini yapmak istemediğinde yalan söylediğinde kazanacağını düşünebileceği birçok durum vardır.

“Acıyı bir atlama taşı olarak kullanın, kamp yeri olarak değil.”

– Alan Cohen

Some figure

Çocuklukta dürüstlük, duygusal zekayı güçlendirmeye nasıl yardımcı olur?

Bir çocuk dürüstlük yoluyla özgüvenini artırır ve bu nedenle ebeveynlerin, yetişkinlerin veya velilerin bir davranışı yeniden yönlendirmek için yalanlara başvurmaktan kaçınmaları önemlidir.

Çocuklar büyüdükçe yalan ile gerçek arasındaki farkı öğrenirler. Ebeveynlerinden öğrendikleri derslerin çoğunun dürüstçe dersler olmadığını da anlayabilirler. Böylece, hedeflerine ulaşmak için yalan söyleyebileceklerini anlamış da olurlar.

Dahası, bir çocuk, zaten, beş yaşından itibaren, yetişkinlerin yaptığı bazı hareket ve ifadelere şüpheyle yaklaşabilir. Gördüğünüz gibi, bu, sizin etrafınızda kendilerini modelleyecekleri kritik anlardır. Bu, sekiz yaş civarında daha da önemli hale geliyor. Bunun nedeni, kasıtsız ve beyaz yalanları aldatmadan ayırmaya başlamalarıdır.

Sebep olabilecekleri zararı anlamadan yalan söyleme olasılıklarını ayırt etmeye başladıklarında artık bu durumdan geri dönmek çok zordur. İnsanlar görmek istemedikleri şeyleri görmemek konusunda harikadırlar. Bu nedenle, çocukların samimiyet yolunu takip etmelerine yardımcı olmak için belirli unsurları bilmek önemlidir. Hatalarını kabul ederek ve sınırlarını anlayarak bunu yapmalısınız.

Duygusal zeka gelişimi için çocuklukta dürüstlük ve samimiyetin değerini öğretmenin anahtar noktaları

Çocukların eğitimine girişkenliği dahil etmek, dürüstlüğün değerini öğrenmeleri için en iyi yöntemlerden biridir. Onlara, insanların gerçeği savunma hakkı olduğunu, ve hatta kimsenin onları manipüle etmesine izin vermemeye ve yalancılardan kaçınmaya hakkı olduğunu öğretebilirsiniz. Dahası, çocuklar doğal evrimlerinde iyi ve kötü arasında ayrım yapmayı, hatalarının sorumluluğunu almayı, engelleri aşmak için alternatifler bulmayı ve hedeflerine ulaşmayı öğrenirler. Her şeyden önce, bu özelliklere sahip olmayı, sevgiyle ve mantıklı bir biçimde gelişen anlayış duygusundan öğrenirler.

Yargılamayın

Çocuklar, özellikle de küçük olanlar, kötü niyetle hiçbir şey yapmazlar. Bu nedenle, onları sürekli yargılamak, sizden kaçmaya başlamalarına yol açabilecek herhangi bir gizli güdüyü muhakeme etme, yansıtma ve analiz etme olasılığını engeller. Yalanlarının arkasında ne var? Durumu inceleyin ve yargılayıcı olmadan bu küçük insanla bu konuda konuşun.

Aktif dinlemeyi alışkanlık haline getirin

Çocuklarınızı dikkatle dinleyin. Bu, onları daha iyi anlamanın harika bir yoludur. Bunu yaparsanız, yalan mı söylüyorlar, hikayeler mi  uyduruyorlar veya belli şeyleri hayal mi ediyorlar, yoksa bazı şeyler uydurmaya mı çalışıyorlar anlayabilirsiniz.

Kararlı ve tutarlı düzeltmeler

Çocuklarınızı pek çok kez azarlamanız gerekecek. Bu normaldir ve eğitimlerinin bir parçası olmalıdır. Yine de bunu kararlı ve tutarlı bir şekilde yapmalısınız. Bu daha iyi bir stratejidir çünkü çocuk bunu daha iyi içselleştirecek ve gelecekte de, aynı konuyla ilgili herhangi bir şekilde harekete geçmeden önce bir kez daha düşünecektir.

Pozitif destek ve çocuklukta dürüstlük ile ilgisi

Çocuk iyi davrandığında bunu yapmak ve onu ödüllendirmek ve bu şekilde davrandıklarında onları ne kadar sevdiğinizi söylemek çok önemlidir. Bu, olumsuz olanları azaltırken bu davranışı veya benzerlerini tekrar etme olasılığını artırmanın bir yoludur.

Some figure

Çocuklukta dürüstlük ve duygusal zeka – siz çocuğunuzun rol modelisiniz

Yetişkinler, ebeveynler ve veliler, çocukların takip etmesi gereken bir örnektir. Bu nedenle, tam tersini yaptığınızda onlara tek bir şey öğretmenin faydası yoktur. Bu nedenle, bir çocuğa aşılamaya çalıştığınız samimiyetin örneği olun.

Çocukların her şeyden önce ebeveynleri, öğretmenleri ve büyük kardeşleri gibi otoriter figürleri taklit etme eğiliminde olduklarını unutmayın. Bunu her zaman aklınızda tutun ve çocuğunuzun gözünün önündeyken çok sorumlu davranın.

Son olarak, çocukluktaki dürüstlük duygusal zekayı güçlendirir. Bu nedenle, kendi kendine yeten, sorumlu ve kendinden emin bir insan olmasını istiyorsanız, çocuğunuzun duyguları ile temas halinde olmasına ve kendisini iyi tanımasına izin vermelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Giráldez Hayes, A., Prince, E.M. (2017). Habilidades para la vida: Cómo aprender a ser y aprender a convivir en la escuela. Madrid: Ediciones SM – Biblioteca Innovación Educativa.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.