Çocuklarınıza Sahip Olduklarının Fiyatını Değil Değerini Öğretin
Çocuklarınıza zengin olmayı değil, mutlu olmayı öğretin. Onların, bir insanın değerinin, dışarıdan bakıldığında sahip olduğu veya olmadığı şeylerde bulunmadığını, ancak yüreklerinde neler saklı olduğu ile ilgili olduğunu anlamalarını sağlayın. Onlara, hayatları boyunca kim olduklarını anlamalarına yardımcı olacak iyi stratejiler ve beceriler geliştirmelerini öğretin.
Değerler ve duygular üzerine yapılan bu eğitim, bir birey olarak, gelecekte toplum içerisinde başarılı olabilmeleri açısından, çocuklarınızın karakterinin temelini oluşturacaktır. Eğer bir çocuk sınırları belirleme, olağan dışı durumları yönetme ve kendine saygı göstermeyi bilen biri ise, aynı görevleri, başkaları ile birlikte nasıl yapacağını da bilir.
Eğer çocuklarımızı iyi birer yetişkin olarak görmek istiyorsak, o zaman onları zamanında eğitmeli ve bu işin başında, ahlaki açıdan sağlam ilkeler belirlemeden, herhangi bir şeye değer vermeye veya ön planda tutmaya çalışmak gibi hatalar yapmamaya çalışmalıyız. Bu anlamda, çocuklarımızın saflığını iyi bir şekilde başka mecralara aktarabilir ve masumiyetlerine zarardan kaçınabiliriz. Örneğin, parasına nasıl sahip çıkacağını bilmeyen bir çocuk için, küçük bir bozuk para, büyük bir kağıt paradan daha değerlidir. Niye mi? Çünkü bozuk paralar çocuklara eğlenceli gelir, ellerinde sallayarak ses çıkartabilir, yerde döndürüp yuvarlayabilir ya da alışveriş yapıyormuş gibi davranabilirler.
Çocuklar kendilerini mutlu eden, eğlendiren ve kendilerine destek veren her şeyden memnuniyet duyar. Çocuklarımıza, sahip olduklarının değerinin, niyetlerinde, imkanlarında ve sevgisinde değil, fiyatında olduğunu öğreten ne yazık ki anne ve babalardır. Elbette, bunu istemeden yaparız, en temel anlamı ile, daha güçlü, daha güzel ya da daha eğlenceli olduğuna karar verdiğimiz şeylere daha fazla önem verdiğimizden kaynaklanıyor bu durum.
Nihai olarak buradaki amaç, bir çocuğa, sahip olduklarının değil, kendi hayatının kahramanı olduğunu anlatmaktır. Aynı şekilde, sahip oldukları her şeyin arkasındaki en önemli kuvvetin, niyetleri ve çabaları olduğunu bilmeleri gerekir. Bunu başarmak için, hangi çabanın ve hangi iyi niyetin, hissettiklerimiz ile benzer olduğunu anlamalarını sağlamalıyız.
Mutluluğun maddiyat ile bir ilgisi yoktur
Para dünyayı yönetirken hata yapmamak zordur. Bununla birlikte, herkesin her şeyden önce mutlu olmasını temenni ederek yaşamalı ki bu da duygusal eğitim ve değerler açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Gerçek mutluluk, sevgi, paylaşılan deneyimler, aşk ve anlayış yolu ile sağlandığından dolayı, elde edecekleri mükafatın çok da uzak olmadığını anlamaları adına, çocuklarımıza ellerinden gelenin en iyisini yapmaları hususunda yardımcı olmalıyız.
Aşağıda sizler için, küçük yaşlardan itibaren öğrenmeyi teşvik eden birkaç basit fikir hazırladık:
1. Bir sokak hazinesi kutusu hazırlayın
Çocuğunuz ile beraber, caddelerde, parklarda veya ormanda bir yürüyüş yaparken, önünüze çıkan şeylerle doldurabileceğiniz bir kutu hazırlamaya çalışın. Buradaki fikir, çocuğunuzun dikkatini çeken çubukları, taşları, çam kozalarını ve plastik parçalar toplayabilecekleri bir yere sahip olmaktır.
Bu sayede çocuklarınızın hem duyu hem de bilişsel düzeylerinde gelişim sağlanacaktır. El işleri yapabilir, hikayeler uydurabilir, oyunlar icat edebilir ve bu örnekler çoğaltılabilir. Bunlar, bir adım mesafede var olan lükslerdir.
2. Onlara bir hediye verdiğinizde, el yapımı olduğundan emin olun
Artık istediğimizi alabilmek için bir mağazaya gitmeye o kadar çok alıştık ki, bir kartpostal veya doğum günü kartı göndermemize bile artık gerek kalmamaktadır. Sanat ve zanaat, materyalist eğilimlerimizin de ötesine geçmemize, her zaman şükran ve mutlulukla çaba harcamamıza yardımcı olur.
3. Eşyalarınızı kişiselleştirin
Sahip olduğunuz eşyalarda size ait bir iz olması, her şeyinizin eşsiz ve değiştirilemez olmasını sağlar. Yani, eğer çocuğunuz bir oyuncağı kırarsa, onu yerine aldığınız şey, eskinin gibi asla olamaz.
Çaba sarf etmenin önemini anlatan maddeler
- Çocukların ödüller “kazanması” gerekir. Sadece satın almak için satın almak ya da sadece vermek için vermek değildir mesele. Siz onları seviyorsunuz, onlarda istiyor ya da öyle hissettiniz diye böyle olmamalı. Maddiyatların ötesinde her zaman için olumlu bir anlam olmalıdır.
- Kendiniz örnek teşkil edin. Eğer çocuğunuz, en başta sizin ne kadar çabaladığınızı görürse, onu yapmak için daha hevesli olacaktır.
- Çocuklarınızın kendilerini iyi hissetmelerini sağlayın ve çabalarını ödüllendirin. Onların azmini teşvik edin ve her ufak başarıya önem verin. Onların çok çaba sarf etmelerini gerektiren her küçük kararı ne kadar önemli olduğunu vurgulamalıyız.
- Her gün, bu kavramı daha net hale getiren durumlara işaret edin. Onlara, anlamaları gereken değerleri, bir rehber olarak olabildiğince basitleştirerek anlatın; çünkü bu değerlerle tanımlanan ve bunlara dahil olan duygular, kendi kendine öğrenme yolunda onlara yardımcı olacaktır.
- Her zaman için hikayeleri birbirine katmak faydalıdır, çünkü, öğrendikleri değerlerin ve fikirlerin canlı canlı uygulandığını görmek ve duymak çocuklar için çok yararlı araçlardır.
Unutmayın ki elimizde olanlardan memnun değilsek, ihtiyaç duyduğumuz şeyden de memnun olmayacağız. Gerçek değer ve en iyi ödül özümüzden gelir ve kalplerimizin dolabında korunur.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.