Çocuklar İçin Rutinin Önemi
Avusturyalı ünlü eğitimci ve psikiyatr Rudolf Dreikurs’a göre “Bir ev için duvarlar ne ise, bir çocuk için de rutin odur. Çocuğun hayatına sınırlar ve boyutlar katar. Hiçbir çocuk, ne bekleyeceğini bilmediği bir durumda kendini rahat hissedemez. Rutin, bir güvenlik hissi sağlar. Kurulu bir rutin ayrıca özgürlüğün büyüyeceği bir düzen hissi verir.”
Dreikurs , çocukları anlamak ve eğitmek için bir metot geliştirmeyi başarmıştır. Bu yöntem, ceza ya da ödüle gereksinim olmaksızın işbirliği yoluyla çocukların becerilerinin nasıl geliştirilebileceğini göstermektedir.
“Çocuklar, kendilerine ne yapılırsa, topluma da onu yaparlar.”
– Karl A. Menninger
Dreikurs’a göre kötü davranış, kişinin ait olduğu sosyal gruba saygısızlıktan kaynaklanır. Gelişmekte olan bir çocuğun ruhunda bu yaşandığında yetersizlik, iktidar, intikam ve ilgi gibi hatalı hedefler ortaya çıkabilir.
Çocuklarda rutin ve alışkanlıklar
Yazımıza Dreikurs ile aynı çizgiyi izleyerek devam edeceğiz. Şu açık ki çocukları henüz erken yaşta sorumluluk ve güvenlik olmadan yetiştirmek, ciddi davranış sorunları yaşayan yetişkinlere neden olacaktır.
Peki ama çocuklarınızı güvenlik, sınırlar ve çevrelerine dair bilgiyle dolu bir dünyayla nasıl tanıştırabilirsiniz? Bu sorunun cevabı, rutinler ve alışkanlıklar. Böylece çocuklara, yapıcı bir şekilde yeni şeyler öğrenerek güvenli ve bilinçli bir kişilik geliştirecekleri istikrarlı bir çevre sunabilirsiniz.
Alışkanlık nedir?
Alışkanlık, bir bireyin becerilerinin gelişmesine izin veren bir istikrar mekanizmasıdır. ayakkabınızı bağlamaktan çalışma zamanınızı düzenlemeye kadar farklı durumlarda öğrenme şablonlarının oluşumunu sağlayan tavır, davranış ve geleneklere işaret eder.
Rutin nedir?
Rutin, değişiklik ya da esneklik gerekmeksizin gerçekten uygun olduğu için oluşturulan kişisel bir gelenektir. Yemek yedikten sonra dişinizi fırçalamak gibi basit bir şey olabilir.
Rutin ve alışkanlıkların faydaları
Alışkanlıklar ve rutinler, çocuklar için son derece önemlidir. Çocuğun kendini güvenli hissettiği istikrarlı ve huzurlu bir çevrenin ötesinde ayrıca çocuğun zihninde bir düzen, süreklilik ve direnç hissi yaratır ve bu, çocuğun yetişkinliğe giden gelişimi için çok faydalıdır.
Çok iyi bildikleri bir şeyi yapmak, kendilerini yeterli hissetmelerini sağlayacak bir sakinlik hâali yaratır. Ayrıca çocukların yeni doğduklarında tanımadıkları bir dünyaya geldiklerini unutmamak önemlidir. Yaşamlarının ilk birkaç ayı, tamamen çevrelerini keşfetmekle geçer. Anne babaları, hayattaki ilk rehberleridir. Bu nedene çocuk o yeteneği içselleştirene ve o şeyi güvenli bir şekilde adeta düşünmeksizin yapmayı öğrene dek plan, rutin, alışkanlık ve aktivitelerle dolu istikrarlı bir çevre düzenlemek önemlidir.
Anne babanın çocuk için kurduğu düzen, çocuğun kendi şemasını geliştirmesini sağlar. Böylece her çocuk dünyayı yavaş yavaş tanıyarak tahmin edilebilir bir yere dönüştürür ve bu nedenle burası güvenli ve istikrarlı bir yer haline gelir.
Rutinler, çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimi için çok mühimdir. Yemek yeme, uyuma, hijyen ve bu temel işlevlerle ilişkili tüm alışkanlıkların planlanması, çocuk için gereklidir.
“Büyüdüğümde küçük bir çocuk olmak istiyorum.”
– Joseph Heller
Çocuklarda gelecekte görülebilecek davranış problemlerinden kaçınmanın tutarlı bir yolu, etraflarını güvenle keşfetmelerini sağlayan güvenli bir dünyayla onları çevrelemektir. Bu sayede alışkanlıkların yaşamlarına getirdiği istikrar sayesinde becerilerini keşfedip geliştirebilirler.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.