Logo image
Logo image

Çocuklar İçin Beş Sanat Terapisi Egzersizi

6 dakika
Çocukların sorunları olmadığına inanmak kolaydır, ancak bu doğru değildir. Ayrıca korkuları ve endişeleri de vardır. Yetişkinlerden tek farkları, onları farklı şekillerde ifade etmeleridir.
Çocuklar İçin Beş Sanat Terapisi Egzersizi
Tarafından yazılmıştır María Alejandra Castro Arbeláez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Çocuklar doymak bilmez meraklarıyla önemli kaşiflerdir ve her zaman yeni şeyler öğrenmek ve keşfetmek için motivasyonlarını taşır ve aynı zamanda bunu ifade ederler. Çocuklar için net bir biçimde söyleyebiliriz ki, keşfetmenin yarattığı heyecan ve memnuniyetin hüküm sürdüğü büyülü bir dünyada yaşıyorlar. Bu nedenle, sanat terapisi, terapistler  için, çocukların yaşamlarını mümkün olan en iyi standartlarda yaşamalarına yardımcı olmalarını sağlamak için harika bir araç olabilir.

Çocukların merakı, yaratıcılık potansiyellerini şekillendirir. Bir şeyler icat etmeleri ve yeni fikirler üretmeleri onlar için kolaydır. Bunun sorularına ve icat ettikleri oyunlara yansıdığını da her zaman görüyoruz. Hayal güçleri değerlidir ve bu güçleri her şeyden daha fazla keyif almalarına yardımcı olur.

Çocukların yaratıcılığının, sanat dahil birçok çıkış noktası olabilir. Yaratıcı süreç boyunca çocuklar öğrenebilir, keşfedebilir, yeni hisler ve algılar deneyimleyebilir, ilham alabilir, zor durumlarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenebilir ve dikkat sürelerini, motor becerilerini ve görsel-mekansal becerilerini geliştirebilirler.

Çocukların sorunları olmadığına inanmak da kolaydır, ancak bu pek de doğru değildir. Ayrıca, korkuları ve endişeleri de olacaktır. Aradaki fark, onları farklı şekillerde ifade etmeleridir. Sanat terapisi egzersizleri, kendini ifade etmeyi ve problem çözmeyi öğrenmek konusunda onları teşvik etmeye yardımcı olur.

Bugünkü yazımızın ilerleyen paragraflarında, çocuklar için beş ilginç sanat terapisi alıştırmasına göz atacağız. Bu egzersizler, yaratıcı dünyalarını güçlendirmeye yardımcı olur ve aynı zamanda en büyük endişelerini ifade etmelerini kolaylaştırır.

Some figure

Mandalaların büyüsü

Mandalalar doğu kültürlerinden gelen kutsal çemberlerdir. Bugünlerde küresel ölçekte popüler hale geldiler. Bunları çocuklarla etkinlikler yaparken kullanmak üzere farklı yaklaşımlar vardır:

  • Renkli mandalalar: Çocuklar, sakin ve rahat hissetmelerine yardımcı olmak için mevcut mandalaları süsleyebilir veya renklendirebilir.
  • Mandalaları yaratın ve süsleyin: Bir çocuk biraz doğrulu bir biçimde çizecek kadar büyükse, kendi mandalasını yapabilir ve sonra onu süsleyebilir. Bu aktivite sadece çocukları rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda yaratıcılıklarını da harekete geçirir.
  • Mandalalar ve farkındalık: Terapistler, çocuklar için yaratıcı sürece çok dikkat etmek konusunda teşvik edici olacaklardır. Bunu yapmak için terapist, rahatlatıcı müzik gibi bu tür bir ortamı destekleyen unsurları da kullanır.

Mandalaların bu kadar büyülü olmasının nedeni, çocukların en derin düşüncelerine ve duygularına bağlanmalarına yardımcı olmalarıdır. Mandalalar ile çocuklar nasıl hissettiklerini ifade edebilir ve aynı zamanda yaratıcı ve görsel-motor becerilerini geliştirebilirler. Dahası, sanat terapisti çalışmalarını çocuğun düşüncelerini ve duygularını analiz etmek için kullanabilir.

Mandalaları boyamak, çocuklar için rahatlamayı ve huzuru teşvik eden bir sanat terapisi egzersizidir.

Çocuklar için görsel sanatlar

Görsel sanat çalışmaları çocuklar için harika bir terapi yöntemidir. Çocuklar fotoğraf veya çizim kullanarak kendi sanat eserlerini yaparlar. Süreç boyunca farklı duygu ve fikirleri keşfederler. Bu konuyla ilgili olasılıklar tabii ki sonsuzdur, ancak başlamanıza yardımcı olacak bazı fikirleri sıralayacak olursak:

  • Fotoğraflar: Çocuk, kendisinin ve dünyanın farklı fotoğraflarını seçerek kendini tanıyabilir. Sanat terapisti, çocuğun fotoğrafları nasıl seçtiğini ve bunların çocuğun çatışmalarıyla nasıl ilişkili olduğunu analiz edebilir.
  • Resim yapmak: Çocuklar resmi yaratıcı anlamdaki çıkışlarını şekillendirmek için bir araç olarak kullanabilirler. Resimler farkına bile varmadan iç dünyalarında neler olup bittiğini gösterir. Dahası, bir sanat terapisti duyularını harekete geçirmek için çok küçük çocuklarla birlikte resim yapabilir. Parmakla boyama, beynin farklı bölümlerini aynı anda uyarmanın harika bir yoludur.
  • Kolajlar: Bir kolaj oluşturmak yaratıcılığı geliştirebilir. Sadece bu değil, aynı zamanda bir çocuğun düşünceleri ve duyguları için harika bir çıkış noktasıdır.
  • Heykeller: Bir sanat terapisti çocuğa kil kullanma seçeneğini de sunabilir veya çocuk düşüncelerini, durumları ve belirli duyguları ifade etmek için bedenleriyle “canlı heykeller” bile yapabilir.

Tüm bu egzersizler çocukların gerginliği gidermelerine ve bakış açılarını değiştirmelerine yardımcı olabilir. Terapistler, değişimin temsili olarak çocuğun aynı işi tekrar yapmasını bile önerebilirler. Sonuç olarak, sorunları başka bir şekle bürünür ve yeni yollar bulmaları kolaylaşır.

“Raphael gibi tablo yapmak dört yılımı aldı, ama bir çocuk gibi resim yapmayı öğrenmek bir ömür sürdü.”

– Pablo Picasso

Yazı dünyası

Çocuklarla yazmayı kullanmak için terapist, aktiviteleri planlarken yaşlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Olası faydalı bir alıştırma tarzı, onlardan kendilerinin bir tanımını yazmalarını istemektir. Terapist, bitirdikten sonra her özelliği daha derinlemesine tartışır. Ayrıca çocuğa değişmek veya gelişmek isteyip istemediklerini sorabilirler.

Bir başka yazı sanatı terapisi alıştırması da hikaye yazmaktır. Çocuklar bir hikaye yaratır ve her karaktere ve ortama dikkat ederler. Ardından, sanat terapisti çocukla hikayenin her yönü hakkında konuşur. Çocuktan karakterleri tanıdıkları gerçek insanlarla ilişkilendirmesini isterler. Hikayedeki yerler ve etkinlikler için de aynısını yapıyor olacaklardır. Bu, terapistin çocuğa ne olduğunu ve sorunlarını çözmesine nasıl yardımcı olacağını bilmesini sağlayabilir.

Gördüğünüz gibi, terapist rehberliğinde yazı yazmak çocukların ilgisi, yaratıcılığı ve duygusal olarak serbest kalması için harika olabilecek başka bir terapi alanıdır.

“Yazmak, sesin tablosudur.”

– Voltaire

Some figure

Çocuklar için hareket

Çocuklar hareket yoluyla duygusal, bilişsel ve fiziksel anlamda zihin ve bedenlerini bütünleştirebilirler. Sadece bu değil, bu uygulama, mekansal yönelimlerine yardımcı olur ve yaratıcılığı güçlendirir. Ruh halleri için de bu tür şeyler harikalar yaratır, çünkü egzersiz ve hareket endorfin salgılar ve duygularını ve fikirlerini ifade etmelerini kolaylaştırır.

  • Tiyatro: Çocuklar, başlarına gelenleri ifade etmek için yeniden canlandırmayı kullanabilir. Terapistler, çocukların sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmak için genellikle tiyatro ve dramayı kullanırlar. Karakter içinde olmak, kutunun dışında düşünmelerine yardımcı olabilir.
  • Dans: Dansın inanılmaz bir dereceye varacak şekilde iyileştirici güçleri vardır çünkü çocukların duygularını yönlendirmelerine yardımcı olur. Dans yoluyla kendileri ile bağlantı kurabilir ve bedensel farkındalıklarını geliştirebilirler.

Müziğin gücü

Müzik sizi en derin duygularınıza bağlama yeteneğine sahiptir. Sanat terapisi için müziği kullanmak fikrinin bu kadar harika olmasının nedeni de budur. İşte bazı müzik ile sanat terapisi örnekleri:

  • Müzik ve yansıma: Bu alıştırma için çocuğun arka planda müzikle en derin düşüncelerini keşfetmesi gerekir. Daha sonra çocuk ve terapist süreci analiz eder, böylece çocuk fiziksel, duygusal ve bilişsel deneyimlerini bütünleştirebilir.
  • Kompozisyon: Bu alıştırma için çocuklar, düşündüklerini ve hissettiklerini yansıtan bir şarkı bestelemek için yaratıcılıklarını kullanırlar. Şarkıyı besteledikten sonra onu söylemeli ya da en azından onun hakkında konuşmalıdırlar. Seansın bir bölümünde, şarkıyı bir çatışmanın çözümünün bir çeşit sembolü olarak yeniden düşünebilir veya yeniden yazabilirler.
  • Şarkı söylemek: Çocuklar, şarkılar aracılığıyla hissettiklerini gerçekten eğlenceli bir şekilde ifade edebilirler. Örneğin, bir çalışma grubu veya terapistle özdeşleştikleri ve duygularını keşfettikleri şarkıları seçebilirler.

Müzik, duygusal sorunları çözmeye yardımcı olur, yaratıcılığı güçlendirir ve sosyalleşmeyi teşvik eder. Sadece bu da değil, aynı zamanda dikkati, hafızayı geliştirir ve çocukların dili yapılandırmasına yardımcı olur. Rakipsiz bir tedavi aracıdır.

“Müzik ahlaki bir yasadır. Evrene bir ruh, zihne kanatlar, hayal gücüne uçma, üzüntüye bir çekicilik ve her şeye hayat verir.”

– Plato

Some figure

Sanat terapisinin çocuklar için faydaları

  • Sanat terapisi yaratıcılığı artırır.
  • Çocukların düşüncelerini ve duygularını ifade etmelerini sağlar.
  • Sanat terapisi, psikolojik, fiziksel ve sosyal yönlerin bütünleşmesini teşvik eder.
  • Dikkat, hafıza ve mekansal yönelim gibi yürütücü fonksiyonları geliştirir.
  • Dili geliştirir.
  • Sanat terapisi öz farkındalığı teşvik eder.
  • Çocukların gruplar halinde daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
  • Çocukların kendilerini güvende hissetmelerini ve duymalarını sağlar.
  • Sanat terapisi keşif yapma eğilimini teşvik eder.
  • Kendine olan güveni artırmaya yardımcı olur.
  • Etkili iletişimi teşvik eder.
  • Sanat terapisi, çocukların daha iyi kararlar almasına yardımcı olur.
  • Çocukların problemleriyle baş etmelerine yardımcı olur.
  • Sanat terapisi motor becerileri geliştirir.

Sanat terapisi, bir çocuğun mutluluk ve refahını artırmanın önemli bir yoludur. Çocukların kendilerini nasıl ifade edeceklerini, çatışmaları nasıl çözeceklerini ve sorunları eğlenceli yollarla nasıl ele alacaklarını öğrenmelerine olanak tanır.