Cinsiyet Disforisi Hakkında Her Şey
Cinsiyet disforisi olan insanlar kendilerini çok yabancı hissederler. Doğumda kendilerine atanan cinsiyetle özdeşleşmezler ve bunun yerine karşı cinsle özdeşleşirler. Bu onların çok fazla rahatsızlık veya sıkıntı hissetmelerine neden olabilir.
Sonuç olarak, rahatsızlıkları karşı cinsten olma arzusuyla sınırlı değildir. Ayrıca, atandıklarından farklı olduğu sürece, alternatif bir cinsiyetten olma arzusunu da içerebilir. Karşı cinsten olma endişesi veya arzusu 2-3 yaşlarında ortaya çıkabilir ve genellikle günlük aktivitelerini engeller.
Daha büyük çocuklarda, aynı cinsiyetten insanlarla iletişim kurmak için gerekli becerileri kazanamama, sosyal izolasyona yol açabilir.
Kız çocuklarında cinsiyet disforisi
Cinsiyet disforisi farklı yaş gruplarında farklı şekillerde kendini gösterir. Cinsiyet disforisi olan ergenlik öncesi kızlar, erkek olma isteklerini ifade edebilir. Erkek olduklarını söyleyebilirler veya büyüyünce erkek olacaklarında ısrar edebilirler.
Erkek kıyafetlerini ve saç modellerini tercih ederler. Giyinme veya davranış biçimleri nedeniyle, yabancılar onları erkek olarak algılar. Bir erkek ismiyle anılmak isteyebilirler. Tipik olarak, ebeveynlerinin onlara elbise veya diğer “kızlara özgü” giysiler giydirme girişimlerine karşı yoğun olumsuz tepkiler gösterirler. Bazıları, bu tür kıyafetlerin gerekli olduğu bir okula veya sosyal etkinliklere gitmeyi reddedebilir.
Bu kızlar, rol yapma oyunlarında, rüyalarda ve hayal kurarken diğer cinsiyetle belirgin bir özdeşleşme gösterebilirler. Genellikle temas sporlarını ve oyunları tercih ederler. Bu nedenle oyun arkadaşı olarak erkekleri tercih ederler.
Kızlar için olan oyuncaklara veya kostümlere çok az ilgi gösterirler. Bazen oturur pozisyonda idrar yapmayı reddederler. Bazı kızlar bir penise sahip olma arzusunu gösterebilir veya bir penisi olduğunu veya büyüyünce sahip olacağını iddia edebilir. Ayrıca göğüs geliştirmek veya adet görmek istemediklerini de söyleyebilirler.
Erkek çocuklarında cinsiyet disforisi
Cinsiyet disforisi olan ergenlik öncesi erkekler, kız olma isteklerini ifade edebilir, kız olduklarını iddia edebilir veya büyüdüklerinde kadın olacaklarında ısrar edebilirler. Kız kıyafetleri giymeyi tercih ederler.
Bu çocuklar anne gibi kadın figürleri rolünü oynamayı severler. Genellikle kadın fantezilerine yoğun bir ilgi duyarlar. Ayrıca kızlar için olduğu düşünülen evcilik oynamak gibi aktiviteleri, oyunları ve hobileri sıklıkla tercih ederler.
Ayrıca kadın çizimleri yapmayı ve çok sayıda kadın karakterin olduğu dizi veya filmleri izlemeyi tercih ederler. Bebekler en sevdikleri oyuncaklar olabilir ve en sevdikleri oyun arkadaşları kızlardır.
Bu çocuklar genellikle rekabetçi oyunlardan kaçınırlar. Bazıları penisleri yokmuş gibi davranabilir ve idrar yapmak için oturmakta ısrar edebilir. Daha az sıklıkla, penislerini veya testislerini nahoş bulduklarını iddia ederler. Onları kesmek veya vajinaya sahip olmak isteyebilirler.
Yetişkinlerde cinsiyet disforisi
Cinsiyet disforisi olan yetişkinlerde, kendilerini özdeşleştirdikleri cinsiyet ile fiziksel cinsel özellikleri arasındaki uyumsuzluk, genellikle birincil veya ikincil cinsel özelliklerinden kurtulma arzusunu beraberinde getirir.
Cinsiyet disforisi olan yetişkinler, değişen derecelerde, tanımladıkları cinsiyetin davranış ve tavırlarını benimseyebilirler. Başkaları onları fiziksel özellikleriyle belirlenen cinsiyette tanımladığında kendilerini rahatsız hissederler.
Bazı yetişkinler, farklı bir cinsiyetten olmak ve bu şekilde muamele görmek için güçlü bir istek duyabilir. Bedenlerini değiştirmek için tıbbi tedaviye başvurmadan kendilerini özdeşleştirdikleri cinsiyete göre hissetmek ve tepki vermek için yeterli içsel kesinliğe sahip olabilirler.
Bu yetişkinler başa çıkmanın başka yollarını bulabilir. Bunu kısmen arzu edilen rolde yaşayarak ya da ne geleneksel olarak erkek ne de geleneksel olarak kadın olmayan bir cinsel rolü benimseyerek yaparlar.
Gördüğümüz gibi, cinsiyet disforisi, bir kişinin doğumda kendisine atanan cinsiyetle özdeşleşmediğinde yaşadığı sıkıntıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.