Cinsel İstismar Mağdurlarına Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
La Manada davası, bir süredir unuttuğumuz bir gerçeğe biraz ışık tuttu: Toplumun cinsel istismar mağdurlarını anlamasının ne kadar zor olduğu. Bu, toplumda olma eğiliminde olan şeylere bir örnek: İnsanlar olay için kurbanı suçlar ve hayatlarını tekrar yoluna sokmak için girişimlerini onlara karşı kullanır, hikayenin mağdur tarafını sorgularlar.
Cinsel istismar, mağdurda sonsuza kadar kalan bir şeydir, sadece anlık bir şey değildir. Saldırıya uğrayan kişi, hayatının geri kalanında bununla uğraşmak zorundadır.
“Keşke kız kardeşime kirli olmadığını ve cidden sorumlu olmadığı bir şey için utanmaması gerektiğini söyleyebilseydim.”
– Viola Davis
Cinsel istismar mağdurlarının iyileşmesini etkileyen faktörler nelerdir?
Her şeyden önce, mağdurların psikolojik sıkıntılarını büyük ölçüde etkileyen bir yön üzerinde çalışmaları önemlidir: Sürekli suçluluk ve kendini suçlama. Bu travmayı yaşadıktan sonra, bireyin kendisi hakkında kötü düşünmesi oldukça yaygındır. Cinsel istismar mağdurları bunu oldukça sık yapma eğilimindedir, bu da yalnızca travma sonrası stres bozukluğu ve depresyonun ortaya çıkmasını çok daha olası kılar.
Televizyonda farklı cinsel istismar vakalarını gördüğümüzde, insanların mağdurları ne kadar sorguladığını anlayabiliriz. Birçok insan onlara “Ama gerçekten reddettin mi?” veya “Onları gerçekten durdurmaya çalıştın mı?” gibi sorular sorar. İnsanların olanlardan şüphe duyması, mağdurun olumsuz inançlarına bağlılığını güçlendirir.
“KURBANI UTANDIRMAYA BİR SON VERİN. Bu kadar çok mağdurun korku içinde yaşamasının sebebi sizsiniz.”
– Aly Raisman
Cinsel istismar mağdurları için çok önemli olan bir şey sosyal ve duygusal destektir. Ancak, kişi göremiyorsa destek vermenin yeterli olmadığını unutmamak önemlidir. Kurbanın, esenliklerini yeniden kazanabilmeleri için yardım etmeye istekli insanlar olduğunu bilmesi gerekir. Ayrıca, başa çıkma stratejileri ve uyarlanabilir duygusal düzenleme son derece önemlidir.
Cinsel istismar mağdurları refahları için nasıl çalışabilir?
Öncelikle, cinsel istismar mağdurlarının kendileri hakkında sahip oldukları tüm inançları ve yaşadıklarıyla ilgili suçluluk duygularını değiştirmek için bilişsel yeniden yapılandırma tekniklerini kullanmak önemlidir. Bu anlamda, başlarına gelenleri hak ettiklerini söyleyen olumsuz fikir ve düşünceleri değiştirmeyi öğrenmelidirler.
“Cinsel şiddet mağduru olmanın utanç verici bir şey olmadığına dair tüm dünyaya bir mesaj göndermeliyiz – bu saldırganın utancıdır.”
– Angelina Jolie
Ne yazık ki, mağdur artık temel olarak bunlara alıştığı için söz konusu düşüncelerden kurtulması kolay değildir. Başa çıkma stratejileri açısından, mağdurlar genellikle diğer durumlara da uyarlanabilen sorun odaklı stratejiler uygulayabilirler. Ancak istismar söz konusu olduğunda, istismar mağdurların kontrol edemediği bir olay olduğu için, duygulara odaklanmak en iyisidir.
Son olarak, sosyal destekten ve cinsel istismar mağdurlarının bunu nasıl algıladığından bahsetmek önemlidir. Bazen, yakınımızdaki biri travmatik bir durum yaşadığında, onlara yardım etme ihtiyacı hissederiz ama nasıl yapacağımızı bilemeyiz. Sonuç olarak, yardım ve desteğimizi sunarız, ancak belki de mağdurun ihtiyaç duyduğu şekilde değil.
Bazen birine yardım etmeye çalıştığımızda ve en iyi sonuçları alamadığımızda hayal kırıklığına uğrarız. Bununla birlikte, sınırlamalarımızın ve üstesinden gelemeyeceğimiz bazı şeyler olduğu gerçeğinin farkında olmak çok önemlidir. Bu nedenle, işi psikologlar ve psikiyatristler gibi ruh sağlığı uzmanlarına bırakmak en iyisidir. Günün sonunda, mağdura uygun şekilde yardım edebilecek olanlar onlardır. Bu onların yanında olmamamız gerektiği anlamına gelmez. Ancak, doğru şekilde yapıp yapmadığımızı kendimize sormalıyız.
“Ben başıma gelenler değilim, olmayı seçtiğim kişiyim.”
– Carl Jung
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.