Beyninizin Bayıldığı 3 Fiziksel Aktivite
Hepimiz biliyoruz ki, egzersiz beynimiz için harikadır. Fiziksel aktivite kanı oksijenlendirir ve kan dolaşımını uyarır. Bunlar beyniniz için çok faydalıdır. Entelektüel fonksiyonları ve algıyı geliştirir ve keskinleştirir. Ama hepsi bu değil. Ayrıca stres hormonu kortizolün üretimini engeller ve bu nedenle duygularınızı daha dengeli tutar.
Fiziksel aktivitenin beyniniz için yaptığı başka bir şey de, refah ve mutluluk durumunu teşvik etmektir. Çünkü egzersiz serotonin üretimini uyarır. Bu kimyasal değişim bizi daha iyi hissettirir.
“Dans etmek ayaklarınla rüya görmeye benzer.”
– Constanze
Konuyla ilgili ilginç bir çalışma yapıldı. Araştırmacılar yürüyüş, dans ve gerinmenin yararlarını görmek istediler. Bu üç aktiviteden hangisinin en olumlu etkileri gösterdiğini merak ettiler. Öğrenmek için bir grup gönüllüyü kullanarak bir deney gerçekleştirdiler. Şimdi bu deneyin sonuçlarına bakalım ve beyninizin sevdiği fiziksel aktiviteleri öğrenelim.
Beyninizin bayıldığı fiziksel aktiviteler: bir deney
Araştırmacıların yaptığı ilk şey, toplamda 174 gönüllüden meydana gelen bir grup oluşturmaktı. Bunların hepsi 60 yaş üstü insanlardı ve bazıları 70’in üzerindeydi. Bu yaşlarda beyinde beyaz madde dejenerasyonu olduğu bilinir. Bunun hafıza kaybı ve genel olarak bilişsel işlevlerin bozulması gibi birçok farklı etkisi vardır.
Tüm gönüllüler, oldukça hareketsiz bir yaşam sürdürmüştü. Çoğu hiçbir fiziksel aktiviteyle uğraşmıyordu. Sadece egzersiz yapanlar çok azdı ve kısa süre için yapıyorlardı. Fiziksel aktivite nedeniyle beyinde hangi değişikliklerin meydana geldiğini görmek için ideal gruptu.
İlk önce hepsi aerobik olarak test edildi. Ayrıca bilişsel kapasitelerini ve veri işleme hızlarını belirlemek için testlerden geçtiler. Bu testler gönüllüler için temel olarak görev gördü.
Beyninizin bayıldığı fiziksel aktiviteler: bir karşılaştırma
Gönüllüler grubu, her bir birey rastgele bir alt gruba yerleştirilen üç alt gruba ayrıldı. Bu gruplardan ilki bir yürüyüş programına başladı. Üyeler, haftada üç kez, bir saat tempolu yürüyüş hızında yürüdü.
İkinci alt grup gerinme hareketleri yaptı. Haftada üç kez kas germe egzersizleri yaptılar. Ayrıca denetimli dengeleme egzersizleri ve benzeri aktiviteler yaptılar.
Üçüncü grubun, haftada üç kez bir dans stüdyosuna gitmesi gerekiyordu. Sadece dans etmeleri değil, aynı zamanda bir koreografi de öğrenmeleri gerekiyordu. Koreografi giderek daha karmaşık hale geldi. Temel olarak basit bir ritm kullandılar: Amerikan country müziği.
Beyninizin sevdiği fiziksel aktiviteler: sonuçlar
Deney altı aylık bir süre boyunca sürmüştür. Bu zamanın sonunda araştırmacılar, tomografileri ve MRG’leri beyinde meydana gelen değişikliklerin türünü doğrulamak için kullandılar. Bazı sonuçlar beklenenlerle aynı çizgideydi, ancak diğerleri gerçekten şaşırtıcıydı.
İlk olarak, en dikkate değer şey, deneyden önce daha hareketsiz bir yaşam sürmüş olan katılımcılarda beynin beyaz maddesinin daha da kötüleşmesiydi. Ancak tüm katılımcılarda gözle görülür bir iyileşme oldu. Hepsi bilişsel ve hafıza testlerinde deneyin başlangıcında olduğundan daha iyi sonuçlar aldı.
Üçüncü grubun sonuçları ortaya çıkınca büyük bir sürpriz yaşandı. Bu, karmaşık bir dans koreografisi öğrenmek için zaman harcayan gruptu. Bütün ölçümlerde diğer iki gruptan daha iyi sonuçlar almışlardı.
Uzmanlar bunun nedeninin fiziksel aktiviteye zihinsel, sosyal ve eğlence aktivitelerinin de eşlik etmesi olduğunu belirtti. Bu nedenle, daha eksiksiz sonuçlar aldılar. Esasen araştırmacılar, birçok katılımcıda beyindeki beyaz maddenin yoğunluğunda bir artış gözlemlemişlerdi.
Araştırma yöneticilerinden Agnieszka Burzynska, benzer bir çalışmanın 2014 yılında yapıldığını söyledi. Buna göre, bir kişi ne kadar süre oturursa, beynindeki kötüleşme o kadar artıyordu. Günün sonunda egzersiz yapsa bile durum değişmiyordu.
Bu nedenle, genel sonuç iki yönlüdür. Birincisi, hareketsiz bir yaşam tarzı beyni etkiler. İkincisi, fiziksel aktivite beyni yeniden aktive eder. Peki ya bonus sonuç? Beyninizin sevdiği tüm fiziksel aktiviteler içinde dans etmek en etkili olanıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.