Logo image
Logo image

Beyniniz ve Öğrenmeye Devam Etme Yeteneği

2 dakika
Beyniniz, yaşamınız boyunca öğrenmeye devam etmek için inanılmaz bir kapasiteye sahiptir. Bu, plastisite kalitesinden kaynaklanmaktadır.
Beyniniz ve Öğrenmeye Devam Etme Yeteneği
Sara Clemente

Yazan ve doğrulayan Psikolog ve gazeteci Sara Clemente

Tarafından yazılmıştır Sara Clemente
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Muhtemelen ‘ağaç yaşken eğilir’ deyimini biliyorsundur. Bununla birlikte, nöroplastisite konusundaki son çalışmalar bunun tam tersini göstermektedir. Aslında, birçoğu uzun zamandır, yaşlılıkta bile yeni şeyler öğrenmenin her zaman mümkün olduğunu biliyor. Başka bir deyişle, hayatınız boyunca öğrenmeye devam etme yeteneğiniz var.

Milyonlarca nöronla doğduğunuzu ve bir kez öldüklerinde değiştirilemeyeceklerini bildiğinize şüphe yok. Bu, yıllar içinde binlerce nöronu kaybetmenize rağmen, yeni bilgileri öğrenme ve özümseme yeteneğinizin nasıl kalabildiğini merak etmenize neden olabilir mi?

İşin sırrı, beyninizin öğrenme yoluyla yeni sinirsel bağlantılar oluşturma yeteneğinde yatmaktadır. Nitekim aynı eylemleri farklı bir şekilde her yaptığınızda veya başka bir dilde yeni kelimeler öğrendiğinizde, yeni sinapslar oluşturarak en önemli organınızı çalıştırmış olursunuz.

Beynin plastisitesi

Nöroplastisite, beynin doğuştan gelen uyum sağlama, yeni nöral bağlantılar oluşturma ve yaşamınız boyunca nöronlar arasındaki sinapsları güçlendirme yeteneğini ifade eden bir terimdir. Yaşadığınız deneyimlere, gelişime ve öğrenmeye bir yanıt olarak ortaya çıkar.

Çalışmalar, plastisiteyi beynin sürekli yeniden şekillenmesi süreci olarak görüyor. Çok sayıda görevi gerçekleştirmenizi sağlar. Bunlar arasında yeni bilgileri özümsemek, yeni anılar yaratmak ve her gün yeni bir şeyler öğrenmeye devam edebilmek vardır. Bu, hem fiziksel hem de zihinsel olarak yaşlanma ile birlikte gelen bilişsel yetenekteki normal düşüşe rağmen gerçekleşir.

Some figure

Sürekli öğrenmeyi teşvik edin

Nöroplastisite ile ilgili en ilginç şey, onu faaliyete geçirmek için hiçbir ‘harici’ yardıma ihtiyaç duyulmamasıdır. Aslında, bu tür öğrenmenin temellerini atan gündelik durumlardır. Bu nedenle, nöronal plastisiteyi geliştirmek zor bir iş değildir, her şey beyninizi çalıştırma sürecindeki kararlılığınıza ve çabanıza bağlıdır.

Öğrenmeye devam etmek için neler yapabilirsiniz?

Bazı raştırmalar, beyninizi aktif ve ‘genç’ tutmak söz konusu olduğunda faydalı olan belirli alışkanlıkların olduğunu iddia ediyor. Aralarında aşağıdakiler vardır:

  • Analitik olmak : Etrafınızdakileri gözlemleyin, izleyin ve günden güne öğrenmeye devam etmek isteyip istemediğinizi analiz edin. Yapabileceğiniz zihinsel işlemlerden biri de ezberlemedir. Örneğin, bir kaldırımda kaç tane ağaç olduğunu saymak, neredeyse farkında olmadan beyninizin birçok bölgesini harekete geçirebilir. Bunlar arasında fikirlerin alınması, hatırlama yeteneği ve düşünme vardır. Uyandığınızdan beri o gün içinde yaptıklarınızı sırasıyla hatırlamayı da deneyebilirsiniz. Ya da bir şarkıyı ezberlemek.
  • Yeterince uyumak: Yeterli miktarda ve kaliteli uykuya sahip olmak, beyninizin doğru gelişimi için çok önemlidir. Aslında, öğrenilen bilgileri pekiştirme süreci, siz gece dinlenirken gerçekleşir. Ayrıca araştırmalar, uykusuzluk çeken kişilerin yeni bilgileri akılda tutmakta zorlandıklarını gösteriyor.
Some figure
  • Sınırlarınızı zorlayın: Bir bulmacayı tamamlamak, bir yapboz yapmak veya işleri her zaman kullanmadığınız elinizle yapmak entelektüel gelişiminize yardımcı olur. Bu faaliyetler, basit olmalarına rağmen, konsantrasyon ve akıl yürütme gerektirir. Bu, sonunda yeni sinirsel bağlantıların yaratılmasına katkıda bulunur.

Nöroplastisite

Beyniniz muhtemelen vücudunuzdaki en önemli organdır. Ayrıca gelişimi hayatınızın ilk yıllarıyla sınırlı olmayıp, sürekli bir gelişim ve değişim içerisindedir. Öğrenmeye devam etmek kaçınılmazdır. Bu nedenle, nöroplastisite beyninizin günlük olarak başardığı bir şeydir.

Nöroplastisite üzerine araştırmalar hızla artıyor ve nörorehabilitasyon teknikleri de giderek artıyor. Son zamanlarda, bunları Down Sendromlu insanlara uygulamak için bir çalışma yapıldı. Amaç, doğdukları ve birlikte büyüdükleri yapıları harekete geçirip teşvik edebildikleri için beyin nöroplastisitesinin faydalarından yararlanmalarıdır. Daha verimli bir şekilde gelişmelerine yardımcı olmalıdır. Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD) olan çocuklar için nörorehabilitasyon da kullanılmıştır.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.