Beyin İçin Zararlı 5 Besin
Sağlıklı bir beyne sahip olmak çeşitli etkenlere bağlıdır. Bunlardan en önemlileri egzersiz ve oksijen alımıdır. Ancak ne yediğimiz de beyin sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Besinler beyin işlevi için zararlı ya da faydalı içeriklere sahip olabilir.
Doğal besinler sağlıklı beslenme diyeti oluşturur. Her şeyden önce sağlıklı bir beslenme düzeni için denge gereklidir. Her şeyin fazlası zarar. Ayrıca aşırı işlenmiş gıdalardan da kaçınmak gerekiyor. Özellikle çok miktarda şeker, tuz ve yağ içeren gıdalar konusunda dikkatli olmalıyız.
Ruh halimiz, öğrenme becerimiz ve hafızamız tükettiğimiz besinlerden etkilenir. Besinlerin içinde bulunan maddeler doğrudan sinir sistemimizi ve beynimizi etkiler. Bu nedenle ne yediğimize dikkat etmemiz gerekir.
En zararlı yiyecekler genelde çok işlenmiş gıdalardır ve çoğunlukla biz bunların farkında bile değiliz. Sadece içindeki maddeler listesini okuyor ve genelde çok uzun ya da anlaşılmaz oldukları için önemsemiyoruz.
Şimdi beyin sağlığınızı önemsiyorsanız vereceğimiz zararlı besinler listesine göz atabilirsiniz.
“Hayatımız tanrıların elinde değil, yemeklerimizin elinde.”
– Lin Yutang
1. Gluten: Beyin için en zararlı besinlerden biri
Gluten, pek çok tahılda bulunan bir protein grubudur. Bunlar tam olarak aynı olmamasına rağmen, bu genel ismi kullanıyoruz çünkü birçok benzerliği var. Gluten buğday, arpa, çavdar ve diğer benzer gıdalarda bulunur.
Bu proteinler ince bağırsağa yapışır ve metabolik, sindirim ve bağışıklık bozukluklarına neden olur. Bazı insanlar glutene karşı daha hassastır. Diğerleri çok hassas değildir, ancak hissetmedikleri halde bedenlerini yine de etkiler. Gluten beyniniz için en kötü gıdalardan biridir çünkü genel olarak bu besin sinir sisteminizi etkiler.
2. Yapay tatlandırıcılar
Tatlandırıcılar yiyeceklerde şeker yerine kullanılan besinlerdir. Bunlardan bazıları doğal olmasına rağmen birçoğu yapaydır. Bu tatlandırıcıların beyni etkilediğini biliyoruz. Pek çokları bu tatlandırıcıları sinirsel bozukluklara neden olduğu için “beyin zehri” olarak adlandırıyor.
İki yapay tatlandırıcı olan aspartam ve sakarinin bazı sinir sistemi bozukluklarıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bunların arasında depresyon, kaygı, tekrarlayan migrenler ve konuşma engelleri var. Bu tatlandırıcıları çok çeşitli endüstriyel gıdada bulunuyor. Genel olarak, bu yapay tatlandırıcıları “light” veya “az şekerli” olarak etiketlenmiş gıdalar içerir.
3. Monosodyum glutamat (MSG): beyin için en zararlı maddelerden biri
MSG neredeyse tüm paketlenmiş ve konserve gıdalarda bulunur. MSG son derece konsantre bir tuzdur. Gıda endüstrisi bu maddeyi bir koruyucu olarak kullanır ve aynı zamanda gıdaların lezzet ve kokusunu iyileştirir. Çalışmalar, bu maddeyi tüketmenin beyindeki dopaminin üretimini uyardığını gösteriyor.
Dopamin anlık olarak iyi olma hissi yaratır. Ancak monosodyum glutamatta da yüksek miktarda “eksitotoksin” isimli bir içerik vardır. Bu maddenin beyni etkilediğine dair iyi kanıtlar var. Araştırmacılar Parkinson, Alzheimer, bunama ve kronik halsizlik gibi hastalıklarla MSG tüketiminin ilişkili olduğunu söylüyor.
4. Rafine şeker
Bilim insanları, şekerin tuz ve rafine un ile birlikte üç “beyaz zehirden” biri olduğunu düşünüyor. Rafine şeker halen her çeşit yiyecekte en çok kullanılan maddelerden biridir. Şekerin uzun süre tüketilmesi sorunlara neden olabilir ve beyninizi risk altına sokabilir.
Rafine şeker BDNF isimli bir proteinin doğru çalışmasına engel olur. Bu protein, sinir sisteminde önemli işlevlerin yerine getirilmesinde rol oynar. Bu önemli işlevler arasında hafıza ve sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlamak da bulunur. Araştırmalara göre şizofreni ve depresyon hastalarının durumu şekerli gıdalar tükettiklerinde daha da kötüye gitme eğilimindedir.
5. Florür: beyin için bir başka zararlı madde
Florür, bazı hükümetlerin saflık ve halk sağlığı nedenleriyle musluk suyuna eklediği bir mineraldir. Tadını almamamıza rağmen musluktan akan suda olduğunu biliyoruz.
Florür kullanımına ilişkin çok sayıda eleştiri oldu. Bilim insanları florür tüketiminin düşük zeka ve bazı bilişsel işlevlerde aksama olmasıyla bağlantılı olduğunu ileri sürdü.
Florür Eylem Ağı (FAN), bu iddiayı doğrulayan 34 çalışmadan kanıt sundu. UNICEF gibi organizasyonlar sudaki flüorüre karşı duruş sergilerler. Öte yandan işelenmiş suyun daha da yüksek bir florür konsantrasyonuna sahip olduğunu biliyoruz.
Beyni sağlıklı tutmak için yapmanız gereken en iyi şey taze yiyecekler yemektir. Ambalajlı ve işlenmiş gıdalar beyin sağlığımız için en kötü gıdalar sayılabilir. Bunların hem besin değeri çok azdır hem de çeşitli hastalıklara neden olurlar. Bu nedenle zararlı yiyeceklerden tamamen uzak durmak en iyi seçenektir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.