Logo image
Logo image

"Beni Neden Bıraktın?" Kafa Karıştırıcı Yas Tutma

3 dakika
Kafa karıştıran yas tutma süreci, gerçeği kabul etme ve devam etme sürecini daha karmaşık hale getirir. İdeal olanı, ilişkiyi bitiren kişinin, nedenlerini açıklamasıdır. Ancak genellikle bu gerçekleşmez.
"Beni Neden Bıraktın?" Kafa Karıştırıcı Yas Tutma
Son Güncelleme: 07 Mayıs, 2021

Birçok ayrılık, arkasında geçerli bir açıklama olmadan ve bazen de ilişkinin normlarına uygun olmayacak şekilde gerçekleşir. İlişkiyi bitiren kişinin diğer kişiye zarar vermek istememesinden veya sadece diğerinin tepkisinden korktuğu için ilişkiyi bu şekilde bitirmiş olması muhtemeldir. Bu, geride genellikle kafa karıştırıcı bir yas tutma sürecine yol açan şüpheler bırakır.

İlişkiler iyi ya da kötü aynı çizgide gerçekleşmeyebilir. İki kişi de aynı şekilde hissetmeyebilir ya da bazı durumlarda farklı yönlere doğru evrilebilirler. İlişki yaşayan iki kişiden biri ilişkiyi bitirmek isterken, çoğu zaman diğeri istemez. Bu açıkçası her iki tarafta da acıya neden olur, ancak arzularının zıt olduğunu görenlerde daha yoğundur.

Bu acı genellikle ek bir güçlükle birleşir: Ayrılan kişi bunu neden yaptığını bilmez veya neden yaptığını söylemek istemez. Bu, diğer kişinin acısıyla baş etmesini daha zor hale getirebilir, çünkü kaybın üzüntüsü cevaplanmamış bir soruyla birleşir: “Neden beni terk ettin?” Kafa karıştıran yas tutma sürecine neden olan şey budur.

“Yoğun bir şekilde sevme yeteneğine sahip insanlar büyük acı çekebilir, ancak aynı sevgi ihtiyacı onların kederlerini gidermeye ve onları iyileştirmeye de hizmet eder.”

– Leon Tolstoi

Some figure

Çok Nadiren Geri Dönüldüğü Görünür

En yaygın olanı, geride bırakılan veya terk edilen kişinin bu durum karşısında büyük bir şaşkınlık yaşamasıdır. Neredeyse hiç kimse bunun geleceğini öngöremez, bazen de işaretleri görmeyi reddederler. Yaygın olarak çiftler ilişkide iletişimsel sorunlar yaşar ve bu da ilişkiye karşı bir duyarsızlık ortaya çıkarır.

İlişkideki bi kişi zamanı geldiğini düşünene kadar niyetini kasıtlı olarak gizlediği durumlar da vardır. Bu, sadakatsizlik vakalarında çok sık yaşanır.

Aynı şekilde, ayrılmayı seçmeyen kişinin aşırı derecede bağımlı veya çok kontrolcü olduğu ve diğerinin de bitirmekten daha çok “kaçmayı” seçtiği durumlar vardır. Kararınıza tepki alma korkusu, istediğiniz gerçekleşene kadar bu tutumu gizlemenize neden olur.

Bu gibi yas tutma süreçlerinin ortak özelliği; ilişkinin iki üyesinden biri ilişkiyi bitirmeye hazır olurken, diğerinin hazır olmamasından kaynaklanır. Genellikle bu tür bir ayrılığa hazırlanmanız için size zaman tanınmaz. Her zaman değil, ama pek çok durumda, bundan sonra meydana gelenler kafa karıştırıcı bir yas tutma sürecine neden olur, yani ayrılık acısı çeken kişinin kafasında bir soru işareti oluşur.

Kafa karıştıran yas tutma süreci

Kafa karıştırıcı keder, normalden daha yüksek dozda uyuşukluğa neden olur. Başından beri kişi kafasında “buna inanamıyorum” ifadesiyle dolaşır. Bu, gerçekler karşısında inkar etme tavrını ifade etmenin bir yoludur, aynı zamanda kişi kendini acıdan şüpheli bir şekilde korur.

O andan itibaren bu soru baskın bir sorun haline gelir. Çoğu zaman ayrılık acısı yaşayan kişi “neden beni terk etti?” sorusunu takıntılı hale getirir. Bu takıntı kişiyi eski sevgililerini bir casus gibi takip etmeye sevk edebilir.

Gerçekleri özümsemekte son derece güçlük çeken ve sonra eski partnerlerinin gitmesine izin vermemek için ısrarcı davranışlarda bulunan kişiler de vardır. Tekrar tekrar, kendilerini bırakan kişiye ulaşmaya çalışır, “Neden beni bıraktın?” sorusuna yanıt ararlar. Çünkü bu sorunun cevabı olmadan hayatlarına devam etmek onlar için mümkün değildir.

Some figure

Neden beni bıraktın?

Çoğu zaman bu cevabın peşinden gitmeye değmez. Sizi bırakan kişi bu sorunun cevabını zamanında açıklamadıysa, muhtemelen asla açıklamayacaktır. Belki de bu kişi bencilliğinden veya sizi aldatmasından utanıyordur. Belki kendisi hassas olduğundan, suçlamalar karşısında geri adım atmak istemiyordur.

Ayrıca belirli bir neden olmaması veya olması durumunda, bunun çok açıklayıcı olmaması da mümkündür: “Sıkıldım.” Dolayısıyla, kafa karıştırıcı bir yas tutma sürecini çözüme kavuşturmak söz konusu olduğunda ayrılan kişi genellikle geride bıraktığı kişiyi zor bir süreçle baş başa bırakır. Bizi neden terk ettiler? En sık karşılaşılan nedenler şunlardır:

  • Başka birine aşık olmak. Ayrılmanın en yaygın nedeni, başka birine aşık olmaktır. Büyük ihtimalle inkar edeceklerdir ama gerçekler acıtır.
  • Yorgunluk. İlişki rutin hale gelir ve ikisinden biri artık durgunluğa tahammül edemez. İlişkide bulunduğu kişiyle hayatına devam etmenin motivasyonunu kendisinde bulamaz.
  • Mental yorgunluk: Çok fazla tartışmak veya çok büyük bir boşluğu doldurmak yorucu olabilir. Aşk olabilir ama yorgunluğun yükü daha ağırdır.
  • Güçlü krizler: Sevilen birinin ölümü, iflas veya bazı yaşamsal krizler bazen sayfayı çevirme ve sıfırdan başlama arzusunu tetikler.
  • Varoluşsal değişiklikler: Bazı kişisel değişiklikler, yeni bir din, yeni bir ilgi, ilişkinin bu yeni bağlamda artık anlamsız hale gelmesine neden olabilir.

Her yas tutma sürecinde cevapsız kalan sorular vardır. Kafa karışıklığı yaşayan kişi geriye dönüp ilişkinin dinamiklerine bakmalıdır çünkü orada bizi geride bırakanların bize verebileceğinden daha açık cevaplar vardır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Montoya, P. (2013). Duelo. Archipielago. Revista cultural de nuestra América, 11(41).


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.