Bencil Olduğunuzun 5 İşareti ve Bunu Değiştirmenin Yolları
İnsanlar olarak, kendimize dikkat etmeye programlanmışız. Ancak, kişinin kendine dikkat etmesi ile bencil olmak arasında büyük bir fark vardır.
Kendimizi düşünmek; cömertlik, kendinden önce başkalarını düşünerek yaptığımız davranışlar ve dayanışma ile asla bağdaşmaz. Aslında, bugün içinde yaşadığımız toplumda, fedakar ve cömert olmanın çok sayıda faydasını görürüz. Bu faydalar aynı zamanda yaradılıştan gelir, bu yüzden motivasyonumuzu yüksek tutar.
Çoğu kişi bencil olması gerektiğini hisseder çünkü diğer insanlar da bencildir ve toplum, insanda çok büyük bir güvensizlik yaratır. Öte yandan daha cömert bir hayat seçmek ve başkalarıyla daha ilgili olmak ve daha az bireyselci olmak, fırsatları kendinize çekmenin en iyi yoludur.
Bencil biri olduğunuzu nasıl anlarsınız
İnsanlar doğası gereği bencildir çünkü bencillik hayatta kalma ihtiyacından doğmuştur. Öte yandan, merhamet de aynı sebeple doğmuştur. Günün sonunda insanoğlu, tür olarak, ortaklık kurma becerisi olmadan yüksek ihtimalle hayatta kalamazdı.
Bu bağlamda bencilliği tekrar tanımlamak ve kendi ilgi alanlarımız ve içinde yaşadığımız toplumun ilgi alanları arasındaki dengeyi bulmak gerekir.
1. Cömert olmanın faydalarını anlamakta zorluk mu yaşıyorsunuz?
Aslında, ortak faydayı ya da başkaları için iyi olanı düşünmek de aynı zamanda bir bakıma bencil bir harekettir çünkü, en azından teoride, grup için ya da başkaları için iyi olan aynı zamanda birey için de iyidir.
Bencil bir insan, zamanını, bilgisini ya da kaynaklarını paylaşmanın avantajlarını görme becerisine sahip değildir. Bencil insanlar sadece hangi fayda onlar için gerçekten faydadır ya da daha kötüsü başkalarıyla paylaşılacak daha büyük bir fayda yerine kendilerinin yararlanacakları küçük faydayı elde etmek daha iyi diye düşünür.
2. Kontrol sizde olmadığında geriliyor musunuz?
Kontrolü sağlama becerisine sahip olmak iyi bir şeydir, fakat başka bir kişi kontrolde olduğu zaman ne olur? Başkalarına bel bağladığınız zaman ne olur? Başkasının sorumluluğunu pozitif olarak tahmin edebilme becerisine sahip misiniz? Onun kararına saygı duyabilir ve ona boyun eğebilir misiniz?
Bencil bir insan için, başkalarının yaptığı katkılar ve başkalarının ihtiyaçları, kendilerininkinden daha az önemli ya da daha az değerlidir.
Bencil insanlar kendilerini direkt ya da dolaylı olarak etkileyen her şeyi kontrol etme ihtiyacı hissederler. Bu kontrol etme kaygısı onları başkalarına karşı aşırı eleştirel hale getirir ve sorumluluk paylaşmaları gereken ya da kontrolü biraz kaybetmelerine neden olan her şey onları zihinsel olarak durdurur.
3. Grup içinde çalışmakta zorluk mu yaşıyorsunuz?
İşbirliği; dinleme, söz verme ve başkalarından gelen düşünce ve teklifleri kabul etme becerisi gerektirir. Bu bir önceki maddede bahsettiğimiz kontrolü kaybetme takıntısıyla çok yakından ilişkilidir. Bu bağlamda, bir takım olarak çalışamamak, bencillik problemini işaret eder.
İşbirliği zekası ya da kolektif zeka, toplumsal bir düzende yaşayan herkes için hayati önem taşır. Bu sebepledir ki işbirliği, öğrenmeden iş alanındaki açılmalara her alanda çok önemlidir.
Eğer birlikte çalışırsak daha fazlasını başarırız, eğer her birimiz elimizden gelenin en iyisini ortaya koyarsak ve bunu başkalarının servisine sunarsak böylece diğer insanlar da keşfeder ve bilgi dağarcıklarını genişletir. Bencil bir insan bunu göremez çünkü başkalarının kazancını kendi kayıpları gibi görürler, halbuki aslında hepimiz kazanırız.
4. Suçu üstlenmek zor mu geliyor?
Hatadan kaçmak, iyi gitmeyen bir şeyi haklı göstermek için standart yoldur. Sorumluluk paylaşamayan bir kişinin arkasında yüksek ihtimalle sadece misillemeden ya da kötü görünmekten kaçınan bencil bir insan vardır.
Öte yandan, sorumluluk almak başkalarının yaptığı hataları o kişileri yargılamadan ya da küçük düşürmeden kabul etmek olduğu için aslında oldukça özgürleştiricidir. Suçluluk yükü olmadan bir sorumluluğu kabul etmek, birine karşı yapılabilen cömert davranışlardan biridir ve bu cömertlik, ihtiyaç duyulduğunda başkalarına doğru genişler.
5. Hiçbir şey asla yeterli gelmiyor ve her seferinde daha mı çok istiyorsunuz?
Eğer sahip olduğuyla mutlu olamayan bir insansanız, esas endişeniz her zaman daha ve daha fazlasına sahip olmaktır ve böylece başkalarının ihtiyaçları her zaman arka planda kalacaktır. Sahip olduğunu takdir etmeyen bir kişi, talihsiz ve fakir hissedecektir ve önemsiz gibi görünse de aslında ihtiyacı olan bazı şeylerin değerini hiçbir zaman göremeyecektir.
Yüzeysel ve materyalist insanların arkasında genellikle sadece kendi materyal ihtiyaçlarına ilgi duyan bencil bir insan yatar ve bu sebeple başkalarının ihtiyaçlarını, batıl inanç kaynaklı ihtiyaçlar dahil, hor görür ve/veya görmezden gelir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.