Bekar Kalma Korkusu

Günümüz ilişkilerinin değişmesi, insanların ikili ilişkilere eskisi kadar değer vermemesi, boşanan çiftlerin sayısının her geçen gün artması, bağlanma veya aldatılma korkusunun yaşanması ve daha pek çok neden yeni bir trendi ortaya çıkarıyor: bekar kalma korkusu.
Bekar Kalma Korkusu
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González.

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Birçok insan için bekar kalmamak çok önemli ve hatta gerekli bir durumdur. Hatta bazıları bekar olduklarında çaresizce sevgili yapmanın yollarını ararlar. Bir ilişki içindeyken, partnerleri onları incitse bile, ilişkiyi sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar. Görünüşe göre bugün, bekar kalma korkusu nüfusun çoğunun hayatına hâkim durumda ve insanların çok sağlıksız yollara başvurmalarına sebep olmaktadır.

Ancak göründüğünün tam aksine, hayat arkadaşımızın olmaması o kadar ciddi bir sorun değildir, bu, kendimizi tanımanın ve hayatımızda şükredeceğimiz şeylerin olduğunu görmemize fırsat veren bir durum olabilir. Pekala, o zaman, bu bekar kalma korkusu neden ortaya çıkmaktadır? Hayat arkadaşının olmamasının arkasında yatan, rahatsızlık edici durum nedir? Konuyu biraz daha açalım:

Bekar kalma korkusu neden ortaya çıkmaktadır?

İçinde yaşadığımız toplumda duygusal aşk çok büyük önem kazanmıştır. Birçok kişi için, bu, hayata anlam veren bir şeydir. Buna filmlerde, şarkılarda ve romanlarda rastlarız: eğer her şey sizin için kötüye gidiyorsa, ihtiyacınız olan tek şey; bir hayat arkadaşı edinmektir. Sonrasında tüm problemleriniz ortadan kalkacaktır.

bekar erkek

Bu yanlış bir mesaj olmasına rağmen aynı zamanda çok ikna edici olabilir. Sonuç olarak bir partner bulmak, hayatımızda sevmediğimiz şeyleri değiştirmek için harekete geçmekten daha kolaydır. Ama maalesef birisiyle sevgili olmak, kendi içimizde yaşadığımız mutluluğa, mutluluk katmayacaktır. Burada söylenmek istenen; mutluluğun dış faktörlere dayanmadığıdır. Mutluluğu bize veren başkası değildir, mutluluk içimizden ve kendimizle olan ilişkimizden doğar.

Bu nedenle, kendi içlerinde mutluluğu yakalayamamış insanlar, çeşitli sorunlar yaşayarak kendilerini tatmin etmeyen, toksik bir ilişki içinde bulurlar. İşte tam da bu nedenden ötürü, bu tür ilişkilerin temel sorunlarından biri, bekar kalma korkusudur. Bu korkudan mustarip insanlar aşkta hayatın anlamını ararlar. Bu nedenle, kendilerini çok mutsuz hissettikleri bir ilişkiyle olan bağlarını kolay kolay koparamazlar.

Diğer taraftan, her zaman bir partnerle birlikte olma arzusunun sebebi toplum baskısıdır. 30’lu yaşlarında bekar (ve hatta bazen oldukça genç) bir kişi gördüğümüzde şüpheyle bakarız. “Kesin onda bir şey var” deriz kendi kendimize. Bir insanın yalnızda mutlu olabileceğini düşünemeyiz. Ancak konuyla ilgili yapılan son araştırmalar, iyi bir ilişki içinde olabilmek için öncelikle kendimizle mutlu olmanın gerekli olduğunu göstermektedir.

Yalnızlık korkusunu aşmak

Yaşadığımız toplumda genel kanının aksine, bekar insanlar toksik ilişki içinde olanlara göre daha mutlu olma eğiliminde olmasıdır. Bu nedenle amaç ne olursa olsun biriyle birlikte olmaya çalışmak olmamalıdır. İyi bir ilişki kurmaya veya yalnız olmayı öğrenmeye odaklanmak çok daha faydalı olur.

Bu iki eylem planından herhangi biri, bekar olma korkunuzu yönetmenize yardımcı olabilir. Hatta, karşılıklı olarak birbirine kuvvet verebilir. Aslında, iyi bir ilişkinin sırlarından biri mutlu olmak için bir partnere ihtiyaç duymamaktır. Bu, onunla birlikte olmak istemediğimiz anlamına gelmez sadece diğer kişi olmadan da hayatta kalabileceğimizin farkında olmamız anlamına gelir.

Bu mantığa aykırı gibi görünse de, bir ilişkide araya biraz mesafe koymak kesinlikle ilişkiyi daha da güçlendirir. İyi olmak için diğer kişinin varlığına ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz an, aşkın üzerinde kara bulutların dolaşmasına neden olacak davranışlarda bulunmaya başlarız. Aslında duygusal bağımlılık, bir ilişkide en büyük engeli oluşturan durumlardan biridir.

pencere önünde yalnız

Yalnız yaşamayı nasıl öğrenirim?

Bağımsız olmayı öğrenmeniz gerektiğini söylemek, onu elde etmekten elbette çok daha kolaydır. Ancak yavaş yavaş içselleştirmek için aşağıdaki ipuçlarını dikkat ederseniz, bekar olma korkusu geçmişinizin bir parçası olmaya başlayacaktır. Hazır mısınız?

  • Özgüveninizi geliştirin. Kendimizle gerçekten barışık olmak, mutlu olmak için başkalarına ihtiyaç duymamızı sağlar. Siz, bu dünyada ender rastlanılanlardan birisiniz. Kim olduğunuzu, özellikle sahip olduklarınızı ve nasıl gelişmeye devam edebileceğinizi keşfedin.
  • Daha önce de bekar olduğunuzu unutmayın. Sevgiliniz olmadan da mutlu olduğun bir zaman dilimi var mıydı?
  • Negatif görselleştirme kullanın. Olabilecek en kötü şey ne olabilir? Partnerinizden ayrılma korkusu çok büyükse, bunun gerçekleştiğini çok detaylı bir şekilde hayal edin. İlk başta bu kendinizi berbat hissetmenize sebep olacaktır. Ancak birkaç ay daha direnir ve bu sürecin sonunda nasıl olacağınızı düşünürseniz, her şeyin o kadar da kötü olmayacağını anlarsınız.
  • İlişkinizde biraz bağımsızlık sağlayın. Sevgiliniz olsa bile kendi başınıza bir şeyler yapabilmeniz, ayrılmanız durumunda dahi yalnız başınıza kaldığınızda iyi olma becerinizi geliştirmenize yardım edecektir.

Gördüğünüz gibi bekar kalma korkusu çok sık rastlanılan bir durumdur ancak bu sorunun üstesinden gelinebilir. Artık bu konuda taktiklere sahip olduğunuza göre kollarınızı sıvayıp işe koyulun. Kısa sürede kendinize ve ilişkinize olan güveninizin ne kadar büyük ölçüde arttığını fark edeceksiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.