Logo image
Logo image

Yalnızlık Korkusunu Aşmak

2 dakika
Yalnızlık Korkusunu Aşmak
Son Güncelleme: 09 Temmuz, 2017

Ünlü yazar ve filozof Elsa Punset diyor ki: “Yalnızlık, 21. yüzyılın salgını kabul ediliyor.” Gerçekten de yalnızlık korkusunu ciddi ve yaygın bir duruma çevirmemiz gerekiyor mu?

Şimdi soru şu: çözüm var mı? Yalnızlık korkusu, ciddi bir sorun mu? Klinik çalışmalara göre yalnızlık, insan sağlığını da etkiliyor.

Yalnızlık ya da daha özel bağlamda, terk edilme hissinin eşlik ettiği yalnızlık, bağışıklık sisteminde zayıflığa yol açar. Tansiyonunuzun da yükselmesine neden olur. Bu da stresle ilgili hormonların artmasına yol açar. Yalnızlığın fiziksel sonuçları arasında obezite, madde bağımlılığı ve uyuma güçlüğü sayılabilir.

Yalnızlık korkusunu gerçekten engelleyebilir misiniz? Yalnızlığın bir dermanı var mı? Kötü bir ilişkide olmak, kimseyle olmamaktan daha mı iyi? Halihazırda bir ilişkide olsa bile kişinin terk edilmişlik hissine kapılması normal midir?

“Yalnızlık çok güzel bir şey… bunu söyleyecek biri olduğunda.”

– Gustavo Adolfo Bécquer

Modern dünyamızda yalnızlık

Filozof Elsa Punset’e göre günümüz dünyasında insanları çevresinden koparan bir dizi faktör mevcut. Başka insanlarla çevrili olmalarına karşın.

Some figure

Kişi başına düşen yakın arkadaşların ortalama sayısı son birkaç yılda düşüş gösterdi. 3’ten 1’e ya da sıfıra düştü. Sosyal ağların yaygınlaşmasına ve Facebook ya da Twitter’daki çok sayıdaki ‘arkadaş’ ya da tanıdıklarınıza rağmen durum böyle.

Elbette, yakın bir arkadaş sizin sırdaşınızdır, bütün sırlarınızı, korku ve endişelerinizi paylaştığınız kişidir. Özellikle 30 yaş ve üstü kişilerde böyle birinin eksikliği önemlidir.

“Yalnızlık, yaşanmadığında hayranlık duyulan ve arzu edilen bir şeydir ama insanın, paylaşma isteği de ortadadır.”

– Carmen Martín Gaite

Yalnızlık korkusunu aşabilir misiniz?

Bu noktada akla bir soru geliyor. Yalnızlık korkusunu gerçekten aşabilir misiniz? Elbette, aşabilirsiniz. Ama bu kolay bir süreç değildir ve çok emek gerektirir. Kimi zaman, bilhassa kronik yalnızlık hissediyorsanız profesyonel yardıma ihtiyacınız olabilir.

Yalnızlık korkusunu aşmak için uygulayabileceğiniz bir kaç ipucu:

  • Kendinizi, hayatınızdaki en önemli kişi kabul edin. Önce siz geliyorsunuz. İşte bu yüzden kendi potansiyelinize güvenmelisiniz. Kararlarınıza güvenin. Bu strateji, yalnızlık hayatınıza girdiği anlarda size mücadele gücü verecektir.
  • Mantıklı olun. Yalnızlık korkusu, akıl dışı bir şeye dönüşebilir. Korkunuzun ardında nelerin yattığını belirleyin. Zihninizin kabul edip anlayacağı mantıklı bir sebep bulun. Bunun aşabileceğiniz bir şey olduğunu göreceksiniz.
  • Geçmişi unutun. Bir diğer iyi strateji de affetmektir. Nefret,kin,hatıralar ya da terk edilmişlik hislerinin olduğu bir yerde kalmak, size ancak acı getirecektir. İyimserlikle ve sağlıkla ilerlemelisiniz.
Some figure
  • Pek çok insan mutluluğu, bir ilişkide olmakla eş değer tutar. Oysa bir hatadır bu. Bir partner ya da başka insanların yanında olmak, sevinçle eş anlamlı değildir. İnsanlarla sarılı olmasına karşın yalnız kurtlar gibi olan insanlar vardır. Yalnızlığın pozitif bir şey olduğunu anlamalısınız. Yalnızlık asla boş ve yüzeysel bir ilişkiden kötü değildir.
  • Özel olduğunuzu bilin. Hepimiz muhteşem insanlarız çünkü zihin muhteşem bir şey. Kendinize değer verin ve başkasının yanınızda olmasına ihtiyaç duymadan ne kadar değerli olduğunuzu bilin. Bu, yalnız olma korkusundan kurtulmak için olmaz olmazdır.

Yalnızlık korkusu gerçekten akıl dışıdır. Öz güven, kişisel tatmin, kendi yeteneklerinize güvenmek ve inanmak, her türlü sorunun üstesinden gelmekte temel faktörlerdir. Dolayısıyla, yalnızlık korkusu denilen modern salgını aşmak bireyler olarak elimizdedir.