Bebeklerin 7. ve 8. Aylardaki Gelişmelerindeki Kilometre Taşları
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Her ay, bebeğiniz gelişiminde inanılmaz bir ilerleme gösterir. Bebek gelişimi için, her ay yeni bir başarı, yeni bir keşiftir. Bebeğinizle ilgilendiğiniz ve kendinizi ona adadığınız yeni rutininizde, çok özel anlar olacaktır.
Bebeğinizin bir şeyi ilk kez yapıyor olduğunu görmek inanılmaz bir şey değil mi? İlerlemelerinin farkında olmak ve onunla birlikte bu yolda yürümek bebek gelişimi için oldukça önemlidir. Özellikle bebeğinizin gelişiminin spesifik aşamalarında, onlar için, sizin sinirlenmeden onların ihtiyaçlarını bilmeniz ve ona dünya üzerindeki bütün sevgiyi verebilmenizi görmeleri çok değerlidir.
Bir bebek bundan fazlasını istemez. Yalnızca sevgi ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasını ister. Bazı insanlar “Bu az bir şey değil!” diyebilirler fakat yanılıyorlar. Böyle bir sorumluluğu gerçekleştirirken o sevgiyi ve bağı sürdürmek bir maharettir. Ama çocuğunuza karşı duyduğunuz sevgi göreceğiniz (ya da gördüğünüz) gibi bunu başarabilecektir.
Bebeğin yaşamının yedinci ayındaki gelişmeleri: heceleme ve tutunma
Yedinci ayda bebekler birçok alanda ilerleme göstermiş olurlar. Bu zamana dek kaslarını iyi bir şekilde geliştirmiştir ve bu demek oluyor ki birinin yardımı olmadan oturabilir. Aynı zamanda uzanırken kafasını da kaldırabilir. Bebekler o pozisyondayken genelde küçük kollarını kullanarak kendilerini kaldırır ve etraflarında olup biten ilginç şeyleri izlerler.
Artık bebeğiniz elleriyle birçok şey yapabiliyordur. Bir şeyleri alabilir ve hatta tuttukları şeyi oldukça güçlü bir şekilde kavrayabilirler. Bir şeyi bir ellerinden diğer ellerine de alabilirler. Yani onların eline verdiğiniz her şey bu yeni becerilerini geliştirmeye yardımcı olacaktır.
Bebeğinize alabileceğiniz farklı dokularda, ilginç ve parlak resimler içeren birçok kitap vardır. Bunlar, onların bu alanda daha çok beceri kazanmasına yardımcı olacaktır. Kitabı istedikleri gibi kullanacak, ilgilerini onları en çok çeken şeye yönelteceklerdir.
Son aylarda onları oldukça sevimli kılan o küçük sesleri çıkarmaya başlamışlardır… Ve artık fark edeceksiniz ki ufak ufak hecelemeye başlamışlardır. Ayrıca onlara söylediklerinizi daha fazla anlamaya da başlarlar. Çıkardığınız sesleri belli eşyalarla bağdaştırabilir ya da ne yapınca ne tepki verdiğinizi anlayabilirler.
“Bebek diye bir şey yoktur. Bebek ve yanındaki kişi vardır.”
– Donald Winnicott
Hayatlarının sekizinci ayı: ayrılık korkusu
Sekizinci ayda bebekleriniz her iki yana da dönebilmeye başlarlar. Bu onlar için çok büyük bir adımdır. Fakat bu aynı zamanda kendilerini daha tehlikeli durumlara sokabilecekleri anlamına geldiği için ebeveyn olarak daha da dikkatli olmalısınız. Ayrıca işaret parmaklar ve baş parmaklarını “kıskaç” gibi kullanabildikleri için eşyaları da daha kolay alabiliyor olacaklardır.
Bu ayda, aynı zamanda ayrılık endişelerini gözlemlemeye başlarsınız. Bebeklerin gelişiminde genellikle bu dönemde ortaya çıkar ve gayet normaldir. Şu zamana kadar onlar için ağladıklarında onları sallayan, besleyen ve onlarla ilgilenen kişi olmuşsunuzdur.
Eğer annem ya da babam kaybolursa hayatta kalamam
Onların “her şeyi” olan ebeveynleri bir saniye bile kaybolduğunda, bebekler endişelenerek ağlamaya başlarlar. Bu normal ve beklenmesi gereken bir şeydir. Çünkü ebeveynleri ya da onlarla ilgilenen kişilerle kurdukları bağ yüzünden, bebekler onlarsız yapamazlar. Bu, bu kadar basit bir şeydir.
Hatta bu, kuvvetli bir bağa sahip olduklarının göstergesidir. Annem ve babamla o kadar mutlu ve güvende hissediyorum ki onlardan ayrılmak istemiyorum. Öyle bir şeydir ki ebeveynlerinden ayrı kaldıklarında bir çeşit tehlike altında olduklarını düşünürler. Bu yüzden, bunun üzerine fazla düşünüp bebeğinizin çok fazla “ana kuzusu” ya da böyle bir şey olduğunu düşünmeyin.
Bebeğiniz oldukça iyi gelişmiş ve hayatta kalma içgüdüsüyle hareket etmektedir. Hayatta kalmak için anne ve babasına ihtiyacı olduğunu öğrenmiştir. O yüzden odadan ayrıldığınızda başınıza bir şey gelmesini istemezler. Dönecek misiniz yoksa onu sonsuza dek terk mi ettiniz bilemezler.
Bebeğinizdeki tüm bu değişimleri gelişimsel bir bakış açısıyla takip etmeniz oldukça önemlidir. Bu şekilde, boş yere kafanız karışmaz ya da üzülmezsiniz. Ufaklık size bunun için teşekkür edecektir!
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.