Baskıcı Ailenizle Nasıl Başa Çıkarsınız?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Bazen ailelerimiz bize baskı yapar. Ailemizin kökleri bizi tuzağa düşürür ve açıkça narsisizm tarafından yönetilen istekleri, zehirli davranışları, fobileri ve zincirleriyle kuşatılırız. Huzurlu kalmak ve ilişkilerinizi geliştirmek için bu dinamiklerle mücadele etmek zorunda kalırsınız.
Bazıları böyle bir ailede dünyaya gelmiş olmayı bacadan düşmeye benzetir. Hangi evde doğacağımızı kendimiz seçemeyiz, psikolojik yapımızı büyük oranda belirleyen ilk sosyo- duygusal ortamın nasıl olacağını ve anne babamızdan hangi bağlılıkları öğreneceğimizi bilemeyiz. Bu ailede mutlu olacak mıyız, ihmal edilecek miyiz ya da saldırı ve tacizlerin yaygın olduğu bir çevrede mi yetişeceğiz, bunları bilemeyiz.
“Kendimizden geldik, kendimize gideceğiz. Ailemiz ve toplum bizi durdurmaya çalışsa bile kendimiz olalım!”
– Alejandro Jodorowsky
İyi bir ailede dünyaya gelmek piyangoyu kazanmaksa, çözemediğimiz gerilimlerden ve huzursuzluklardan yara almadan bir ailede hayatta kalmak da öyledir. Olgun yetişkinler olsak bile aile değerleriyle çatışmak, teyze ve amcalarla sürtüşmeler yaşamak ve hatta zaman zaman kardeşlerle atışmak gibi şeyleri yapmaya devam ederiz.
Başkalarıyla yaşamak kolay değildir. Ancak saygı olduğu sürece bu düşmanlık süreci doğal olarak geçip gidecektir. Bu ne olursa olsun hep yanımızda kalan ailemize bağlı olmamızı sağlar. Peki işler böyle gitmiyorsa? Ailede saygı yoksa ve ruh halimiz git gide kötüleşiyorsa ne yapmalıyız? Ailemizin bize baskı yaptığını hissediyorsak nasıl davranmalıyız?
Ailemiz bizi bunaltıp baskı yaptığında
Kendimize her zaman aynı hataları tekrarlamayacağımızı söyleriz. Daima kötü sonuçlanan aile toplantılarına veya kutlamalara gitmeyeceğimize söz veririz. Duygu sömürüsüne yenilmeyeceğimizi söyler ve özsaygımızı kaybetmeyeceğimiz konusunda katı olmaya çalışırız. Ancak her seferinde aynı tuzağa düşüp dururuz.
Peki buna nasıl bir son verebiliriz? Onlar bizim ailemiz ve ne de olsa işin içinde kan bağı var. Bu yüzden bedeli ne olursa olsun kendimizi onlara saygı göstermeye ve gururlandırmaya adarız. Üstesinden gelemeyeceğimiz işlerle ilgilenir ve sonunda sömürülmeye başlarız. İlişkilerimize ömür boyu sürecek bir zarar vermemek için başımızı eğip dişimizi sıkarız.
Aileniz sizi strese sokuyorsa akla gelen bir dizi şey vardır. Belki de kesin ayrılığın zamanı gelmiştir? Yoksa ömür boyu bu kan bağı yüzünden boğulmaya devam mı edeceksiniz? O kadar ileri gitmeye gerek yok, bu ne sağlıklı ne de katlanılabilir bir çözüm olur. Şimdi hangi yolları izleyebileceğinize bir göz atalım.
Aileniz size baskı yaptığı zaman büyük kararlar almayın ve her şeyi sakin kafayla yeniden değerlendirin.
Ailedeki stresli durumlarla nasıl başa çıkılır
Ailedeki çatışmalar yaşattığı duygular ve karmaşık pozisyonlar nedeniyle sizi yıpratır. Bu duygusal erozyon o kadar derinleşir ki ailedeki her kelimeyi ve ufak davranışı abartmaya neden olur.
Bu nedenle ilk olarak sakinleşmeli ve huzurlu bir yer bulmalısınız. Hayat boyu çok fazla şeyi yuttuktan sonra içinizde çok büyük bir öfke birikmesi doğaldır. Bütün bunları başka bir şeye yönlendirmeniz gerekir. Bu duygusal gerilimden arındıktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Kendinizi ve kimliğinizi tanımlayın
İnsanlar duygusal hallerinin tamamen tehlikede olduğu aile bağlamından ayrı olarak güçlü bir kimlik algısı geliştirmiyor. Bu göbek bağından kurtulup bağımsız biri gibi kendi düşüncelerinizi, değerlerinizi ve ihtiyaçlarınızı tanımlamalısınız.
Kimliğiniz ve kendi bağlamınız oluştuğunda endişeye gerek kalmaz çünkü neyin doğru, neyin kabul edilebilir ve neyin kabul edilemez olduğunu bilirsiniz. Dahası, artık çok daha açık bir şekilde narsistik ve zehirli davranışları görebilir ve sınırlarınızı belirlerken eskisi kadar çok endişe duymazsınız. Çünkü artık bunun birlikte yaşamayı iyileştirmek için gerekli olduğunu bilirsiniz.
Her zaman ailenizle aynı fikirde olmayabilirsiniz ve bu kötü bir şey değildir
Aile baskısının kökleri uyum yoksunluğuna dayanır ve bazı kişiler işleri kolaylaştırmak yerine zıtlaştığı zaman ortaya çıkar. Buna benzer senaryolarda genellikle onaylanma ihtiyacı olduğu görülür. Başkalarını hayal kırıklığına uğratmamak için çizgilerin dışına çıkmayız.
Aile, farklı unsurların bir arada yaşadığı küçük bir evrendir. Aile, her biri kendine has renkleri ve özellikleri olan çok değerli bir taştır. Bu taşın güzelliği, içindeki çeşitlilikten gelir. Herkesin kendine has sıra dışı özellikleri vardır. İyi bir ailede herkesin birbirine saygı göstermesi ve yardımlaşması gerektiğini unutmamalıyız. Aile üyeleri birbirine engel yaratmak ve baskı yapmak yerine uyumlu olmalıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.