At Yardımlı Terapi ve 6 Faydası

At Yardımlı Terapi ve 6 Faydası

Son Güncelleme: 28 Mart, 2019

At Yardımlı Terapi nispeten yeni bir akım. MÖ 460 yılında Hipokrat sağlık problemlerini çözmede atlardan faydalanmaktan bahsetmiştir. Ancak 60’lı yıllardan önce bir rehabilitasyon yöntemi olarak kullanılmaya başlanmamıştır.

Bir hasta ata binerken vücudunun daha önce hiç harekete geçirmediği bölgelerine egzersiz yaptırmaya başlar. Bu onun dengesini ve hareketliliğini geliştirir ve ata binenlerde inanılmaz iletişimsel karşılık bulur.

Hastalar geleneksel bir tarzda ata binmek zorunda değiller. Önden arkaya, ayakta veya başka birkaç şekilde binebilirler. Atın yürüyüş ritmi insanın yürürken leğen kemiği hareketiyle benzerlik gösterir. Bu yüzden at yardımlı terapi hareket yeteneği azalmış kimseler için mükemmel bir tedavidir.

At yardımlı terapi aynı zamanda otizm hastaları için de büyük ölçüde tavsiye edilmektedir. Down sendromu, skleroz, beyin felci ve benzer durumlar için de. Bunun tıbbi tedavinin yanında alternatif bir terapi olarak ele alınması gerektiğini de akılda tutmalıyız. Eğer durum bu değilse, herhangi bir gelişme kaydetmek bizim için zor olacaktır.

at yardımlı terapi

At yardımlı terapi

Hayvanlarla insanlar arasında özel bir yakınlık oluşur ve bu özellikle atlar için gözle görülür bir gerçektir. Bir insan ve bir at arasındaki sözsüz iletişim, aralarında oluşan duygusal bağları kuvvetlendirir. Aynı frekansı yakalamak için kelimelere gerek yoktur. Duygular akacak boşluk bulurlar ve bu iletişim her ikisi arasında tarif edilemez bir sevgi ve anlayış oluşmasını sağlar.

atlar

Fiziksel egzersiz

At yardımlı terapi esnasında hasta egzersiz yapar ve vücudundaki pek çok kası kullanma fırsatı bulur. Denge, güç ve yetenek önemlidir. Ayrıca hastaya daima dikkatli bir kişi refakat etmelidir. Bu terapi eklem hareketlerine fayda sağlar ve karın kaslarını güçlendirir, kalça, baldır ikiz kasları ve kollar için de iyidir. Omurgayı güçlendirmek için de mükemmel bir tedavidir.

Diğer bir avantajı da bir atın vücut sıcaklığının binicinin rahatlamasını sağlamasıdır. Bütün bu faydalar şüphesiz bizi bu konuda biraz daha bir şeyler öğrenmeye sevk edecek. Bu nedenle tam ve son derece tavsiye edilen bir spordur.

“O asil, güçlü, hassas, muhteşem ve anlayışlı. Bir at gözlemesini bilene bunların hepsini öğretir.”

– Gabriel Oliverio

Öz saygıyı geliştirir

At yardımlı terapi almak herhangi bir sakatlığı olan insanların da kendilerini yararlı hissetmelerine yardımcı olur. Hayvanlar insanı yargılamaz, alay etmez hatta eleştirmezler. Onlar ayırım yapmadan insanlara eşit davranırlar. Bir sevgi ve şefkat gösterisine karşı nasıl minnettar olacaklarını bilirler.

At yardımlı terapi daha kompleks duygular için bir katalizör görevi görür. Bir hayvanın gösterdiği sevgi ve anlayış insanların gösterdiklerinden daha zengindir. Bu herhangi bir hayvanla yaşayan birinin bilebileceği bir şeydir.

Dikkati toplama süresini arttırır

Bu terapi, DEHB’li (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) insanlar için çok değerli olan konsantrasyonu ve dikkati arttırır. Hasta atla olan ilişki üzerine yoğunlaşır, bu da mekansal-zamansal alan kavramını geliştirir ve preoperatif düşünmeyi teşvik eder.

DEHB’den muztarip bütün hastalarda ve özellikle çocuklarda iyi bir tedavi şeklidir. Kontrol etmede ve dikkati devam ettirmede onları yetiştirmek ve kapasitelerini arttırmak önemlidir. Ayrıca at yardımı ile yapılan terapinin olumlu etkilerinden onların eğitimleri sırasında fayda elde edilmesi de doğru olur. Diğer yandan duyumsal ve bilişsel düzeyde refleksleri ve dayanıklılığı arttırır.

at üstünde kız

Rahatlatır ve eşit parçalarda gerilimi boşaltır

Bu tür terapi zihni günlük stresten uzak tutmak için harika bir egzersizdir. Birçok psikolog endişe ve stres problemleriyle baş etmek için önermektedir. Aynı şekilde anoreksi ve bulimia rahatsızlıklarında da kullanılmaktadır. Kendi normal durumlarının dışında diğer insanlarla ilişki kurmak için de yardımcı olur. Duyguların kontrolünü geliştirir ve hastalara uygun bir şekilde hissettiklerini ifade etmeyi öğretir.

Doğayla temas halinde olma

Hasta, bir psikologun ofisindeki gibi kendini resmi ve yapay bir yerde hissetmez. Atlarla terapi yapmak onların dışarı çıkmasını sağlar. Bu doğal çevre hastaya duyularını genişletip açma fırsatı verir. Bu da hastanın sağlıklı olmasını, iyi hissetmesini sağlar.

Doğayla temas halinde olma olumlu bir tedavi şeklidir. Hastanın ve hayvanın aynı ortamda etkileşime geçmelerine olanak verir. Günümüzde birçok insan bu yöntemi uygulamaktadır. Sayısız faydalarından dolayı oldukça yaygındır. Ancak her zaman özel bir tedavi yöntemiyle el ele verecek şekilde yapmayı unutmamalısınız.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Zamarra San Joaquín, M.P. (2002). Assisted Therapy for Pets. Well-being for Human Beings.
  • Barbados Sánchez, Alejandra. (2016). The Effectiveness of Animal-Assisted Therapy in People with Disabilities. University Institute for Integration into the Community. Salamanca.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.