Aktif Yaşlanma Nedir?
Yazan ve doğrulayan psikolog María Alejandra Castro Arbeláez
Her insan farklı yaşlanır. Kültür, toplum, kalıtım faktörü, ya da yetiştirilme tarzının etkisinin bilincinde olan bir kültürde Dünya Sağlık Örgütü aktif yaşlanma denen şeyin önemini vurgulamaktadır. Peki neden?
Bugün size yaşlanmanın ne olduğunu ve tarih boyunca nasıl bir evrim geçirdiğini anlatmak istiyoruz. Ayrıca bu fikri dahil eden ilginç bir tekliften de bahsedeceğiz.
İnsanların Yaşlanmasının Tarihi
Yaşlanmak tarih boyunca farklı şekillerde düşünülmüştür:
- Antik Yunan. Devlet‘te, Platon ileri yaşlardan pozitif bir aşama olarak bahsetmiştir. Ancak, Aristoteles Retorik‘te bu aşamanın bir zayıflık ve acıma aşaması olduğunu söylemiştir. Ayrıca, yaşlı insanları şüpheli, kararsız, bencil ve alaycı olarak değerlendirmiştir.
- Çiçero. İleri yaşları, anlayış ve akıl aşaması olarak değerlendirmiştir. Ayrıca, yaşlılık için hazırlanmanın öneminden de bahsetti.
- Horacio. Bu adam ileri yaşların bir altın aşama olmadığını, çünkü daha fazla adaptasyon gerektirdiğini öne sürmüştür.
- Orta Çağlar. Bu dönemde Saint Thomas Aquinas ileri yaşların çöküş ile eş anlamlı olduğunu öne sürmüştür.
- Rönesans. Bu çağ bir ölümden kaçış ile karakterize edilmiştir. Dahası, bu dönemde yaşlı insanlar çürüme sürecinde olarak kabul edilmiştir. Bazıları yaşlıların hileler ve büyücülük konusunda uzman olduğunu söylemişlerdir.
- 19. yüzyıl. İlk bilimsel araştırmalar ileri yaş kavramına bir değişiklik getirmiştir.
- 20. yüzyıl. İkinci Dünya Savaşından sonra bilim insanları daha büyük bir popülasyonu fark etmiştir. Protokoller ve tıbbi teknolojinin ilerlemesi sayesinde çeşitli bulaşıcı hastalıkları yendikten sonra yaşam beklentisi artmıştır.
Modern Zamanlarda Yaşlanmak
An itibariyle yaşlanmak, bakıcı olan insanlar ve bu aşamaya erişmiş insanlar haricinde kimsenin hakkında endişelenmediği bir aşamadır. Batı dünyasında çok fazla yaşlı insan vardır. Belki de bunun nedeni toplumun insanları daha uzun süre genç kalmayı denemeye cesaretlendirmesidir, bundan dolayı pek çok insan bu durumu pek çok türde ürün, egzersiz, ameliyat ve benzeri şeyler ile engellemeye çalışır.
Buna ek olarak, ölüm hakkında konuşacak çok fazla şey yoktur. Hatta, bu sanki insanların kabullenmek istemediği bir şeydir, bundan dolayı bu konuda konuşmazlar. Aynı şey yaşlanmak için de geçerlidir. Ayrıca, çeşitli ülkelerde yaşlı nüfus dışta bırakılır ve çoğunlukla huzur evlerinde yaşarlar. Çoğu, çekirdek ailelerinden ayrılır. Diğer bir deyişle, toplum yaşlı bir yetişkinin deneyimine değer vermekten bunu tamamen hafife almaya gitmiştir. Çoğu insan bir gün bu yaşa ulaşacaklarını düşünmek bile istemezler.
Ancak, Doğu’da hikaye tamamen farklıdır. Japonya gibi ülkelerde daha yaşlı yetişkinler, pek çok becerileri ve bilgelikleri dolayısıyla onurlu kabul edilir. Bundan dolayı insanlar onlara saygı ve hayranlık ile yaklaşırlar.
Aktif Yaşlanma
Dünya Sağlık Örgütüne göre aktif yaşlanma iyiliği üç farklı seviyede optimize etmeyi içerir:
- Fiziksel. Fiziksel beden ile ilgili her şeyden oluşur.
- Sosyal. İnsanların kurduğu etkileşimlerden oluşur. Örneğin, toksik bir ortam kalitesiz bir yaşam ile sonuçlanabilir.
- Zihinsel. Duyusal ve bilişsel dünya.
Ana fikir bunların hepsini değerlendirmektir. Ne amaçla? Yaşlılıkta herkesin yaşam kalitesini, üretkenliğini, ve sağlıklı yaşam beklentisini arttırmak.
Bu aktif yaşlanma kavramının sağlığı ayrılmaz bir şekilde vurguladığı anlamına gelir. Bu, kişinin geçtiği tüm aşamaları dikkate alır, çünkü önleme stratejileri bunları iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Aktif Yaşlanma Nedir?
Bu hayati bir konudur çünkü ana fikir insanlara yaşlanma aşamasında çok boyutlu iyilik sağlamaktır. Bunun için farklı sektörlerden insanlar hareket etmek zorundadır:
- Sağlık. Hem yardım hem de önleme açısından.
- Ekonomik. Yaşlılığa ulaşan insanların finansal açıdan güvencede olması için.
- Eğitim. Hastalıkları önlemek ve zihni aktif tutmak için.
- Profesyonel. Bazı insanlar yaşlı oldukları için artık çalışamayacaklarını düşünürler.
Ancak bunu yapmanın birkaç farklı yolu vardır. Yapmanız gereken tek şey adapte edebileceğiniz bir sistem yaratmaktır. Aslında insanlar istedikleri herhangi bir alanda çalışabilirler çünkü yaşlılık kapsamlı bir kavramdır.
Bunlara ek olarak, aktif yaşlanma ulaşım, barınma ve adalette değişiklikler de önermektedir. Bundan dolayı topluma entegre olan, size sağlayabilecekleri her şeye değer veren ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamaya sağlayan daha işlevsel bir nüfusa sahip olabilirsiniz.
Aktif yaşlanma herkesin işidir. Bu, bu aşamada yaşam kalitesini arttırmak için çeşitli sektörlerin işbirliği yapması ile ilgilidir. Şu an kaç yaşında olursanız olun, yaşlanacaksınız. Eğer herkes birbirleri ile işbirliği yaparsa aktif yaşlanma bir gerçeklik olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Kalache, A., Plouffe, L. / Voelcker, I. (2015). Envejecimiento Activo. Un marco político ante la revolución de la longevidad.
Organización Mundial de la Salud. (2015)Informe mundial sobre el envejecimiento. Recuperado de: www.who.int
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.