Akıl Sağlığının Önemi
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Hepimiz fiziksel sağlığımızı korumanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Fakat çoğunlukla akıl sağlığını bu kadar önemsemiyoruz. Üstelik akıl sağlığının fiziksel sağlığı etkilediğini de biliyoruz. Kaygı ve endişenin vücudumuzda kendini apaçık gösterdiğini duymuşuzdur. Öyleyse akıl sağlığına daha fazla önem göstermemiz gerekmiyor mu?
Sağlıklı bir beyine sahip olmak ve bunu muhafaza etmek için, normalde sıklıkla göz ardı ettiğimiz birkaç şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Bunların bir kısmını kolaylıkla tanımlamamıza rağmen ne yazık ki bilinmeyen bir nedenden bunlar üzerinde pek fazla düşünmüyoruz. Ancak eninde sonunda bu etkenleri görmezden gelmek zararlı olacaktır. Bu nedenle, vereceğimiz tavsiyelere uyup akıl sağlığınızı iyileştirmek için harekete geçmenin tam zamanı.
Akıl sağlığını iyi tutmak endişeyle ilgili hastalıkları veya rahatsızlıkları önlemeye yardımcıdır.
İyi akıl sağlığı huzur demektir
Zihniniz geçmiş ve gelecekle ilgili endişelenmekle ne kadar meşgul? Üstelik bu sebepten şimdiki zamana odaklanamıyorsunuz. Kendinizi bu yüzden oto-pilot durumunda bulmanız haliyle kaçınılmaz. Günler anlamsız ve sıkıcı bir şekilde akıp giderken sahip olduklarınızın tadını çıkaramıyorsunuz bile.
Bu yüzden farkındalık geliştirmeyi öğrenmek hayli önem taşıyor. Kendinizi tam da içinde bulunduğunuz anın merkezine koyun, böylece aynı takıntılı düşünceleri aklınıza getirmemiş olursunuz. Eğer bu tip düşünceler daha önce strese girmenize neden olduysa, neden bahsettiğimizi çok daha iyi anlayacaksınız. Dünün bir önemi yok artık. Yarının da öyle… Gözlerinizi bu güne açın ve gördüklerinizden keyif almaya bakın.
Ayrıca, yeterince dikkat etmediğiniz başka bir boyut daha var. Hayatta, size bir şeyler katan insanlarla mı berabersiniz yoksa sizden bir şeyler götürenlerle mi? Neden hiç karşılık görmediğiniz insanlara çok fazla fedakarlık yapıyorsunuz? İyi bir insan olmak için herkesi mutlu etmeye çalışmak size ya çok büyük acı ya da aldatılma olarak döner.
“Kimsenin pis ayaklarıyla zihnimde yürümesine izin vermeyeceğim.”
– Mahatma Gandhi
Kişisel görüşüm, eğer size bir şey katmayan insanlar için bu kadar çok fedakarlık etmeye devam ederseniz, sizi gerçekten hak eden kişiler için zaman kalmaz. Etrafınızdaki arkadaşlarınızı düşünün. Bazen elde etmek için çok çaba harcadığımız arkadaşlıkları veya ilişkileri kaybetme korkusu yaşarız. Bazen de bu ilişkilerin aslında korkumuza değmediğini görürüz. Bu durumda ilişkileri bitirmek zor olsa da özgür kalmak ve iyi bir akıl sağlığı mükafatımız olur.
Akıl sağlığınızın iyiliği için karamsar bir bakış açısından uzak durun
Her şey ters giderken karamsarlığa kapılmak kolaydır. Bu riskli bir dayanıksızlık göstergesidir. Mutluluğunuz ve akıl sağlığınız bir oyunun içinde. Durumu anlatmak için yalnızca bir yol yok. Ayrılığı bir trajedi olarak da görebilirisiniz, büyümek için bir fırsat olarak da… Durumun gidişatını belirlemek için hangi yolu seçeceğiniz size kalmış.
Peki, ihtiyacınız olan şeyi kendinize veriyor musunuz? Kendinize iyi bakmak, telkin etmek, sağlıklı beslenmek ve kendinizi gözetmek çoğu zaman geri plana attığınız şeyler olabilir. Bunun sebebi belki başkalarını kendinizden daha fazla düşünmeniz, belki de mutluluğunuzu başkalarına bağlamanız olabilir. Bunlar kendinize yapacağınız en büyük kötülüklerden olmanın yanı sıra hayatı çok olumsuz bir penceren görmeye de neden olabilir. Önce kendinizi düşünmelisiniz. Bu egoizm değildir. Bu kendinize değer vermek ve başkalarından beklemeden kendinizi sevmektir.
Muhtemelen hayatınızın bazı dönemlerinde hedeflerinize ulaşamadığınız için kendinizi sıkışmış hissettiniz. Peki, karamsarlığa düşmeden önce o hedefe ulaşmanın ne kadar mümkün olup olmadığını enine boyuna iyice düşündünüz mü? Bazen ulaşılması imkansız hedefler koyarız kendimize; ne kadar istediğimiz bir önemi yoktur. Endişeye, hayal kırıklığına ve işe yaramazlık hissine neden olan imkansız hayaller kurmayı bırakın. Bu akıl sağlığınız açısından oldukça pozitif bir yöntemdir.
“Huzurunuzu tehdit eden bütün düşünceleri bir kenara atıp zihninizi sevgi ve dürüstlükle temizleyin.”
– Luis Espinoza
Artık akıl sağlığının ne kadar önemli olduğunuz daha iyi kavradığınızı umuyorum. Üstelik deneyebileceğiniz pek çok yararlı alışkanlık daha var. İşte bunlardan bazıları: beklentilerinizi bir kenara bırakın, takıntılı davranmayı bırakın ve işe yaramayan düşünme biçimlerini terk edip başka insanları değiştirmeyi denemekten vazgeçin. Unutmadan, duygularınızı kontrol etmeyi de öğrenmelisiniz.
Kendi hayatlarımızı yine kendimiz karmaşıklaştırıyor ve hayatta başımıza gelen şeyler için kendimizi suçluyoruz. Hayatımızı kolaylaştırmak ve güzelleştirmek bizim elimizde. Hiçbir şey göründüğü kadar kötü; hiçbir şey inandığımız kadar olumsuz değil. Her şeyi açık seçik görmemize engel olan ne varsa zihnimizden çıkarmak gerçek iç huzuru yakalamak için atılması gereken ilk adım.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.