Aileniz İlişkinizi Etkilediğinde
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Aileniz ilişkinizi etkiliyorsa, işler çok karmaşık hale gelebilir. Hazır olmadığınız ve istemediğiniz durumlarla başa çıkmayı öğrenmeniz gerekebilir. Biz bu şekilde düşünmesek de eşimizi seçtiğimizde onun ailesini de seçmiş oluruz.
Aileler arası dinamikler, çatışmalar ve tartışmalar çok yaygındır. Dahası, Psychology Today dergisi, dört çiftten üçünün kayınpederleriyle önemli sorunları olduğunu ortaya koyan bir araştırma yayınladı. Çalışma ayrıca kadınların %60’ının endişe verici bir şekilde eşlerinin anneleriyle sorunları olduğunu gösterdi.
“Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer. Her mutsuz aile kendine özgü bir şekilde mutsuzdur.”
– Leo Tolstoy
Bazı yönlerden, Beklenmeyen Misafir (Guess Who’s Coming to Dinner) adlı o harika Stanley Kramer filmi geliyor aklımıza. Bu filmde genç bir kadın siyahi bir adamla nişanlanmaya karar verir ve onu ailesiyle tanışması için eve getirir. Ailesinin durumu nasıl ele aldığı, bu tür çatışmaların genellikle neyle ilgili olduğunun iyi bir özetidir. Ebeveynler genellikle çocuklarını iyi eğittiklerini ve onlara belirli değerleri aşıladıklarını düşünürler, ancak günün sonunda çocukları bazen ailenin beklentilerine uymayan eşler seçerler.
Ebeveynler genellikle çocuklarını kendi seçimlerini yapabilecek özgür insanlar olarak görürler. Bunun yerine onları kendi ideallerini yansıtabilecekleri kişisel projeler olarak görürler. Bu nedenle, birisiyle bir ilişkiye başladıklarında, ebeveynler genellikle hayal kırıklığına uğrarlar.
Aileniz ilişkinizi etkilediğinde, bunun hakkında konuşmak önemlidir. Aksi takdirde, ilişkinin temelleri istikrarsız bir zeminde olacaktır.
İki arada bir derede: Aileniz eşinizi reddettiğinde
Çok çeşitli aile türleri vardır. Oscar Wilde’ın dediği gibi, perdeleri kapatabileceğiniz ve kimsenin orada neler olduğunu bilmediği evden daha mühürlü ve gizemli bir şey yoktur. Tabii ki, bazı ebeveynler duygusal olarak kararlıdır ve sınırları anlar. Çocuklarının hayatındaki diğer önemli kişilerle saygılı ve sağlıklı bir ilişki kurma konusunda mükemmel bir yeteneğe sahiptirler.
Ancak bazen tam tersi doğrudur. Bazen aile dinamiği zehirli, kontrol edici ve hatta otoriterdir. Biriyle bir ilişkiye başlamak ve onların toksik aile dinamiklerinden tamamen habersiz olmak kolaydır. Klasik bir örnek, kayınvalidelerle ilgili sorunlardır, ancak insanlar genellikle diğer sorunları unutur. Kardeş rekabetleri, sıkıntılı kuzenler, eleştirel teyzeler ve amcalar, her şeye burnunu sokan büyükanne ve büyükbabalar, ve daha niceleri de çeşitli aile dinamikleridir.
Bir aile, kendi yasaları ve dinamikleri ile kendi küçük evreni gibi olabilir. Otoritelerini öne sürmeye çalışan yaşlı akrabalarla veya pasif agresif annelerle çatışma yaşayabilirsiniz. Din ve siyasetle ilgili tartışmaların yanı sıra çocuk yetiştirme konusundaki anlaşmazlıklar da çok yaygındır. Ailenizin sizi onaylamadığını ve yeterince iyi olmadığınızı hissedebilirsiniz. Böyle bir şey ortaya çıkıp sizi etkilemeye başladığında, her şeyin dengesini bozar. Aileniz çizgiyi aştığında, herhangi bir zarar vermeden durumu yeniden yönlendirmenin bir yolunu bulmalısınız. Bu çok zor olabilir.
Aileniz ilişkinizi etkilediğinde ne yapmalısınız?
Bazı insanlar en uç yolu seçer. Örneğin, eşlerine kendileri ve aileleri arasında seçim yapmalarını emrederler. Bazı aileler taraf tutarlar. Diğerleri sessizliği seçer ve olayların olmasına izin verir. Bazen partnerlerine duydukları sevgiden dolayı her şeye katlanan günah keçisi olurlar. Tercihleri ne olursa olsun, er ya da geç hepsi bir tür çatışmaya yol açar.
Partnerinizin ailesini tamamen dışlamak istemek ne kadar cezbedici olursa olsun, bu genellikle sorunu çözmez. Neyse ki daha iyi seçenekler var. İşte yardımcı olabilecek bazı stratejiler:
- Eşinizle sürekli iletişimi sürdürün. Olanlar hakkında ne hissettiğinizi bilmelerini sağlamalısınız. Eleştiriden kaçının. Kimseyi küçük düşürmeden veya gücendirmeden sadece olan bitenle ilgili gerçeği ifade etmeye çalışın.
- Her aile farklıdır. Neyin kabul edilebilir ve neyin kabul edilemez olduğunu ayırt etmek önemlidir. Anlayışlı olmakla kendinize kötü davranılmasına izin vermek arasında bir fark vardır.
- Eşinizle sınırlarınız hakkında bir anlaşma yapın. İkiniz de neyin kabul edilebilir olduğu ve çizgiyi nerede çizdiğiniz konusunda net bir fikre sahip olmalısınız. Siz ve eşiniz her konuda hemfikir olsanız bile, herkesin ortada buluşabilmesi için aile ile ilgili kuralları belirlemelisiniz.
- Ayrıca ailenize davranışlarının hangi kısımlarının incitici veya can sıkıcı olduğunu anlatmalısınız. Eleştirel kayınvalide, hoşgörüsüz kardeş, kontrolcü baba… Girişken davranın ve davranışlarının etkisini anlamaları için rahatsızlığınızı iletin. İlişkinin kalitesini artırmaya yardımcı olabilecek alternatifler hakkında konuşun.
Sorunla ilgilenmek ilişkinizi güçlendirebilir
Sonuç olarak, bazen aile ilişkinizi etkilese de bu her zaman kötü bir şey değildir. Bazen eşinizin ailesi harika, misafirperver ve hatta kriz anlarında yanınızda olabilir. Bununla birlikte, ilişkiniz üzerinde kötü bir etkisi varsa, bununla nasıl başa çıkacağınız konusunda eşinizle konuşmalısınız. Bu şekilde hem aynı fikirde olacaksınız hem de partneriniz zor durumlarda size destek olacaktır. Aile meseleleriyle olgun bir şekilde ve zamanında ilgilenirseniz, ilişkiniz uzun vadede daha iyi olacaktır.
Aileniz ilişkinizi etkilediğinde, en önemli şey, eşinizle ne yapacağınız konusunda anlaşmaya varmaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Fulbright, Y. (2013, 14 de ocubre). Have In-Law Issues? Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mate-relate-and-communicate/201310/have-in-law-issues
- Gómez, E., Muñoz, M. M., & Haz, A. M. (2007). Familias multiproblemáticas y en riesgo social: características e intervención. Psykhe (Santiago), 16(2), 43-54.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.