Aile Ağacı: Bir Büyüme ve İyileşme Aracı
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Bir aile ağacı, sadece bir çizimden ya da isimlerden, tarihlerden ve aile geçmişinden oluşan bir koleksiyondan daha fazlasıdır. Bir kişinin durumunu ve sorunlarını anlamak ve iyileştirmek için güçlü bir araç olabilir.
Belki de bazı insanların iddia ettiği gibi aile ağacı bir tedavi olmaktan çok uzaktır. Bununla birlikte, bize kökenimiz hakkında değerli bilgiler verir ve nereden geldiğimizi bir ölçüde açıklar. Bazı düşünce okulları, aile ağacında, ailenin bilinçsiz olarak nasıl bilinçsizce etkileştiğini keşfedebileceğini iddia etmeye bile cesaret edebilir.
“Tarihi bilmiyorsan, hiçbir şey bilmiyorsun. Bir ağacın parçası olduğunu bilmeyen bir yapraktan ibaretsin.”
– Michael Crichton
Biraz tarih…
60’lı yıllarda, Avrupa’da bir grup psikanalist, aile içindeki çatışmaların ve sorunların tekrarlanması konusunda farkındalık yaratmaya odaklanmış terapiler kullanmaya başladı. Onların terapötik yöntemleri, nesiller arası bir odağı içeriyordu.
70’lerde “psiko-geneoloji” doğdu. Bu bir psikanaliz yöntemidir. Kişinin sorunlarının kökleri ile atalarının çözülmemiş durumları arasındaki ilişkiyi vurgular. Psiko-geneoloji, bu sorunların farkında olmanın onları serbest bırakacağını veya özgürleştireceğine inanır. Anne Schutzenberger, Didier Dumas, Jodorowsky ve Bert Hellinger, psiko-genealojinin önemli uygulayıcılarıdır.
Son otuz yılda psikoterapi alanı bir kez daha “bilinçsiz aile” kavramını tanımaya başladı. Psikologlar yine antik doğu felsefe fikirlerini ele alıyorlar. Bunlar atalarımızın yaşamlarımız üzerindeki etkilerini içerir. Ayrıca bazı kişilerin aile ağında sahip oldukları gücü de içerir. Sonuç olarak, farklı disiplinlerden uzmanlar (psikiyatri, tıp, sosyal hizmet, eğitim vb.), aile ağacını hastanın geçmişinin bir parçası ve klinik bir araç olarak kullanmakta.
“Psiko soybilim, bilinçsiz davranışların nesilden nesle aktarılabileceğine dayanır. Bu davranışlar, bireyin kendini gerçekleştirmesini yasaklar. Bireyin bunları bilmesi ve döngüyü kırması için aile ağacını incelemesi gerekiyor.”
Neden bir aile ağacı yapmalı?
Bir aile ağacı yapmak çok faydalı bir etkinlik olabilir. Size kim olduğunuzu ve nereden geldiğini keşfetme şansı verir. Atalarınızın kim olduğunu, kökenlerini, yaptıkları şeyi araştırabilirsiniz. Geneoloji olarak bilinen bu aktivite, harika bir eğlence olabilir.
Bu nedenle, kendi aile ağacınızı araştırmak ve üretmek aşağıdaki şekillerde size yardımcı olabilir:
- Ailenize bakışınızı ve onu anlayış şeklinizi dönüştürür.
- Şu anda işleyemeyeceğiniz geçmiş acılarla çalışabilirsiniz.
- Atalarınızın hastalıklarına bakarak tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- İnançlarınızın, korkularınızın ve zihinsel tıkanmalarınızın aile dinamikleri veya kuşaklar arası mirası ile ilgili olup olmadığını görebilirsiniz.
- Maneviyatınızla bağlantı kurarsınız. Geçmişinizi bildiğiniz ve anladığınızda, daha köklü hissedersiniz ve aynı zamanda daha büyük bir şeye bağlanırsınız. Uzun bir tarihin parçası olduğunuz hissi, ne kadar küçük olduğunuzu daha fazla fark etmenizi sağlar.
- Bilinçli bir düzeyde göremediğiniz ama bilinçaltı düzeyinde kendini göstermeye devam eden bilgilere erişirsiniz.
“Geçmişi hatırlayamayanlar onu tekrarlamaya mahkumdur.”
– George Santayana
Aile ağacı nasıl yapılır?
Bir aile ağacı yapmak için aile üyelerinden bilgi toplamaya başlayın. Ardından, belgelere, fotoğraflara, tablolara, nüfus kayıtlarına, süreli yayınlara ve gazete arşivlerine, internete vb. bakın.
Soy ağacınız için kaydetmeniz gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:
- İlk ve son isimler.
- Önemli tarihler: doğum, evlilik, ölüm, göç…
- Ölüm nedenleri veya şartları.
- Meslekler
- Farklı aile üyeleri arasındaki ilişkilerin niteliği(rekabet, arkadaşlık, ayrıcalıklar…)
- Atalarınızın sahip olduğu özel nitelikler.
- Önemli olaylar: aşk hikayeleri, anekdotlar, kazalar, vb…
- Soy ağacınızın üyelerinin en önemli belirtileri ve hastalıkları.
“İfade edilmemiş keder, dökülmeyen gözyaşları, aile sırları, bilinçsiz özdeşimler ve görünmez aile bağlılıkları çocuklar ve torunlar arasında dolaşır. Kelimelerle ifade edilmeyen şey acı ile ifade edilir.”
– Anne Ancelin Schutzenberger
Soy ağacı nasıl yorumlanır
Bir aile ağacını yorumlamak “kuşaklar arası analiz” yapmak anlamına gelir. Bu analiz ile çözülmemiş çatışmaları, üzüntüleri, davranış kalıplarını tanımlayabilirsiniz… Aile ağacınızı yorumlamadaki en önemli konu “farkında olmak” ve olası “programları” tanımlamaktır. Aile ağacınızı başka birinin yardımı ile yorumlamak son derece yardımcı olabilir.
“Bir aile ağacına sahip olmak ve onu incelememek, bir hazine haritasına sahip olup hazineyi aramamak gibidir.”
– Alejandro Jodorowsky
Soy ağacından cevaplar istiyorsanız, önce bir soru sormalısınız. Bununla birlikte, genellikle merakınız size aynı anda soru ve cevap verecektir.
Soy ağacından cevaplar istiyorsanız, önce bir soru sormalısınız. Bununla birlikte, genellikle merakınız size aynı anda soru ve cevap verecektir. Genelde bir kişi belirli konular (duygu, durum, zihinsel blok, hastalık vb.) hakkında soruları olduğunda bir aile ağacı yapacaklardır.
Başka bir deyişle, aile ağacınızı somut sorularla analiz etmek iyidir. Cevapları bulma ve bağlantıları keşfetme çalışmaları derin ve heyecan verici olabilir. Bu kişisel gelişim için gerçek bir süreçtir. Sonuç olarak, süreç temel bir soruyu yanıtlamamıza yardımcı olabilir: Biz kimiz ve nasıl koşullandırılmış durumdayız?
“Bir kişinin kökleri, toprakta ağaç kökleri gibi gömülü fiziksel nesneler değildir. Köklerimizi içimizde taşıyoruz. Onlar bizim sinir uçlarımızda uzanan ve hepimizi koruyan dokunaçlardır. Gittiğiniz yere sizinle birlikte gelir, yaşadığınız yerde sizinle yaşarlar.”
– Luz Gabas
Sonuç olarak, soy ağacınızı çalışmak çok heyecan verici olabilir. Hepimiz hayatımızda bir noktada bunu yapmalıyız. Uzmanlara göre, aile ağacına bakmak ve onu anlamak, şifa verici olabilir. Bulduğumuz bilgilerle yaptığımız her şeyden çok daha fazlası. Öyleyse neden denemiyorsunuz?
“Hiç kimse yalnız başına var olmaz, kimse yalnız yaşamaz. Hepimiz kendimiziz çünkü başkaları da kendileriydi.”
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.