Abartılı Romantizm Bizi Mutsuz Mu Kılıyor?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Çok uzun zamandır bizimle olduğu için artık bir gerçek olarak kabul ettiğimiz abartılı bir romantizm türü var. Ama bu durum ilişkilerimizde problemlere neden olarak mutluluğu ötelemiştir ve uzaklaştırmıştır bizden. Aşkın nasıl olması ve mükemmel ilişkilerin tanımın dair sahip olduğumuz inançlarla kendini göstermektedir bu.
Buna bir örnek olarak, sağlıklı aşkı tamamen hislere dayandırmamız gerektiği şeklindeki inancı verebiliriz. Kalbimizin bize rehberlik etmesine izin vermeli ve diğer kişi için yoğun duygular hissetmeliyiz şeklinde bir düşüncedir bu.
Fakat kimi zaman bize hiç bir şey katmayan, hatta bize zarar veren insanlara âşık olduğumuz gerçeğini sorgulamaz bu düşünceler. Çünkü bizim için yanlış olan birine seviyor olsak bile, hissettiğimiz aşk her şeyi haklı çıkarmaz mı?
Abartılı Romantizm Yaşayan İnsanların Düşünce Biçimi
Aşırı romantizmi, aşkla ilgili belirli bir inanç kümesiyle tespit edebiliriz. Muhtemelen bazıları ile özdeşleştireceksiniz kendinizi. Bunun nedeni, diğer şeylerin yanı sıra film, müzik ve reklamlarda gördüğümüz romantizm çeşidinin bu olmasıdır.
Beklentiler abartılı romantizmin büyük bir parçasıdır. Bir ilişki başlattığımızda, bazı şeylerin olacağını umarız. Aynı zamanda, partnerimizin belirli bir şekilde hareket edeceğini umarız ve zamanla her şeyin düşündüğümüz gibi olmayacağını öğreniriz. Gerçeklik ve beklentiler arasındaki zıtlık, bazen ilişkilerde memnuniyetsizliğe neden olan ana nedendir.
Her şeyin kusursuz ve harika olduğu delicesine âşık olma ve sevdalanma döneminden sonra, partnerimizin her şeyini olumsuz olarak görürüz. Nasıl olur da, bir zaman bize kusursuz görünen bir insan, neredeyse her gün bu kadar kusurlu olabilir ?Bunun nedeni, bu aşamada dikkatimizin çok kolay bir şekilde “kötü” taraflara odaklanmasıdır. Ya da en azından, en az sevdiğimiz özelliklere odaklanır; bu da ilişkiyi tehlikeye sokabilir. Ayrıca bu durum, baştan itibaren beklentilerimizle koşullandırılmıştır.
Abartılı romantizmde bir diğer inanış da diğer kişinin bizi mutlu etmek zorunda olduğudur. Bunun için bizi memnun etmek için umduğumuz ve beklediğimiz bazı şeyleri yapmaları gerekmektedir.
Esasen partnerimizi ilişkinin gidişatından sorunu tutarız. Dolayısıyla, ilişki yolunda gitmiyorsa bütün suçu ona yükleriz. Başka bir deyişle, belli bir bağımlılık söz konusudur.
Sözünü ettiğimiz her şeyle beraber abartılı romantizm ayrıca, çiftlerin belli özellik ve davranışlara sahip olması”gerek”tiğidir. Mesela, mümkün olduğunca sık zaman geçirmek, daima şefkat göstermek, Sevgililer Günü’nde hediye almak (sıradan bir günse, hiç önemi yoktur).
Fakat ilişkide işler değişebilir (daha az seks ya da daha az şefkat gibi). Bu durum çift için bir kriz yaratabilir çünkü ilişkinin yıkılmak üzere olduğunu düşünebilirler.
Abartılı Romantizmde Çok Az Duygusal İşleme Söz Konusudur
abartılı romantizmde çok düşük seviyede duygusal işleme söz konusudur. Bunun nedeni, yanlış fikirlerin empoze edilmesidir. Böylece aşkın en üst düzey türünün yaşanılması teşvik edilir.
Bir şeyden hoşlanmadığımızda ne olduğunu bir düşünelim. Bunu partnerimize söylemek yerine hiçbir şey söylemeyebiliriz çünkü asla tartışmamamız gerektiğine inanmaktayızdır. Bunu artık kaldıramayacağımız bir noktaya kadar yaparız. Sonra duygularımız ve hislerimiz patlar.
Aşırı romantizm, “sevgi” sözcüğünün gerçekten ne anlama geldiğine değil, karşılıklı olarak farklı ihtiyaçlara dayanıyor. Her iki kişi de, diğerinin güvenlik, mutluluk ve ihtiyaç duydukları her şeyi getirmesini kabul ettikleri sessiz bir sözleşme imzalar.
Ayrıca siz bir şey söylemeye gerek duymadan partneriniz ne düşündüğünüzü bilmek zorundadır. Buna karşılık tamamen ilişkiye yatırım yapılır ve ilişkideki kişiler, kendilerini ve kendi ihtiyaçlarını unutur.
Sevgi hakkında bu aşırı inanç nedeniyle ilişkide yaşanabilecek her şey dünyanın sonu gibi algılnır. Bir tartışma, özel bir günü unutmak, sokakta gördüğünüz çekici birine bakmak, arkadaşlarınızla vakit geçirmek istemek… Bütün bunlar, başka tür ilişkilerde ortaya çıkan ve sorun olmayan şeylerdir.
Abartılı romantizm, mutluluğun ya da mutsuzluğun partnerinizden kaynaklandığı fikrini aşılar. Yani ruh hâlimiz tamamen o kişiye bağlıdır.
Gördüğümüz gibi aşka dair aşırı romantik bir yaklaşım, bizi zararlı ilişkilere yönlendirebilir. Bu tür ilişkilerde neşe değil acı hâkimdir. İşte bu yüzden aşırı, çılgın ve felaket özelliğinde aşk hissetmemize neden olan inançlarımızı sorgulamaya başlamamız önemlidir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.