9. Ay: Bebek Gelişimindeki Kilometre Taşı
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Bebekler durmadan büyür! 9 aylık bir bebek gerçek bir macera ve keşfetme aşamasındadır. İnsanoğlunun sonsuz kapasitede öğrenme ve özellikle de çevresini algılayıp kolaylaştırma yetisi vardır.
Daha önce de dediğimiz gibi bir bebeğin gelişimiyle ilgili bahsedilen kilometre taşları kesin değillerdir. Her bebeğin kendi ritmiyle ilerlediğini söylemek gerekir. Bazılarının hızla öğrendiklerini bazı bebekler daha geç öğrenir. Ama bu geç kalma sizin için uyarıcı olmamalı ve acele edip zorlamamalısınız. Bebeğinizin doktoru kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için yanınızda olacaktır.
9 aylık bir bebeğin gelişimi
9 aylık olan bebekler genelde evlerindeki ve çevrelerindeki her şeyi keşfetmeye çalışırlar. Her şeye dokunup anlamaya çalışan meraklı bir insan yavrusundan söz ediyoruz.
Artık dokuz aylık olan bir bebek kucaklanmaktan değil yere basıp keşfetmekten hoşlanır. Gezinmeleri hızlanır ve her şeye kendi elleriyle dokunmak isterler. Ama çok özgür olmaları da tehlike oluşturabilir.
Bu nedenle bebeğimizin gelişiminin bu aşamasında özellikle dikkatli olmalıyız. Onlar keşfederken çok dikkatli ve uyanık olmanız gerekir. Evinizi maceralar için güvenli bir yer haline getirecek şekilde hazırladığınızdan emin olun çünkü mutlaka her yere gitmek isterler!
9 aylık bir kâşife sahip olmak: dikkatli olun
Artık kendilerini çevrelerindeki farklı ögelerin desteğiyle veya bazen desteksiz olarak çekebildiklerinden, aşırı dikkat göstermeliyiz. Evdeki prizleri kapatmamız gerekecek. Değerli eşyalarımızı da erişilemeyecek kadar iyi bir şekilde mobilyaların üzerine yerleştirmeliyiz.
Merdivenlerimiz varsa merdiven kapılarına da ihtiyacımız var. Ayrıca onları açabilecekleri ve içeriklerini sorunsuz bir şekilde çıkarabilecekleri için, yüksekteki çekmecelere de dikkat etmeliyiz.
Ayrıca, onların bizden duyduklarını mutlu bir şekilde taklit eden gerçek sohbet kutuları olduklarını fark edeceğiz. Seslerimizi nasıl taklit ettiklerini görmek çok eğlenceli! Her sesi, gerçekten ilginç bir sohbete dönüştürecek kadar iyi taklit edecekler.
İlk sözcükler ve taklit
Çocuk daha önce ilk kelimelerini söylemediyse en azından 9 aylık olduğunda söylemiş olmalıdır. İşin ilginci bu ilk kelimeler her zaman anne ya da baba olmak zorunda değil. İlk kelimeleri oyuncaklardan, hayvanlardan ya da çevrelerinden duydukları başka seslerden taklit olabilir. Ses ve görseller bebeğin gelişiminin bu evresinde daha dikkat çekici bir unsur.
Bebekler tıpkı bir sünger gibi ve bizler onların rol modelleriyiz. Ne sorumluluk ama! Yeteneklerini ortaya çıkarmalarını sağlayarak bu evrede onlara yardım edebiliriz.
9 aylık bebeğinize nasıl davranmalısınız?
Oyun oynarken hayvanların ya da nesnelerin isimlerini söyleyerek işaret etmeliyiz. Eğer bizi görebilirlerse aynı şekilde tekrar ederek öğrenirler.
Ayrıca eşyaları kaplara koyup geri çıkarmakla ilgili olan her oyunu severler. Bu mekânsal yeteneklerini geliştirmelerine yardımcıdır. Neden sonuç ilişkilerini güçlendirir ve tahmin edebilirler.
Gördüğünüz gibi 9. ay bebekler için çok dolu. Çok fazla potansiyelleri var. Sizin ufaklık sizi şaşırtmayı asla bırakmayacak! Üstelik bu sadece bir başlangıç…
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.