7 Adımda Kendinizi Nasıl Daha Çok Seversiniz?
Kendini sevmek çok popüler bir terimdir, ancak her zaman tam olarak iyi anlaşılmış bir kavram değildir. Kendini sevmek bir eylem değil, daha çok kendinizi daha iyi hissettiğiniz bir ruh halidir. Bu manada, bir bütün olarak sağlığınız ön plana çıkmaktadır. Bu durum, başkaları ile olan etkileşim biçiminizi de etkiler. İş yerinde nasıl davrandığınız ve sorunlarınıza nasıl yaklaştığınızı da belirler.
Kendine sevmek, bireysel sağlığınız için temel bir unsurdur. Ancak kendini sevme eylemini uygulamak, özellikle de ciddi zorluklarla karşılaştığımız anlarda, çoğumuz için bir sorun olabilir. Bu durum, bir narsisizm göstergesi olmamak ile beraber, kendinizle, sağlığınız ve mutluluğunuz ile temasa geçmektir.
Kendini sevmek nedir?
Kendini sevmek, yalnızca imajınızı koruyarak başarabileceğiniz bir iyilik hali, ilham verici güzel sözler okumak, sevdiklerinizle mutlu mesut zamanlar geçirmek ya da yalnızken yapmaktan hoşlandığımız işler güçler değildir. Bunların ve diğer etkinliklerin oldukça tatmin edici olmasına rağmen, gerçek kendini sevme hali bunlar değildir.
Kendini sevmek, fiziksel ve psikolojik sağlığımızı destekleyen ve ruhsal gelişimimizi düzenleyen eylemlerden meydana gelen bir kendinden hoşnut olma halidir.
Kendini sevme dinamik bir olaydır. Bizi olgunlaştıran hareketlerle bu olay da büyür. İçimizdeki benlik sevgisini genişletecek bir şekilde hareket ettiğimizde, zayıf ve güçlü yönlerimizi daha da çok kabullenmeye başlıyoruz. Ayrıca, eksikliklerimizi açıklamak için duyduğumuz ihtiyaç daha da azalıyor.
Bir birey olarak, hayatın içerisinde kendimiz ile eşleştirebileceğimiz bir takım manalar bulmak, kendimizi sevdiğimiz hissiyatı yaratır. Bu sayede, hayatımızdaki amaçlarımıza, değerlerimize ve kendi emeğimiz ile bir yerlere gelmeye daha fazla odaklanabiliriz.
“Önce kendinizi sevin, gerisi zaten kendiliğinden gelecektir. Bu dünyada her hangi bir şeyi başarmak istiyorsanız, önce kendinizi gerçekten sevmeniz gerekir.”
– Lucille Ball
Kendini sevmek için 7 adım
- Dikkatli ve farkında olun: Kendini çokça sevebilen insanlar, ne düşündüklerini, hissettiklerini ve arzuladıklarını iyi bilir. Kim olduklarının farkında olup, başkalarının istediği ya da onlardan beklendiği şekilde davranmazlar.
- Arzularınıza göre değil, ihtiyaçlarınıza göre hareket edin: Sevmek demek, başkalarının dileklerini yerine getirmek değil, onların ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. Kendinizi sevmek de bu bağlamda çalışır. İhtiyacınız olan şeylere odaklanmak sizi, daha az sağlıksız, o otomatik davranış kalıplarından uzak tutacaktır. Bunlar size sorunlar yaratabilir veya sizi geçmişe bağlamaya devam edebilir.
- Kişisel bakımınıza dikkat edin: Kendinizi daha çok sevmenin bir yolu da, temel ihtiyaçlarınıza daha çok önem vermektir. Kendilerini seven insanlar, sağlıklı aktiviteler ile kendilerini besler. Buna iyi beslenme, egzersiz, iyi uyuma alışkanlıkları, sağlıklı, samimi ve sosyal etkileşimler de dahildir.
- Sınırları belli edin: Kendisini seven bir insan, sınırlarını belle etmede ve kendisini fiziksel, duygusal veya manevi olarak olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir şeye hayır deme gücüne sahiptir.
- Kendinizi zararlı insanlardan koruyun: Kendini seven bir insan, kendisini zararlı insanlardan korur ve ruhunu karartan insanlar ile vakit kaybetmez.
- Kendinizi affedin: Bazen kendimize çok sert davrandığımız oluyor. Ancak eylemlerimizden sorumlu tutulmak, bu eylemlerden ötürü kendimizi sonsuza dek cezalandırmamız gerektiği anlamına gelmez. Kendini seven insanlar hatalarından ders çıkarıp, alçak gönüllü bir biçimde, kendilerini affeder.
- İsteklerinize göre yaşayın: Kendinizi daha fazla kabullenip sevmek için, hayatınızda neler olup bittiğini bilmek adına, en azından şu hayatta bir amacınız olmalı. Eğer bu amaç, anlamlı ve sağlıklı yaşam sürmek ise, bu amacı destekleyen kararlar almalısınız. Bu amaca ulaştığınız zaman, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Kafanıza koyduğunuz şeyi başarınca, kendinize duyduğunuz sevgi daha da çok artacaktır. Böylece, bunu yapmak için, niyetinizin ne olduğunu da belirlemelisiniz.
Başka bir insanı, kendinizden daha çok sevemezsiniz. Bu nedenle başkalarını sevebilmek için, önce kendimizi sevmeyi öğrenmek gerekir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.