Logo image
Logo image

5 Çeşit Erteleme

4 dakika
5 Çeşit Erteleme
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Türkçedeki bazı deyimler tam olarak doğru değil. Aslında tamamen yanlış olan birçokları var, ama diğerlerinin hala doğru olduğunu söyleyebiliriz. Bazı sözleri duymamış olanlara rastlamak zordur: “bu günün işini yarına bırakma” gibi. Bütün bunların yanında 5 tane erteleme çeşidini de öğrenmeyi ertelemeyin!

Baktığınız yere dayalı olarak, ertelemenin farklı sınıflandırmalarıyla karşılaşabilirsiniz. Biz Psikolog Neil Fiore’nin bulduğu türleri inceleyeceğiz. Neil Fiore, En Güçlü Benliğinizi Uyandırın kitabının yazarı ve Fiore Verimlilik Şirketinin kurucusudur.

Erteleme çeşitleri

Ne çeşit erteleme olduğunu bilmek önemlidir, çünkü hepsi aynı şeylere yönlendirmez. Aslında ertelemenin nasıl göründüğü önemli değil, hepimizin çok kötü olarak gördüğü bu durum aslında çok olumlu olabilir. Peki nasıl? Bir fikri ileri sürme ve harekete geçme arasında beklerken onu kafanızda kurmanız olumlu bir davranıştır. İşte bunları göz önünde bulundurarak biz de 5 çeşit erteleme şeklini ele alacağız. Hazır mısınız?

Mükemmeliyetçiler

İnsanların yargılamasından ve küçümsemesinden korktukları için, Neil Fiore’ye göre bir insan mükemmeliyetçi olur. Onlar her şeyin çok içindedirler ve bu nedenle de detaylar üzerinde çok zaman harcarlar. Sonunda onların birçok projesi de bir kenara atılır.

Hatalardan kaçınmak yerine, çok fazla hata yaparlar, bu durum onların daha da çok yargılanmaktan korkmalarına sebep olur. Bu da onların kaçınmaya çalıştıkları şeyi tamamen yapmalarıyla sonuçlanır: Yanlış giden bir şey olursa utanmak.

“Siz gecikebilirsiniz ancak zaman gecikmez.”

– Benjamin Franklin

Some figure

Sahtekarlar

Bu zor memnun olan insanlarda gördüğümüz bir çeşit ertelemedir. İnsanların onları beceriksiz diye etiketlemelerinden korktukları için, kendilerinin sorumluluk sahibi olduklarını ispatlamak adına üzerlerine çok fazla iş alırlar. İnsanların onları bu yetenekle bağdaştırmalarını isterler. Fakat bu davranış onları depresyonla yakın bağlantısı olan öğrenilmiş çaresizlik duygusuna sevk eder.

Korku dolu olanlar

Korkuyla dolu olan erteleyenler yapmaları gereken işleri ve zorunluluklarını ertelerler, çünkü işleri ve sorumluluklarını sevimsiz ve sıkıcı bulurlar. Bu eğilim onları sürekli yapılan, rutin işlerde veya işte gösterdikleri beceriden dolayı bir geri dönüşüm almadıkları için yaygın bir motivasyon eksikliğine sevk eder.

İşten bunalmış olanlar

Bu tür durumda olanların kafalarında yapmaları gereken çok fazla görev vardır ve nereden başlayacaklarını bilemezler. Bu durumun sonucunda da işlerine başlarken zihnen bir engelle karşılaşırlar.

Bu tür ertelemede işten fazlalığıyla bunalmış olmak kişisel bir tercih olabilir. Ya da patron gibi daha yüksek pozisyonda birinden direktif gelmiş olabilir. Nereden gelmiş olursa olsun, iyi bir şey değildir. Yalnızca sizin önünüze bir sürü engel koyar.

Some figure

Şanslı olanlar

Hem şanslı, hem de ertelemeci oldunuz mu? Neil Fiore’ye göre cevap evettir. Bu tür insanlar sadece baskı altında çalışabildiklerini düşünürler. Bu yüzden işler gecikene kadar ve onları yapacak yeterli zaman kalmayana kadar ertelerler.

İşin tuhaf yanı şu ki; iyi sonuçlar aldıklarında genellikle aynı davranışı tekrarlarlar. Bu da iyice başları sıkışana kadar işlerini hep erteleyecekler demektir. Sonra da köşeye sıkışıp, işe başladıklarında ortaya çıkan adrenalinden faydalanırlar. Tabi ki aslında zamanında halletmediklerinde de aslında pek çok zamanları vardır.

İsterseniz, ertelemeyi durdurabilir misiniz?

Gördüğünüz gibi bu tür davranışların korkunç sonuçları olabilir. Birçok durumda ertelemeciler sonunda yüksek stres altında kalırlar. Bu onların duygusal dengelerini riske atmalarına sebep olur ve kasıtsız ve dolaylı olarak çevrelerine de zarar verir. Fiore’ye göre, sadece meslek hayatlarında değil, onların hayatlarının her aşamasında bir dengesizliğe sebep olabilir.

Bu nedenle bu konuda uzmanlaşan kişiler zamanı iyi yönetmeyi tavsiye ederler. Bu şekilde endişe hiçbir zaman kişiye egemen olmaz. Aşağıdaki satırlarda uzmanların bazı tavsiyelerini bulacaksınız:

  • Yapmanız gereken belirli bir görevi inceleyin. Eğer çok bölümleri varsa, başkalarını görevlendirin veya onu basitleştirin.
  • Organizasyonda ve planlamada zaman harcamak önemlidir. İhtiyacınız olan kaynakları düşünün ve eğer henüz elde etmediyseniz, onlara nasıl ve ne zaman ulaşacağınızı tasarlayın.
  • Motivasyonunuz için dikkatli olmalısınız ve yerine getirmeyle ilgili olarak da kararlı olmalısınız. Bu, eğer bir şeyi yapma konusunda motivasyonunuzdan emin değilseniz, bırakmak daha iyidir anlamına gelir.
  • İşi basamaklara ve bölümlere ayırıp küçük parçalara bölmek de iyi bir fikirdir.
  • Son olarak, kendiniz dipsiz bir erteleme çukuruna düşmemek için son tarihler belirleyin. Kesin noktaya geldiyseniz ve henüz isteğiniz seviyede değilseniz, durumu tekrar değerlendirmek için bir uyarma çağrısı olabilir.

“Bugün yapabileceğim bir şeyi asla yarına ertelemem.”

– Oscar Wilde

Şimdi ne olacak?

Şimdi artık sizinkinin ne çeşit bir erteleme olduğunu biliyorsanız, ondan kaçınabilirsiniz. Eğer onlardan herhangi birini tespit edebilirseniz, umarız Fiore’nin tavsiyelerinden biri bunun üstesinden gelebilmek için size yardımcı olur.

Fakat bu yazıyı önceden değindiğimiz noktaya gelmeden bitirmek istemiyoruz: Her erteleme kötü değildir ve verimliliğe de bir zararı yoktur. Artı, seçeneklerinizi tarttığınız veya görüş alanınızı genişletmeye çalıştığınız zamanlarda insanlar sizin ertelediğinizi düşünebilir. Bu konuyla ilgili videoyu izleyin!


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Knowles S, Servátka M, Sullivan T, Genç M. Procrastination and the non-monotonic effect of deadlines on task completion. Economic Inquiry. 2022; 60(2): 706-720.