10 Günlük Sessizlik İnzivası ve Faydaları
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
10 günlük bir sessiz sessizlik inzivası ve yararları hakkında onlarca yazı yazabilirim. Manevi bir inzivanın size sağlayabileceği avantajlar hakkında saatlerce konuşabilirim. Söyleyebileceğim birçok şey var… ama bunlardan sadece birkaçını dile getireceğim. Yalnızca sizinle paylaşabileceğim yararları anlatacağım çünkü sessizlik inzivasının faydalarının çoğu kişisel ve bireysel. Bu o kadar derin ve tarif edilemez bir deneyim ki burada ne kadar çok kelime kullansam da ifade etmem imkansız.
İki yıl önce 7 günlük ilk inzivamı bitirdiğimde, yapmak istediğim ilk şey bunun hakkında konuşmaktı. Ama bunun ne kadar önemli ve insanı dönüştüren bir deneyim olabileceğini anlamaya herkesin hazır olmadığını anladım. O zamandan beri, biri bana sormadığı sürece bu konuda fazla konuşmuyorum.
Aslında, son sessizlik inzivası deneyimimden sonra, birinin bana sorduğu ilk soru, “On gün kimseyle konuşmadın ve cep telefonunu kullanmadın mı?” oldu. “Evet” dedim. “Sen tam bir ucubesin” diye cevap verdi.
Sessizlik inzivası nedir?
Sessizlik inzivası, temelde hayata bir mola vermektir. Bu şekilde ifade edince biraz kasvetli geliyor, bu yüzden daha iyi açıklayayım.
Gündelik hayatımızda, bizi kızdıran durumlarla ve bizi rahatsız eden insanlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bizi üzen durumlarla da karşı karşıya geliyoruz. Özet olarak, rahatsızlığa neden olan durumlarla sürekli olarak yüzleşmemiz gerekiyor. Öte yandan, aşırı durumlarda bağımlılık olarak sınıflandırılabilecek bağlanmaların da kurbanlarıyız.
Bu nedenle, inzivaya çekilmek kendinizi rahatsızlığa neden olan şeyden geçici olarak geri çekmekten ibarettir. Sonuç olarak, kendiniz olmayı öğrenirsiniz.
İlk anlar
Üçüncü inziva dönemimle birlikte daha deneyimli oldum. Ancak ilk anlar farklıydı. Dahası, bu geri çekilme Budist meditasyonu alanında eğitmen olmak için yapmam gereken son şeyi temsil ediyordu. Yani doğal olarak, büyük bir sorumluluk hissettim.
İnziva dönemleri arasında yaşam devam ediyor ve deneyim biriktirmeyi sürdürüyoruz. İnziva merkezine girdiğinizde, diğer insanlarla birlikte olmanıza rağmen, aklınızla yalnız kalacağınızı biliyorsunuz. Cep telefonu olmayacak. Dış dünyayla bağlantı olmayacak.
Gündelik hayatlarımızda, en rahatsız düşüncelerimizden kaçınırız. Acı veren şeyleri düşünmeye tahammül edemeyiz. Bu yüzden cep telefonlarımıza ya da dikkatimizi dağıtan başka bir faaliyete yöneliyoruz. Sessiz bir inzivada, bu korkularla, aklınızla ve düşüncelerinizle yüzleşmek üzere tek başınasınız.
Sessizlik inzivası boyunca meditasyon ve düşünceler
Meditasyon
Katıldığım aktivite, Tibet meditasyon kursu sonrası düzenlenen bir sessizlik inzivası idi. Günde 5 ila 6 kez meditasyon yapıyorduk. Bunun yanında bireysel olarak da meditasyon yapabiliyorduk. Ayrıca konferanslara katıldık. Bu bizim tek işitsel uyarıcımız oldu. Günde birkaç saat yalnızca öğretmenimizin sözlerini duyduk.
Meditasyon yaparak, kaç düşüncenin tekrar tekrar zihninizden geçtiğinin farkında olursunuz. Üstesinden geldiğinize inandığınız bazı düşünceler ile daha yeni olanlar vardır. Bazıları aklınızın köşesinde kalmıştır. Bağdaş kurup otururken, derin nefes alın ve düşüncelerinizin aklınızı istila etmesine izin verin. Onları yargılamadan gözlemleyin. Ama meditasyon bittiğinde geri gelirler.
Düşünceler
Kontrol altında olduğuna inandığımız bu düşünceler ortaya çıkmaya başlar. Tıpkı bir yanardağ gibi tamamen kontrolden çıkmışlardır. Gündelik hayatlarımızda, rahatsız edici bir düşünce belirmeye başladığında, internet gibi şeylerle dikkatimizi dağıtmaya çalışıyoruz.
Sessizlik inzivasında, sadece buzdağının ucu değil, hepsi ortaya çıkıyor. Azar azar, büyüklüğünün farkında olursunuz: çok büyüktür! Birçok düşüncenin Titanik’i batıran buzdağı gibi olduğunun farkına varırsınız. Dışarıdan, sizi bu kadar etkilemediklerini düşünürsünüz. Ama gizlice seni incitir ve özgüveninizi mahvederler. Tebrikler! İçinizdeki canavarlarla yüzleşmeye başladınız!
Sessiz bir inzivada, her rahatsız edici düşünce şiddetli bir ejderhaya dönüşüyor gibidir.
Bu nedenle, inzivaya çekilenler kendini mutlu hissetmelerine rağmen, anksiyete atakları, titreme, terleme, ağlama, çarpıntı gibi şeyler yaşamaları yaygındır.
Sizi korkutmak niyetinde değilim. Ancak zihnimizle baş başa kaldığımızda yaşanacak her şeyi bilmek önemlidir. Bu, kendimizden ne kadar sakladığımızı gösterir. Ve kendimizle yüzleşmemiz gerektiğinde, nereden başlayacağımızı bilemeyiz.
Bir şekilde, bu kaygıyı günlük yaşamın yoksunluk sendromu olarak açıklayabiliriz. Belli bir rutine alışkınız ve bir yerden diğerine geçiyoruz. Ancak sessiz bir inziva merkezinde bir programınız vardır. Telefonunuza veya bilgisayarınıza erişemezsiniz. Gece yarısı mutfağa gidip buzdolabından dondurma alamazsınız.
10 günlük bir sessizlik inzivası hangi faydaları sağlar?
İşin garibi, günlük hayatınıza geri dönene kadar sessiz bir inzivanın faydalarını hissetmeye başlayamazsınız. Dinlenme merkezindeyken kendinizi huzurlu ve sakin hissedersiniz. Normal hayatınıza döndüğünüzde, zihninizin daha sakin olduğunu ve konuşmanıza gerek olmadığını fark edersiniz. Ayrıca mutlu olmak için çok fazla dış stimülasyona ihtiyacınız yoktur. Kendinizden memnunsunuzdur.
Ama inziva merkezinden ayrılıp eve giderken çevrenizdeki tüm sesler sizi istila etmeye başlar. Arabalar, insanların konuşmaları ve bağırışları… Sizi saran aşırı gürültünün farkında olmaya başlarsınız.
Bu yüzden çoğu insan farkında olmadan sürekli stres yaşıyor. Yalnız yaşayanların bir avantajı var. Fakat evde daha fazla insanla yaşadığınızda, biri TV izliyor, biri bilgisayarında, diğeri de cep telefonunda. Neredeyse hepsi yaşamlarına gerçekten hiçbir şey katkısı olmayan bir şey yapıyor.
“Kendimize tüm gerginliğimizden kurtulma şansı verdiğimizde, vücudun kendini iyileştirmek için doğal kapasitesi çalışmaya başlayabilir.”
– Ne Nhat Hanh
Diğer insanlarla tekrar etkileşime girmeye başladığınızda, yaptığımız birçok konuşmanın tamamen sosyal olduğunu fark edersiniz. Başka bir deyişle, boşlukları dolduruyorlar ve önemli bir şeye katkıda bulunmuyorlar ya da sizi zenginleştirmiyorlar. İç büyümeye adanmış on yoğun günün ardından, konuşmadan gelen fazla bilginin farkına varırsınız.
Hayatınıza gerçekten değer veren basit şeyleri takdir etmeyi öğrenirsiniz. Bir alışveriş merkezini ziyaret ettiğinizde sadece tüketicilik ve materyalizm görürsünüz. Gözlerinizi açar ve çocukluğunuzdan beri sadece mutluluğu dışarıda aramayı öğrendiğinizi fark edersiniz. Mutluluk aslında içeridedir ama onu nasıl geliştireceğimizi öğrenmiyoruz.
Mağara, vadi ve mezarlık evreleri
Sessiz bir inzivadan sonra normale dönmek zor. Birçoğu, yalnızca büyümelerine yardım eden şeylerden bahsetme konusunda takıntılı hale gelir. Ancak bir dengeye ulaşmak en iyisidir. Arkadaşlarınızı ve ailenizi bir kenara bırakmayın ama meditasyon uygulamalarını da es geçmeyin.
Katıldığım meditasyon eğitim kursuna rehberlik eden Rinchen Gyaltsen her zaman manevi yolun üç aşamasından bahsetti:
- Mağara evresi
- Vadi evresi
- Mezarlık evresi
İlk aşama sizi olumsuz yönde etkileyen ya da bağlanma yaratan her şeyden geri çekilmek ve hazırlamakla ilgilidir. Bu bir tür zihinsel eğitimdir.
Hazır olduğumuzu düşündüğümüzde, günlük yaşamla başa çıkmak ve ne kadar geliştiğimizi görmek için vadiye iniyoruz.
Mezarlık evresi modası geçmiş gibi görünebilir. Hindistan’da çürümüş cesetler görünebilir bir şekilde mezarlara konurdu. Bu manzara karşısında meditasyon yapabilen birinin her şeye hazır olduğu söylenirdi.
Neyse ki, bugün bir mezarlıkta meditasyon yapmamıza gerek yok. Bunu yapsak bile ölü bedenleri görmeyeceğiz.Bunun yerine, mağara evresinden vadi evresine geçebiliriz.
Birçok kişi sessizlik inzivasından ayrıldığında, her şeyin “mağarada” olduğu kadar sakin kalmasını istiyor. Ancak bu çok zor ve çoğu zaman gerçekçi değildir. Her gün, yüzlerce uyaran bizi bombalar ve farklı durumlar ve aksiliklerle yüzleşmemiz gerekir.
Ancak vadi evresinin çılgın ve son derece maddi girdabına kapılmak da sağlıklı ve mantıklı bir şey değil. Yapabileceğimiz en iyi şey, huzurumuzu korurken çevremizle nasıl etkileşime gireceğimizi bilmek ve kişisel uygulamalarımızı ihmal etmemektir.
Sessiz bir inziva için öneriler
Her şeyden önce, 2-3 günlük kısa bir geri çekilme ile başlamanız önerilir. Gittiğim üç sessizlik inzivası (7 gün, 3 gün ve 10 gün) rehberlik eşliğindeydi. Doğrudan hayatımı değiştiren 7 günlük sessiz bir geri çekilme ile başladım. Bununla birlikte, birçok insan için, bu kadar uzun bir inzivaya çekilmek yorucu olabilir.
Diğer taraftan, gideceğiniz inziva merkezini tanımak önemlidir. Başka bir deyişle, referanslar bulun, oraya giden insanlarla tanışmaya çalışın, web sitelerini ziyaret edin ve öğretmenlerin kim olduğunu görün. Bu bilgi daha rahat ve güvenli hissetmenizi sağlayacak.
Bilmeniz gereken bir diğer önemli husus, tüm inzivaların sessiz olmamasıdır. Birçoğunda meditasyon uygulamaları vardır ancak sessizlik gerektirmez.
Sessizlik inzivası yapmak istiyorsanız, birkaç gün endişeli olabileceğinizi bilmek de önemlidir. Bu çok yaygın. Kaygılarınızı nasıl yöneteceğinizi bilmiyorsanız, öğretmeninize veya rehberinize danışmak en iyisidir. Size yardımcı olacaklardır. En önemlisi, korkacak hiçbir şeyin olmadığını unutmayın.
Son Yorumlar
Birçok insan bana asla sessiz bir inzivaya çekilemeyeceklerini söylüyor. Yine de bunu kesinlikle öneriyorum. Boş heveslere çok para ve gereksiz işlere çok zaman harcıyoruz. Bu nedenle, kişisel gelişim kadar faydalı bir şeye biraz zaman ve para yatırmalıyız.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.