Zihninizi Nasıl Besliyorsunuz, Farkında Mısınız?
Zihinizi nelerle beslediğinizi soran birine nasıl bir cevap verirdiniz? Belki daha fazla organik ürün ve daha fazla meyve ve sebze yemeye yönelik bilinçli çabanızdan bahsedersiniz, veya belki de fazla işlenmiş gıda tükettiğinizi kabul edersiniz. Zihninizi neyle beslediğiniz sorusuna nasıl cevap verirsiniz, bu şekilde mi? Bu, pek çok insanın nadiren dikkat ettiği bir sorudur. Zihninizi nasıl besliyorsunuz, öğrenmek istiyorsanız yazıyı okumaya devam edin.
Dahası, farkına bile varmadan zihninizi aslında sürekli besliyorsunuz. Düşündükleriniz, gördükleriniz, duyduklarınız ve yaptıklarınız sizi derinlemesine besler ve sizi olduğunuz kişi yapar.
Mesela mutlu ve pozitif biri misin? Kendini suçlu, sinirli ve karamsar hissediyor musunuz? Endişeli misin yoksa bir şeyler için minnettar mısın? Farkında olmasanız da, iç ve dış dünyanızdan size gelen bilgiler sürekli olarak kim olduğunuzu şekillendiriyor.
Huzur
İlk olarak şunu belirtmemiz gerek, çoğu insan hedeflerine ve başarıya ulaşmaya dayalı bir mutluluk kavramını içselleştirmiştir. Bununla birlikte gerçek huzur, mutluluğa ve iç huzura ulaşmakla mümkün olur. Bu hisler insanlara doğal olarak kendinden gelmediği için elde etmek zordur; azim ve eğitim gerektirir.
Bu nedenle günün en az yarım saatini sessizlik, huzur ve anın içinde mevcudiyet bulmaya ayırmaya çalışın. Nefes alın, meditasyon yapın ve doğada yürüyün. Dış dünyaya ait dikkat dağıtıcı şeylerden uzakta kendinizle bağlantı kurmanız yeterli olacaktır. Bu kısa sürelik egzersizler, ruh halinizde ve anksiyete seviyenizde gözle görülür olumlu değişiklikler yaratacaktır.
Zihninizi nasıl besliyorsunuz? Sahip olduğunuz düşünceler
Eğer gücünün farkında olsaydınız, düşüncelerinizi asla şansa bırakmazdınız. Ne düşündüğünüz, kendinizi ve başkalarını nasıl değerlendirdiğinizi, hayattan ne beklediğinizi ve nasıl hissettiğinizi belirler.
İnsanlar düşüncelerinin gerçekliklerinin doğrudan bir sonucu olduğuna inanma eğilimindedir. ”Bir şeyler ters giderse üzüleceğim” diye düşünürsünüz. Ancak gerçek şu ki, her zaman düşüncelerinizi seçme ve hayatınızı kendi başınıza yönetme gücüne sahipsiniz.
Zihninizi iyimserlik, pozitiflik, anlayış ve yeri geldiğinde bazı kısıtlamalarla besliyor musunuz? Yoksa tam tersine kendinizi karamsar, sizi mağdur eden, eleştirel ve abartılı düşüncelerle mi besliyorsunuz?
Zihninizi ne tür bilgilerle besliyorsunuz?
Her günvhem gönüllü hem de istemsiz olarak pek çok bilgiye erişirsiniz. Televizyonda izlemeyi seçtiğiniz şovların, dinlediğiniz müziklerin ve okuduğunuz kitapların yararlı veya zararlı olması fark etmez, zihniniz üzerinde mutlaka bir etkisi vardır.
Hangi içerikleri tüketiyorsunuz ve hangi bilgileri arıyorsunuz? Bu sınırsız bilgiler sizde hangi duyguları üretir? Zihninizin bir bilgisayar gibi olduğunu, aldığı herhangi bir bilginin siz onu seçmemiş olsanız bile onu mutlaka programlanacağını ve işleme sokulacağını hayal edin.
Bu şekilde hayatın en karanlık yönleri için değil, kendinizi mutluluk, aşk, ve eğlence için programlama olanağına sahip olacaksınız. Unutmayın ki okuduğunuz kitabın kapağını kapattığınızda, radyo ya da televizyonu dinlemeyi kestiğinizde bu bilgiler zihninizde dönmeye devam edecek.
İlişkiler
Son olarak, en sık etkileşim kurduğunuz beş kişinin toplamından meydana geldiğinizi bilmeniz gerekir. İşte tam da bu yüzden etrafınızı size ilham veren, sizi motive eden, sizi takdir eden ve size saygı duyan insanlarla çevrelemek önemlidir.
Bu nedenle, nazik, sorumlu, mutlu ve pozitif bir kişi olmak istiyorsanız, size aynı bunları hissettiren arkadaşlar seçin ve onlarla iletişim halinde olun. Enerjinizi en çok manipülatif ve negatif insanlar tüketir.
Bilinçli bir şekilde zihninizi besleyin
İnsanlar genellikle tıpkı otopilot halinde yukarıda belirttiğimiz hususlara çok fazla dikkat etmeden hayatlarını geçirirler. Bu nedenle hayatınızda ne istediğinizi bilinçli olarak seçebilmek için bilinçli bir çaba göstermelisiniz.
Son olarak, etrafınızdakilere, her gün yaptığınız aktivitelere ve özellikle sahip olduğunuz düşüncelere dikkat edin. Bunlar sizi besliyor ve zenginleştiriyor mu? Olmak istediğiniz kişiye ve parçası olmak istediğiniz dünyaya katkıda bulunuyorlar mı? Sağlıklı ve olumlu bir zihin veya tatmin edici bir hayat, büyük ölçüde her gün yaptığınız küçük seçimlere bağlıdır. Bu nedenle bu gücünüzden asla vazgeçmeyin!
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Gutiérrez, G. S. (2011). Meditación, mindfulness y sus efectos biopsicosociales. Revisión de literatura. Revista electrónica de psicología Iztacala, 14(2), 223.
- Seligman, M. E. (2014). Aprenda optimismo: Haga de la vida una experiencia maravillosa. DEBOLS! LLO.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.