Zen Rehberliği Odağında Daha İyi Yaşamanın 8 Yolu
Zen rehberliği iki odak noktasını harmanlar. Bir yandan, “rehberlik” disiplini bağlantılar kurma, yapı oluşturma ve kişileri amaçlarına ulaşmaları yönünde eğitmeye odaklıdır. Bu Batılı bir düşüncedir.
Diğer bir yandan, zen öncelikli olarak kişinin bilincini uyandırabilmeyi umut eden binlerce yıllık felsefik bir sistemdir. Bu uyanış sonrasında, kişi kendisinin bireysel ve öznel evriminin vereceği meyveleri daha iyi anlayabilir ve barışı ve ahengi sağlayabilmek için öncelikli amacının ne olduğunun farkına varabilir.
Bu sebepten ötürü, zen rehberliği, bize mutluluk getiren amaçların başarıyla gerçekleştirilerek, zihinsel ve ruhsal potansiyel gelişimin sağlanması ile ilgilidir. Bu yazımızda, bu gelişim yolunda izlenmesi gereken 8 temel hususu derinlemesine inceleyeceğiz.
1. Kendi Ön Yargılarınıza Karşı Çıkın
Temeli olmayan birçok inancımız vardır. Aramızdaki en zeki ve en mantıklı kişiler dahi bu inançlara sahiptirler. Ne yazık ki, ön yargılarımızın çoğu, hayatlarımızda yolumuzu taş koyarlar.
Ön yargılarımızı aşmak kolay değildir. Onlarla yüzleşebilmek için öncelikle onları tanımalıyız. Her zaman bariz ve tartışılamaz olduklarını düşündüğünüz “doğruları” keşfedin. Daha sonra geçerli olup olmadıklarını yeniden değerlendirin, bu doğrularınıza yeni bir bakış açısıyla yaklaşmayı deneyin ve onlara tutunmanızı gerektirecek yeterli sebebiniz yoksa, onları geride bırakmaya çalışın.
2. Hedeflerinizi Üç Kategoriye Ayırın
Zen rehberliği hedeflerinizi üç boyuta ayırmanızı öğütler: olmak, yapmak ve sahip olmak. “Olmak” alanı; değerler, yetiler ve başarmayı umduğumuz kişisel evrim ile ilişkilidir. “Yapmak” alanı; deneyimlemek istediğimiz aksiyonlarla ve listemizde tik atmak istediğimiz somut başarılarla ilişkilidir. Son olarak, “sahip olmak” alanı; materyal evren ve sahip olmak istediklerimizle ilişkilidir.
Tüm bu hedeflerin, zihnimizde pekiştirilmiş ve spesifik olarak belirlenmiş hedefler olması oldukça önemlidir. Bu hedeflere ulaşmak için ne kadar zamana ihtiyacımız olduğunu da belirlemeliyiz. Bir ay, bir yıl, beş yıl… Bu hedefleri tanımlamak ve ulaşacağınız zamanı belirlemek esastır.
3. Değiştirme İmkanınız Olmayan Şeyleri Fark Edin
Hayatın kendi içinde sınırları vardır. Bunlardan ilki kimsenin karşı koymaya gücü olmayan ölümdür. Ölüm dışında fark edip kabul etmemiz gereken başka aşılamaz engeller de bulunmaktadır.
Zen rehberliği, gerçekleşmesi imkansız arzularımızın farkına varıp onlardan vazgeçemiyorsak, asla gerçekten mutlu olamayacağımızı öğütler. Böyle bir durumda, imkansıza odaklanarak çok fazla enerji harcarız. Bu bizi ulaşmaya çabaladığımız hedefimizden uzaklaştırır.
4. Anda Merkezlenin
Anda yaşamak bakış açınızı yitirmeniz anlamına gelmez. Hepimizin bize şekil veren veren ve bizleri bugün olduğumuz kişiler haline getiren bir geçmişi vardır. Fakat geçmişe göre değil, gelecekteki plan ve hedeflerimize yönelik hareket etmemiz gerekmektedir.
Zen rehberliği aksiyon zincirimizi günümüze odaklı bir şekilde örmemiz gerektiğini öğütler. Geçmişin zihnimizde yerini alması gibi, gelecek de zihnimizde konumlanır. Harekete geçmek ise şimdi ve buradadır. An hayatın şimdideki halidir ve an şu an yaşanmalıdır.
5. Sorumluluklarınızın Farkına Varın
Hayatımız ve aldığımız aksiyonların sorumluluğunu üstlendiğimiz zaman kazanırız. Kendimizi kurban konumuna sokarak ya da başarısızlıklarımız için bir şeyleri bahane etmeyi sürdürerek değil.
Elini taşın altına koymak; yaşadığımız hayatın, başarılarımızın ve hatalarımızın verdiği meyveler olduğunu kabul edebilmek anlamına gelmektedir. Bir şey için kendimizden başka kimseyi suçlayamayız. Başımıza gelen her şeyi kontrol edemesek de, her şeye nasıl tepki verdiğimizi kontrol edebiliriz.
6. Zamanınızı Geri Alın
Zaman, insan olarak sahip olduğumuz en değerli şeydir. Aslında zaman, hayatımız boyunca gerçekten sahip olduğumuz tek şeydir. Genellikle bunun farkına varamayıp zamanımızı düşüncesizce harcarız. Ancak ve ancak zamanımızı verimli bir şekilde kullanırsak zaman kazanmış oluruz. Sonucunda elinize bir şey geçmeyen tüm aktiviteleri yapmayı bırakın. Zamanınızı önemli şeylere harcayın.
7. Atacağınız Bir Sonraki Adım İçin Kendinize Söz Verin
Büyük hedeflere ulaşabilmenin, adım adım ilerleyerek mümkün olduğunu anladığımız zaman yolculuğumuza başlarız. Zen rehberliği bizleri arzularımıza giden yolda bilinçli, sabırlı ve disiplinli olmaya davet eder.
Her büyük başarı küçük adımlara ayrılabilir. Bu uzun yolda atılan her bir adım, bizleri bugünkü halimize taşıyan önemli yapı taşlarıdır. Eski bir atasözü der ki: yavaş ve istikrarlı olan yarışı daima kazanır.
8. Kararlar Alıp Kararlarınız Doğrultusunda İlerleyin
Kararsızlık kalıcı gerçekliktir. Bir yolun diğer yoldan daha iyi olup olmadığını hiçbir zaman bilemeyiz. Fakat karar vermek için çok fazla vakit harcarsak, sonunda hiçbir şey yapamayacak duruma geliriz. Zen rehberliği önemli olanın yalnızca karar vermek olduğu üzerinde durur. Derinlemesine düşünmek önemlidir fakat hızlı bir şekilde aksiyona da geçebilmelisiniz. Çoğu zaman yalnızca aksiyona geçerek endişelerinizden kurtulabilirsiniz.
Tüm bu öğütler, daha iyi bir yaşama sahip olmanın çok da zor olmadığına işaret eder. Zen rehberliği bizlere öncelikle gerçekleri kabul etmemiz ve mümkün olduğunca yapıcı bir şekilde yaşamamız gerektiğini öğütler. Geri kalan her şey ardı ardına gelecektir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.