Zen Budizminin On Ruhani Alemi
Budist kozmolojisine göre, on farklı zihin hali haline karşılık gelen on ruhsal alem var. Bu durumların her biri zihni belirli duygulara maruz bırakır. Başka bir deyişle, her bir ruhani durumda önceden belirlenmiş yönler hakimdir.
Budistler, bu on ruhsal alemin hepsinin eşit olmadığını öğretir. Bunlardan dördü üstün zihin durumları olarak kabul edilir ve altısı daha düşüktür. Üstün zihin durumları gönüllü arayış, keşif arzusu ve kendini geliştirmekten doğar.
Dört alt durum ise dış dünyaya verilen tepkiyi göz önüne alır. Bunlar, varlığın dış güçlerden açıkça etkilendiği zihin durumlarıdır. Onlar evrime değil acıya götürürler. On ruhani duruma bir göz atalım.
1. Öğrenme
“Sesi duyanlar” bunun bir başka adıdır. Gerçekliği gözlemleyen, onun hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen ve gerçeği keşfetmeye ve anlamaya açık olanlara karşılık gelir.
Ancak, bu üstün durum dış etkenlere bağlıdır. Bu durumdaki insanlar, duyuları veya başkalarının onlara söyledikleri aracılığıyla gerçeği ararlar.
2. Gerçekleştirme
Bu, on ruhsal alemden ikincisidir. “Davaya uyananlar” bu durumun başka bir adıdır.
Daha yüksek bir özerkliğe karşılık gelir. Gözlem, çaba ve meditasyon sayesinde insanlar şeylerin “nedeninin” bilincinde olabilirler. Başka bir deyişle, neden-sonuç yasasını ve nasıl gerçekleştiğini anlarlar.
3. Bodhisattva
Bodhisattva kelimesi, uygulayıcıların özellikle şefkat ve fedakarlık yoluyla aydınlanmaya başladıkları zihin durumunu ifade eder.
Bu durumda olanlar, başkalarını acı çekmekten alıkoymak ve onları aydınlanmaya götürmek için gerçek bir istek hissederler. Bu durumda vermek ve yardım etmek mutluluk ve barış kaynaklarıdır.
4. Budalık, on ruhsal alemden biri
Budalık ya da Buda’nın hali, on ruhani alemden en yükseğinde. Aynı zamanda en yüksek asalet derecesi ve gerçek aydınlanmaya ulaşmış olanları tanımlayan şeydir.
Budalık, herhangi bir dış koşul tarafından değiştirilemeyen mutlak iç barış halidir. Bilgelik ve sınırsız şefkat ile karakterizedir.
5. Cehennem
Cehennem on ruhani alemden en düşük olanıdır. Mutlak bir tutsaklık halinin olduğu bir ruh halidir.
Bazı durumlarda, bu sizi tuzağa düşüren acıdan tamamen bunalmakla ilgilidir. Diğerlerinde, nefret ve yıkıcı duygular içinde olanları bağlar ve boğar.
6. Açlık
Tatmin edilmemiş arzular açlık alanına hakimdir. Arzu varsa, bunun nedeni bir tatmin eksikliğidir. Ancak arzular eksik olmaya mahkumdur.
“Açlık” sembolik anlamda insanları sefil hissettirir ve doyumsuz davranışı benimsemelerini sağlar. Bu arzuları yaratıcı bir şekilde dönüştürebilirseniz, o halde daha iyi olma arzusu vardır.
7. Hayvansılık
Hayvansılık insanların anında ve akıl dışı bir tatmin elde ettikleri bir durumdur. Bu durum kişiye akıl ya da kalp değil, dürtü egemen olduğunda oluşur.
Hayvanlar güçlüden korkar ve zayıfları ezer. Bu durumda yaşamak, bir yaratım alanı yerine hayatta kalmak için savaşma haline dönüşür. Hayvansılık evrildiğinde, sadakat ve cömertlik haline gelir.
8. Öfke
Üzgünlük bölgesi olarak da adlandırılan bu durumun ana karakteristiği rekabetçiliktir. Öfkede, kendinizi her zaman onlardan daha iyi olma niyeti ile başkalarıyla karşılaştırma eğilimi vardır.
Bu durumda olanlar daha zayıf olanlara karşı kibirlidirler ve daha güçlü olanlara karşı da pohpohlayıcı davranışlarda bulunurlar. Bu durumda, insanlar bilinçli olabilirler, ancak bu sadece bencil hedeflerine ulaşmak içindir. Eğer evrilirse, benlik saygısına dönüşür.
9. İnsanlık
Bu durumdaki insanlar akıl yürütme kapasitesine sahiptir. Bu nedenle, doğruyu yanlıştan ayırt edebilirler.
Ayrıca davranışlarını kontrol edebilirler. Soyut idealler ve olumsuzluk karşısında kırılganlık tutkusu bu durumu karakterize eder. Bu durumdan, üstün bir duruma geçme potansiyeline sahipler.
10. Coşku
“Göksel varlıklar” bu durumdaki insanlar için başka bir isimdir. İstekleri yerine getirme ve istediğini elde etme sevinci bu durumu tanımlar. Ancak, bu mutluluk geçicidir.
Mutluluk ve aydınlanma farklıdır çünkü biri tamamen geçicidir. Kontrol edilemeyen dış koşullara bağlıdır. Olumsuz duygulara yol açmazlar, ama bu da geçicidir.
Bu on ruhani alem belirli bir düzende kurulmamıştır. Başka bir deyişle, bir durumdan diğerine doğrusal bir şekilde geçmezsiniz. Pek çok insan için baskın olan bir ruhsal durum olsa da, bu durumlar arasında ilerlemek ve gerilemek mümkündür.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Hua, H. (2000). Los diez reinos del Dharma no están más allá del pensamiento. Buddhist Text Translation Society.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.