Logo image
Logo image

Yatmadan Önce Alkol Almak Uykunuzu Olumsuz Etkiler

3 dakika
Uyumadan önce alkol alınması tavsiye edilmez. Aslında bilim, alkollü içeceklerin normal uyku düzenini bozma ve bir takım sağlık sorunlarına neden olma potansiyeline sahip olduğunu kanıtlamıştır.
Yatmadan Önce Alkol Almak Uykunuzu Olumsuz Etkiler
Son Güncelleme: 22 Ekim, 2021

Uykusuzluk çekiyorsanız, uyumanıza yardımcı olacağını düşünerek yatmadan önce alkollü bir içki içmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bilim, durumun böyle olmadığını buldu. Aslında, alkol uyku güçlüğünüzü artırabilir.

Alkolün uyuşukluğa neden olduğu ve prensipte rahatlamanıza yardımcı olduğu doğrudur. Bu yüzden uyumanıza yardımcı olduğunu düşünebilirsiniz.

Ancak bilim, yatmadan önce alkol almanın normal uyku ritminizi etkilediğini ve kaliteyi de düşürdüğünü keşfetti. Sonuç, yeterince dinlenmemenizdir. Ayrıca, zamanla sağlığınıza zarar veren bir alkol bağımlılığı geliştirebilirsiniz.

“Önce sen bir kadeh alırsın, sonra içki bir kadeh alır, sonra içki seni alır.”

– F. Scott Fitzgerald

Yatmadan önce alkol almak

Uyumadan önce alkol almak vücudunuzda bir dizi reaksiyona neden olur. Alkol tek başına bir merkezi sinir sistemi inhibitörüdür. Bu, nörotransmitterlerin beyinde çalışma şeklini değiştirdiği anlamına gelir. Çeşitli psişik süreçlerinizi düzenlemekten sorumludurlar.

Nörotransmitterler gerektiği gibi çalışmadığında, hissetme ve düşünme biçiminizde değişiklikler meydana gelebilir. Örneğin, alkol, uyanıklıkla ilişkili bir nörotransmitter olan glutamat üretimini azaltır. Sonuç olarak, daha fazla endişe, stres veya depresyon yaşayabilirsiniz.

Benzer bir şey, gama-aminobütirik asit (GABA) adı verilen başka bir nörotransmitterde ve diğerlerinde olur. Bu değişiklikler anormal bir uyku düzenine yol açar.

Some figure

İyi bir gece uykusu alamazsınız

Uyumadan önce alkol almak, uyku döngülerinin bozulmasına neden olur. Bunun sonucu, kendinizi yeterince dinlenmiş hissetmemenizdir.

Normalde gece boyunca beş ila altı uyku döngüsü vardır. Her biri birkaç aşamadan oluşur. Bir döngü 90 ila 100 dakika sürer. Her döngü genellikle derin uyku ve diğer hafif uyku evrelerini içerir.

Birkaç çalışma, uyumadan önce alkol almanın derin uyku evrelerinin belirgin şekilde kısalmasına neden olduğunu göstermiştir. Bu, uyuduğunuz, ancak bunun dinlendirici bir uyku olmadığı anlamına gelir.

Aynı nedenle, yatmadan önce alkol almak, gece boyunca birkaç kez uyanma ve ertesi gün yorgun hissetme eğiliminde olmanız anlamına gelir. Ayrıca kas ağrıları yaşayabilirsiniz. Ayrıca gün içinde konsantre olmakta zorluk çekebilir ve genel olarak bilişsel performansta düşüş yaşayabilirsiniz. Uzun vadede, bu hafızanızı etkileyebilir.

Yatmadan önce alkol içmenin bazı fiziksel etkileri

Uyumadan önce alkol almanın bir başka etkisi de sıklıkla nefes alma hızınızı etkilemesidir. Aslında, derin uykuya, yani nefesinizin yavaşlayıp derinleştiğini aşamaya geçemeyerek, gece boyunca bir miktar solunum sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Bu, uyku apnesi geliştirmenize neden olabilir. Bu sorunun ilk belirtisi horlamadır. Gerçekten de, yatmadan önce alkol kullananlarda horlama son derece yaygındır.

Obstrüktif uyku apnesi olan bir kişinin düzensiz solunumu vardır. Hatta bazen kısa bir süreliğine durması bile mümkündür. Bu olduğunda, beyne ulaşan oksijen miktarı azalır. Uzun vadede bu, hipertansiyon ve diğer sağlık sorunlarının gelişmesi için bir risk faktörü haline gelir.

Some figure

Ne yapmalıyız?

Uyumadan önce alkol almamanız tavsiye edilir. Yine de, herhangi bir nedenle, geceleri kendinizi bir içkiden gerçekten mahrum bırakmak istemiyorsanız, yatmadan en geç iki veya üç saat önce içmelisiniz. Bu sayede uyku kalitenizi etkilemez.

Ayrıca tükettiğiniz her bir bardak alkollü içecek için iki bardak su içmeyi deneyebilirsiniz. Bu, alkolü vücudunuzdan daha hızlı çıkarmanıza yardımcı olur. Ancak soda da dahil gazlı içeceklerden uzak durmaya çalışın, çünkü bunlar gaza neden olur ve bu nedenle vücudunuza daha fazla yük bindirir.

Son olarak, uykusuzluk probleminiz varsa, çözüm alkol değildir. Yapılacak en uygun şey tavsiye için doktorunuza danışmaktır. Ek olarak, gevşeme tekniklerini deneyebilir ve gün içindeki fiziksel aktivitenizi artırarak daha iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olup olmayacağını görebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Nagore, G. (2011). Ahogarse en alcohol. Monografías. com (online) Disponible en la URL: www. comoves. unam. mx/artículos/ahogarse. html. Acceso el, 12.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.