Yanlış Fikre Sahip Olan Bir Kişiyi Düzeltmek
Yanlış bir fikre sahip olan bir kişiyi düzeltmek için uygun (ve saygılı) bir yol bulmak, herkesin yapması gereken bir şeydir. Sonuçta, sahte haberler boldur, yani onları gerçek olarak algılamak çok kolaydır. Gerçekten karmaşık olan ve savaşmanız gereken şey, dünyadaki pek çok insanı etkileyen hastalıktır: haklı olma ihtiyacı.
Herkesin hata yapabileceğini varsaymak esastır. Bu alçakgönüllülük üzerine bir egzersizdir, çünkü doğrudur. Ancak hata yapmanın insani bir şey olduğunu varsaymanız zorsa, o zaman başkalarını yanılgılarına ikna etmekte daha zorlanacaksınız demektir. Öyleyse, bir tartışmaya yol açmadan bunu nasıl yapabilirsiniz? Bir kişinin, genellikle yükselen gerginliğe ve olumsuz duygulara yol açmadan belirli bir fikrin yanlış olduğunun farkına varmasını sağlamak için bir strateji var mı?
Bunun bir incelik meselesi olduğunu söyleyebilirsiniz, ama aslında, bilgili olma ve düzeltme yeteneğinin de ötesine geçer. Ancak bunu akıllıca yapmalısınız. Çünkü hatalı olanın siz olmanızın mümkün olduğunu anlamaya hazır olmalısınız.
Sonuçta, saygılı ve kararlı iletişimin gelişebileceği diyalog için zemin hazırlamayı bilmekle ilgilidir. Fikirlerin akabileceği ve argümanların uygun tonu koruduğu bir zemindir.
Yanlış bir fikre sahip olan bir kişiyi düzeltme stratejileri
Herkes haklı olmak ister. Kişinin kendi gerçeğini savunması, tüm dünya nüfusunu etkileyen bir virüstür. Çoğu insan direğine bağlı olan yelken gibi bir fikre yapışıp kalır. Çoğu insan için hataların zayıflık olduğunu varsayabilirsiniz. Bu nedenle, az sayıda kişi hatalı olduklarını veya yanlış olduklarını duymaktan rahatsızlık duymaz.
Böylece, hiç “yanlış” fikre sahip bir kişiyi düzeltmek zorunda olduğunuzu hissettiniz mi? Örneğin, çok yakın olduğunuz kişilerde olması yaygın bir durumdur. Örneğin, aynı deneyimlerden geçtikten sonra bile çoğu kişi bunu belirli bir şekilde hatırlarken, her zaman “sahte anıları” olan biri vardır.
Eşiniz, babanız veya en iyi arkadaşınız belirli tarihler veya durumlar hakkında kafa karışıklığı yaşayabilir. Dolayısıyla, onlara bahsettikleri gibi gerçekleşmediğini söylemeye çalışırsınız. Eğer bunu doğru yapmazsanız, bir tartışma çıkacaktır.
İşte bir işyeri bağlamında bir örnek. Hiç, bir meslektaşınızın söyledikleri veya yaptıkları şeylerin doğru ya da gerçek olmadığını anlatmaya çalışmanız gerekti mi?
Herkes mutlaka bu durumlardan birinin içinde bulunmuştur. İtraf edin, onlarla daha başarılı bir şekilde başa çıkmak isterdiniz. Bu nedenle, bunu yapmanın bazı yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.
Hatayı vurgulamadan olumlu bir şeyle başlayın
Yanlış bir fikre sahip olan bir kişiyi düzeltmeye gelince, “Söylediklerin doğru değil”, “Bu tamamen doğru değil” veya “Bak, yanlış yapıyorsun” gibi ifadeler kullanarak konuşmaya başlamamalısınız. Bu tür ifadeler konuşmaya başlar başlamaz karşınızdaki kişiyi savunmaya geçirir.
İkna becerilerini kullanmak ve ollayları daha samimi bir şekilde tartışmak, onlara olabildiğince olumlu yaklaşmak çok daha iyi bir fikirdir. Örneğin, “Evet, bu şehre gittik ve aynı zamanda oldukça eski bir hostelde kaldığımız da doğru. Bu konuda haklısın. Ancak kardeşin o yolculukta değildi çünkü hala çalışıyordu… ”
“Ebeveynlerine karşı bir hata yaptığını kabul etmek özellikle zordur, çünkü elbette, onlardan çok daha fazlasını biliyorsun.”
– Sean Covey
Yanlış bir fikre sahip olan bir kişiyi düzeltmek için ses tonunuza dikkat edin
Birini düzeltip hatalarını veya yanlış yaklaşımlarına işaret ettiğinizde, neredeyse içgüdüsel olarak otoriter, ironik veya çatışmacı bir ses tonunu kullanmak oldukça kolaydır. Bunu yapmaktan olabildiğince kaçınmalısınız.
Ses tonunuz argümanlarınız kadar önemlidir. İletişim kurmaya çalışırken nazik, empatik ve sakin olmalısınız.
Argümanlarınızı verilerle destekleyin
Yanlış bir fikre sahip olan bir insanı düzeltmek söz konusu olduğunda, haklı olan kişinin kendiniz olduğunu söyleyerek başlamamalısınız. Bunun nedeni, desteklenmeyen gerçeğin hiçbir şey ifade etmemesidir, çünkü onu destekleyecek yeterli veri yoktur. Sadece dumandır ve bir pencereden kolayca dışarı çıkabilir.
Dolayısıyla, dayatmadan, haklı olduğunuzu göstermek için, bunu sağlam argümanlarla yapmalısınız. Bunu yapmak için, kararlı bir şekilde iletişim kurmalı ve ayrıntılı, nesnel bilgi vermelisiniz. Ayrıca, uygun şekilde yanıt verebilmek için empatik olarak dinlemeniz önemlidir.
Karşınızdaki kişiyi her zaman ikna edemeyeceğinizi varsayın
Evet, başka bir kişiyi her zaman bir şey hakkında hatalı olduklarına ikna edemezsiniz. Bu nedenle, yanlış fikre sahip olan bir kişiyi düzeltmek söz konusu olduğunda, bazı insanların bir şeyleri sizin bakış açınızdan görmekle ilgilenmediğini varsayın. Bu, örneğin, yaratılışçılığı veya belirli kültleri savunan veya ilaç kullanımına karşı olanlar gibi karmaşık vakalarda ortaya çıkar.
Bazı insanların anlayamadığı gerçekler var. Ve her gün ortaya çıkarlar, çünkü belirlenmiş değerler ve dinler ile baş edersiniz. Gördüğünüz gibi, fanatizm ve ideolojik yanlış anlamaları tartışmak oldukça zordur. Kendilerini mitlerle koruyanların hatalarına dikkat çekmek, çileden çıkarıcı olduğu kadar karmaşıktır da.
Kabul, bu durumlar ve sahte anılarla ilgili olanlar gibi diğer daha basit durumlar ışığında sunabileceğiniz tek şeydir. Muhatabınızın pozisyonunu korumakta ısrar ettiği durumlar için de geçerlidir. Her insanın bakış açısını savunduğu bir dünyada yaşadığınızı unutmayın.
Mümkün olduğunca sakin olmaya, akıllı argümanlara sahip olmaya çalışın. Başarılı ve kararlı olmanın tek yolu budur. Dolayısıyla, hiçbir yere varmıyorsa bırakın. Bunun nedeni, en az duygusal maliyetle zarar görmeden geri çekilmesinin en iyisi olmasıdır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.