Uyuşturucu Kullanımı ile İlişkili Bilişsel Bozulma

Uyuşturucu Kullanımı ile İlişkili Bilişsel Bozulma
Francisco Pérez

Yazan ve doğrulayan psikolog Francisco Pérez.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Uyuşturucu kullanımıyla ilişkili bir tür bilişsel bozulma var mı? Cevap oldukça açık: evet. Er ya da geç uyuşturucu kullanımı beyni bir şekilde etkiler. Sadece bu değil, ama etki sürekli ve her zaman olumsuzdur.

Çalışmalar, her yıl 20.000’den fazla insanın aşırı alkol tüketiminin bir sonucu olarak erken öleceğini göstermektedir. Alkolün de bir uyuşturucu olduğunu unutmayın. Alkol hakkında farklı olan, toplumumuzun kullanımını normalleştirmesidir. Peki ya diğer uyuşturucular?

Her yıl, uyuşturucuya bağlı psikoz için İspanya’daki hastanelere 4,000’den fazla kişi kabul edilmektedir. Bu yükseliş eğilimi normalden fazladır. Uyuşturucuyla mücadele için Ulusal Stratejik Eylem Planına göre, son on yılda, uyuşturucu kaynaklı psikoz için başvuran kişi sayısı %103 oranında artmıştır.

Sık uyuşturucu kullanımının önemli hasara neden olduğu fikrini destekleyen bir dizi çalışma vardır. Sadece bu değil, uyuşturucu kullanımının etkilerinin tersine çevrilmesi zor görünüyor. Müdahalenin ne kadar erken geldiği önemli değil.

İnsanlar neden uyuşturucu kullanırlar?

Bu cevaplanması kolay bir soru değil. Aslında, her vakayı tek bir sebeple ilişkilendirmek imkansız olurdu. Uyuşturucu kullanımı konusunda gerçek bir sosyal kaygı olduğu doğrudur, ancak hala bu konuda fazla bir şey bilmiyoruz. Uyuşturucu ve uyuşturucu kullanımı hakkında çok fazla konuşma var, ancak sadece çevrelerde konuşmaya eğilimliyiz. İnsanlar pek çok yanlış bilgiyi tekrar eder ve mantıklı olmayan şeyler söylerler.

İnsanlar ayrıca uyuşturucuları iki şeyle ilişkilendirme eğilimindedir: gençlik ve suç. Bu şekilde, elde ettiğimiz bilgiler, hareket halindeyken önyargılı bir hal alır. Uyuşturucu bağımlılığı ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Sadece bu değil, aynı zamanda çok fazla suç ve aile çatışmasının da temelini oluşturur.

bilişsel bozulma uyuşturucu kullanan kişi

Sık ve yoğun uyuşturucu kullanımı kesinlikle bedeni etkiler. Diğer taraftan, bu rekreasyonel maddeleri, bu vahşi artışı tüketimde mümkün kılan toplumdan izole edemeyiz. Sadece bu değil, sosyal çevreler de sıklıkla uyuşturucu kullanımının kolaylaştırıcıları ve hatta güdüleyicileridir. Toplumumuz uyuşturucu kullanımını normalleştirir. Uyuşturucu kullanımının olumsuz etkileri, uyuşturucu kullanımının kişinin kaçınmaya çalıştığı sorunları yoğunlaştırması gerçeğiyle birlikte göz ardı edilmektedir.

Uyuşturucu kullanımı bilişsel bozulmaya nasıl sebep olur?

Uyuşturucu kullanımı beyin yapısında morfolojik değişikliklere neden olabilir. Bu değişiklikler aşağıdaki etkilere sahiptir:

  • Beyin hacminin kaybı.
  • Gri cevher yüzdesinin azaltılması.
  • Ventriküler beyin omurilik sıvısında bir azalma.
  • Periokortikal boşluğun ve her iki lateral ventrikülün genişlemesi.
  • Nöron boyutunda azalma.
  • Nöronal ölüm.
  • Beyin atrofisi.

Aynı zamanda, uyuşturucu kullanımı, sinaptik bağlantı devrelerinin metabolik yeniden düzenlenmesi yoluyla hasara neden olur. Metabolik yeniden yapılanma, hoşgörü, yoksunluk ve geri çekilmenin bir sonucu olarak gerçekleşir.

Bu süreçler tüm bağımlılık ile ortaktır. Dopamin, serotonin ve noradrenalini kontrol eden sistemlerde biyokimyasal adaptasyonlara neden olurlar. Bu nörotransmiterler glutamat reseptörleri ile etkileşime girer. Hipokampusta ve nucleus accumbens’deki uzun süreli güçlendirme ve baskı mekanizmalarını bloke edebilirler.

Son olarak, serebral vaskülarizasyon değişikliklerine, kan damarlarının daralmasına, intraparenkimal ve subaraknoid beyin kanamasına ve serebral enfarktüslere neden olabilirler. Öyleyse, uyuşturucu kullanımının olumsuz sonuçlarının önemli olduğu ve ciddi beyin zararına yol açtığı açıkca görülmektedir.

Uyuşturucuya bağlı beyin hasarı hakkında çalışmalar ne diyor?

Artık uyuşturucuya bağlı beyin hasarının bir gerçek olduğunu biliyoruz. Ancak uyuşturucu kullanımı bilişsel performansı nasıl etkiler?

Hafıza bakımından, kokain ve diğer uyuşturuculardan daha fazla alkol ve esrar tüketenlerin daha kısa süreli hafızaları vardır. Tüketim süresi ne kadar uzun olursa, çalışma belleği üzerindeki etkisi o kadar büyük olur.

bilişsel bozulma bağımlı kadın

Yürütme işlevleri açısından, esrar ve alkolü daha uzun süre kullanan hastalar, azaltılmış girişim kapasitesine sahiptir. Bu, otomatik yanıtlara azaltılmış inhibisyon sergilemeleri anlamına gelir.

Ayrıca, uyuşturucu kullanıcılarının değişen ilgiyi azalttığını biliyoruz. Sıralı ve mantıklı düşünmeyi gerektiren aktiviteleri gerçekleştirmek için daha fazla zamana ihtiyaçları vardır. Bununla birlikte, alkol ve esrar kullanıcıları diğer alanlarda daha hafif yan etkiler yaşamaktadır. Örneğin, fonolojik sözel akışkanlığını korumaları gibi.

Gördüğünüz gibi, uyuşturucu kullanımı nöropsikolojik ve nöroanatomik değişiklikleri tetikler. Bu değişiklikler, bilişsel, motivasyonel, davranışsal ve duygusal işlevlerde işlevsel nöroadaptasyon üretir. Sonuç olarak, günlük psikososyal işlevsellik ve kullanıcının yaşam kalitesi de etkilenmektedir.

Bu değiştirilmiş fonksiyonlar dikkat, konsantrasyon, entegrasyon, bilgi işleme ve belirli eylem planlarının yürütülmesi ile ilgilidir. Sadece bu değil, biyo-psiko-sosyal açıklamaya göre, bu değişiklikler önemli bir rol oynamaktadır. Daha geniş ve ideografik bir bakış açısına göre bağımlılığa baktığımızda, uyuşturucu kullanımını sürdüren değişkenler olarak hareket ederler. Son olarak uyuşturucu kullanımı ile ilişkili bilişsel bozulma geri dönüşü olmayan bir yola sürükler ve bir an önce tıbbi yardım almak gereklidir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.