Üniversitede Yalnızlığı Yönetmek İçin Sekiz İpucu

3 dakika
Üniversitede yalnız hissetmek düşündüğünüzden daha yaygındır. Öğrencilerin yönetmesi için bazı ipuçları sunuyoruz.
Son Güncelleme: 17 Temmuz, 2023

Üniversitede yalnız hissetmek, birçok öğrencinin karşılaştığı bir zorluktur. Hatta bu geçiş bazen evdeki rahatlık ve samimiyeti geride bırakmayı, bazen de arkadaşlardan ayrılmayı içerir. Bazen öğrencinin duygusal sağlığı üzerinde etkisi olan yeni deneyimler ve sorumluluklarla dolu bir dönemdir.

Akademik baskı ve üniversitenin talepleri genellikle yeni sosyal bağlantılar kurmayı zorlaştırır. Aslında üniversitede yalnız hissetmek sandığınızdan daha yaygın bir sorundur.

Inclusions Magazine’de yayınlanan bir araştırma bu gerçeği bildiriyor. Bu araştırmaya göre, ankete katılan üniversite öğrencilerinin yüzde 60,4’ü düzenli olarak, yüzde 26,4’ü ise yüksek sıklıkta yalnızlık duygusu sergiliyor. Bu durum hakkında daha fazla bilgi edelim.

Öğrenciler ve yalnızlık

Üniversitede yalnızlık ve bazı öğrencilerin yaşadığı yalnızlık duygusu birçok yönden kaynaklanabilir. Her şeyden önce, aşama değişikliğinin ima ettiği hareketin bir sonucu olarak ailelerinden ve arkadaşlarından ayrılırlar ve destek ağlarından uzaklaşırlar. Sonuç olarak, en azından ilk başta kendilerini yalnız hissetmeye başlarlar.

Yalnızlığın bir başka nedeni de yeni arkadaşlar edinmenin zorluğudur. Yeni ve alışılmadık bir ortamda, güçlü sosyal bağlantılar geliştirmek zor olabilir.

Diğer nedenler, çok fazla zaman ve enerji tüketen çalışma programlarının taleplerinden kaynaklanan stres ve akademik yüktür. Bu, özellikle konuları ile mücadele ediyorlarsa öğrencileri izole edebilir. Ayrıca, bazı üniversite öğrencileri bir topluluk ve/veya aidiyet duygusu bulamıyorlar.

Kısacası yalnızlık, anlamlı sosyal ilişkilerin, yaşam değişikliklerinin ve bireysel farklılıkların eksikliğinden kaynaklanır. Sosyal medya da sorumlu olabilir. Örneğin, Información Psicológica’da yayınlanan bir araştırma, sosyal medyaya daha fazla bağımlı olan üniversite öğrencilerinin daha fazla yalnızlık gösterdiğini buldu.

Üniversite öğrencilerinde yalnızlığı yönetmek

Çoğu insan sosyal bağ ve anlamlı ilişkiler için can atsa da, bazı kişiler yalnızlıktan hoşlanır ve yalnız vakit geçirmekten tatmin olur. Düşünmek, yeniden şarj olmak, sevdikleri etkinliklere odaklanmak veya sadece kendi partnerlerinin tadını çıkarmak için bu anlardan yararlanırlar. Ayrıca güçlü sosyal ilişkileri vardır ve anlamlı bağlantıları sürdürürler.

Bununla birlikte, yalnızlıktan zevk almak ile istenmeyen ve üzücü bir yalnızlık yaşamak arasında ayrım yapmak önemlidir. Olumlu olduğunda, yalnız kalmak kişisel bir seçimden ibarettir ve bireysel tatmine dayalıdır. Öte yandan, olumsuz yalnızlık, bireyin duygusal iyi oluşuna zarar verir.

Üniversitede yalnızlığı yönetmek bazen zor olsa da, bununla sağlıklı yollarla başa çıkmak için stratejiler vardır. Bu durumdaysanız işte bazı ipuçları.

1. Duygularınızı kabul edin

Yalnızlık yaşadığınızı kabul edin. Duygularınızı doğrulamak, onları daha etkili bir şekilde ele almanızı sağlar.

2. Başkalarıyla iletişim kurun

Diğer insanlarla konuşmak veya bağlantı kurmak için fırsatlar arayın. Örneğin, bir süredir görmediğiniz bir arkadaşınızı arayın veya yakınınızdaki birine mesaj gönderin. Yakınınızdaki insanlarla iletişimi sürdürmek, yalnızlık hissini hafifletir.

3. Aktiviteler yapın veya bir hobi bulun

İlginizi çeken gruplara, kulüplere veya etkinliklere katılın. Bu size benzer ilgi alanlarına sahip insanlarla tanışma ve yeni ilişkiler kurma fırsatı verir.

4. Sosyal medyayı sağlıklı kullanın

Sosyal medya, başkalarıyla bağlantı kurmak için yararlıdır, ancak onu doğru ve bilinçli kullanmak önemlidir. Çevrimiçi olarak geçirdiğiniz süreyi sınırlayın ve karşılaştırmaya davet eden veya yüzeysel olan etkileşimler yerine anlamlı etkileşimlere odaklanın.

5. Profesyonel destek alın

Yalnızlık devam ediyorsa veya sağlığınızı etkiliyorsa, profesyonel yardım almayı düşünün. Bir psikolog, duygularınızı ele almak ve duygusal durumunuzu iyileştirmek için size özel araçlar ve stratejiler sağlayabilir.

6. Zevk aldığınız aktiviteler ve hobiler geliştirin

Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak aktiviteler yaparak zaman geçirin. Bu, okumayı, egzersiz yapmayı, sanat yapmayı, müzik dinlemeyi veya sizi tatmin eden her şeyi içerebilir.

7. Gönüllü olun veya başkalarına yardım edin

Topluluğa geri vermek ve başkalarına yardım etmek, bir amaç ve sosyal bağlantı duygusu getirir. Gönüllülük fırsatları arayın veya başkalarına karşı nazik davranışlarda bulunun.

8. Kendinize iyi bakın

Fiziksel ve duygusal sağlığınıza öncelik verin. Sağlıklı bir uyku rutini, dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz yapın. Stresi yönetmek ve zihinsel esenliğinizi geliştirmek için meditasyon veya derin nefes alma gibi gevşeme teknikleri uygulayın.

Yalnızlığa olumlu bir bakış

Yalnızlık genellikle izolasyon ve üzüntü gibi olumsuz duygularla ilişkilendirilse de, size kişisel gelişim ve iç gözlem için fırsatlar da sağlayabilir. İster üniversitede ister hayatın diğer alanlarında, yalnızken ilgi alanlarınızı keşfetme ve kısıtlama olmaksızın kendinizi ifade etme özgürlüğüne sahipsiniz.

Bununla birlikte, yalnızlık sürekli bir izolasyon ve üzüntü duygusuna dönüşürse, arkadaşlarınızdan, ailenizden ve/veya ruh sağlığı uzmanlarından yardım almaktan çekinmeyin. Magazine on Childhood and Adolescence dergisinde yayınlanan bir araştırma, bu hissi ve olumsuz etkilerini hafifletmek için temel araçlar olarak psikolojik güçlerin önemini vurgulamaktadır.

Son olarak, hepimizin anlamlı insan bağlantılarına ve başkalarının desteğine ihtiyacımız olduğunu unutmayın. Üniversitede yalnızlığı yönetmek kişiye özel ve zaman alabilen bir süreçtir. Bu durumdaysanız kendinize karşı nazik olun, sabırlı olun ve ihtiyacınız olduğunda destek alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Bojórquez Díaz, C. I., Quintana López, V. A. & Coronado Sauceda, A. (2020). El sentimiento de soledad y su relación con la ideación suicida en estudiantes universitarios. Revista Inclusiones8(Esp.), 80-94.  https://revistainclusiones.org/index.php/inclu/article/view/247
  • Cencerrado, A. (2020). Medir la felicidad para mejorar el bienestar social. Aprendamos juntos 2030. BBVA. https://www.youtube.com/watch?v=PxxzY6y6pl0
  • Conti, C., Lanzara, R., Rosa, I., Müller, M. M., & Porcelli, P. (2023). Psychological correlates of perceived loneliness in college students before and during the COVID-19 stay-at-home period: a longitudinal study. BMC psychology11(1), 60. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9987403/
  • Diehl, K., Jansen, C., Ishchanova, K., & Hilger-Kolb, J. (2018). Loneliness at Universities: Determinants of Emotional and Social Loneliness among Students. International journal of environmental research and public health15(9), 1865. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163695/
  • Ellard, O. B., Dennison, C., & Tuomainen, H. (2022). Review: Interventions addressing loneliness amongst university students: a systematic review. Child and adolescent mental health. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36496554/
  • García Sanmartín, P. (2021). La soledad en los adolescentes y sus correlaciones con las fortalezas psicológicas y el abuso de las redes sociales. Revista sobre la infancia y la adolescencia. 21, 72-83. https://polipapers.upv.es/index.php/reinad/article/view/14447
  • Giovenco, D., Shook-Sa, B. E., Hutson, B., Buchanan, L., Fisher, E. B., & Pettifor, A. (2022). Social isolation and psychological distress among southern U.S. college students in the era of COVID-19. PloS one17(12), e0279485. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9803292/
  • Hager, N. M., Judah, M. R., & Milam, A. L. (2022). Loneliness and Depression in College Students During the COVID-19 Pandemic: the Role of Boredom and Repetitive Negative Thinking. International journal of cognitive therapy15(2), 134–152. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8990489/
  • Hysing, M., Petrie, K. J., Bøe, T., Lønning, K. J., & Sivertsen, B. (2020). Only the lonely: A study of loneliness among university students in Norway. Clinical psychology in Europe2(1), 1-16. https://cpe.psychopen.eu/index.php/cpe/article/view/2781
  • Jaud, J., Görig, T., Konkel, T., & Diehl, K. (2023). Loneliness in University Students during Two Transitions: A Mixed Methods Approach Including Biographical Mapping. International journal of environmental research and public health20(4), 3334. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9966872/
  • Luo, Q., Huang, L., & Wu, N. (2022). The relationship between internet use preference and loneliness among college students during COVID-19: The chain mediating effect of online social support and self-esteem. Frontiers in psychology13, 1058944. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9813670/
  • Montero, M., Lena, L. y Sánchez-Sosa, J. J. (2001), La soledad como fenómeno psicológico: un análisis conceptual. Salud mental, 24(1), 19-27. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=58212404
  • Salas Blas, E., Vieira Ipince, C. M. y Manzanares Medina, E. (2022). Adicción a las redes sociales y soledad en estudiantes universitarios limeños. Informacio psicologica, (123), 2–14. https://www.informaciopsicologica.info/revista/article/view/1926
  • Zahedi, H., Sahebihagh, M. H., & Sarbakhsh, P. (2022). The Magnitude of Loneliness and Associated Risk Factors among University Students: A Cross-Sectional Study. Iranian journal of psychiatry17(4), 411–417. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9922349/

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.