Üçüncü Yaş Arkadaşlıklarının Önemi
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Refahı artırdığı için üçüncü yaş arkadaşlıkları vazgeçilmezdir. Aslında, bu yaşta, sosyal bağlar gençlik yıllarında olduğu kadar hayati olabilir. Arkadaşlık, teşvik, güven, sevgi ve yakınlık yaşlılar için gerekli besinlerdir.
Yaşlıların en büyük sorunlarından biri sosyal izolasyondur. Yalnız, hasta veya eve bağlı olmak onları depresyona sokar ve hayattan uzaklaştırır. Ayrıca, yaşlılık ve yalnızlığın el ele gittiğini varsayma eğilimindeyiz.
Çoğu zaman, eşini yeni kaybetmiş yaşlı bir kişiye, buna katlanmak zorunda olduğu söylenir. Yalnızlığın yaşlı olmanın bir parçası olduğuna dair bu bakış açısı, düzeltilmesi gereken bir ayrımcılık ve kültürel çarpıtma biçimidir. Aslında her yaşta kaliteli bir yaşam sürmek bir insan hakkıdır ve istenmeyen yalnızlık kimsenin alışması gereken bir şey değildir.
Tennessee Williams, hayatın kısmen seçtiğimiz arkadaşlar tarafından inşa edildiğini söyledi. Arkadaşlarınızın olması hayatınıza anlam, ivme ve önem verir. Bu her yaşta gereklidir.
Üçüncü yaş arkadaşlıkları tıptan daha etkilidir
Olgunlaştıkça ve hayatın içinden geçtikçe, arkadaşlık hakkında çok şey öğreniriz. Bu nedenle, 20 yaşımızdaki arkadaşlık kavramı ile 60 yaşımızdaki aynı değildir. İnsanlar ve ilişkiler hakkında bilgi edinerek, kimin sevgimizi hak ettiğini ve kimi geride bırakmayı tercih ettiğimizi keşfederiz. Aslında, daha seçici ve tam olarak ne istediğinizi bilme eğiliminde oluruz.
Yaşlılar, sınırlı veya daha az erişilebilir bir aile ağına sahip olarak tanımlanma eğilimindedir. Eşlerini kaybetmiş olmalarının yanı sıra, çocuklarına veya torunlarına yakın yaşamıyor olabilirler. Sosyal izolasyon, yaşlıların üzerinde asılı duran ve ancak dostluklarla çözülebilecek bir gölgedir.
Yaşlılar için komşuluk ve sosyal hizmetlerin öneminden sık sık söz ederiz. Ancak, bu ilişkiler duygusal olarak anlamlı değildir. Gerçekten de, sosyal bakım yararlı olsa da, arkadaşlıkla aynı düzeyde değildir.
Yaşlılarda arkadaşlık, gerçek bir etki yaratmak için yakın, değerli ve anlamlı olmalıdır.
Arkadaşlık bağları, akıl sağlığını akrabalarla olan bağlardan daha fazla geliştirir
ABD Carolina Üniversitesi gerontoloji bölümü, arkadaşlıkların yaşlılarda hayati bir rol oynadığını doğrulayan bir araştırma yaptı. Bunun nedeni, arkadaşların psikolojik sağlık üzerinde belirli akrabaların arkadaşlığından daha güçlü bir etkiye sahip olabilmesidir.
Bir ebeveyn çocuklarını ve torunlarını sevse de, günlük hayatında durmadan onlardan destek almaz. Ancak bir arkadaş çevresine sahip olmak; sosyalleşmek, evden çıkmak, ortak ilgi alanlarına sahip olmak ve endişeleri, sevinçleri ve güveni paylaşmak demektir.
Bu günlük yaşam dinamikleri beyni uyarır ve olumlu duygular enjekte eder. Bu nedenle yaşlılarda arkadaşlık, neredeyse aileleriyle olan ilişkileri kadar vazgeçilmezdir.
Arkadaşlık, bağımsızlık demektir, bu da esenlik anlamına gelir
Üçüncü yaşa ulaşmak, umutlarınızdan ve hayallerinizden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Birkaç kırışıklık, yeni deneyimler arzusunu ortadan kaldırmaz. Bununla birlikte, gerontofobi ve yaşlıları çevreleyen önyargılar, imajlarını olumsuz yönde bozma eğilimindedir.
Ne yazık ki, birçok yaşlı insanın sosyal ihtiyaçları karşılanamamaktadır. Bu onları izolasyona, depresyona ve varoluşsal tatminsizliğe götürebilir. Bununla birlikte, anlamlı ve teşvik edici dostlukları varsa, tüm durum tersine çevrilebilir.
Nitekim hayatın bu aşaması, insanların her zamankinden daha fazla keyif aldıkları bir dönem olabilir. Aynı yaştaki diğer insanlarla birlikte olmak, onları yeni ilgi alanları edinmeye teşvik edebilir. Gerçekten de, birçok durumda, her türlü kısıtlama nedeniyle daha gençken asla yapamayacakları şeyleri yapmayı başarırlar.
Kadınlar üçüncü yaş arkadaşlıklarından çok daha fazla zevk alır
Yaşlı kadınların neden arkadaşlıklarından daha çok keyif aldıklarını anlamak kolaydır. Ortalama olarak, kadınların yaşam beklentisi daha yüksektir. Bu nedenle, yalnız yaşamaları daha olasıdır. Sonuç olarak, kendi yaşıtlarıyla ve arkadaşlarıyla birlikte olmak, onların fiziksel ve psikolojik sağlıkları üzerinde doğrudan olumlu bir etkiye sahiptir.
Yaşlılarda arkadaşlığı, günlük yaşamda arkadaşça ve tatmin edici olan ilişkiler türüyle tanımlarız. Ancak toplumun bu tür ilişkileri kolaylaştırması gerekiyor.
Aslında, toplulukta yaşlıların bir araya gelmesi için uygun alanlar olmalıdır. Aynı zamanda hem uzun hem de kısa vadede eğlenmeleri için aktiviteler sağlamalıdır. Yaşlı sayısının giderek arttığı bir toplumda, bu gerçeği yansıtan sosyal değişimlere ihtiyacımız var.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
-
Adams, R. G. (1983). Friendship and its role in the lives of elderly women. (Doctoral Dissertation). Department of Sociology, University of Chicago
-
Adams, R. G. (1985). People would talk: Normative barriers to cross-sex friendships for elderly women. The Gerontologist, 25(6), 605–611
- Adams, Rebecca & Blieszner, Rosemary & Devries, Brian. (2000). Definitions of friendship in the third age: Age, gender, and study location effects. Journal of Aging Studies. 14. 117-133. 10.1016/S0890-4065(00)80019-5.
- Blieszner, R., Ogletree, A. M., & Adams, R. G. (2019). Friendship in Later Life: A Research Agenda. Innovation in aging, 3(1), igz005. https://doi.org/10.1093/geroni/igz005
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.