Logo image
Logo image

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

2 dakika
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Tarafından yazılmıştır Laura Reguera
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Travma sonrası stres bozukluğunu hepimiz duyduk ve ne kadar acı verici olduğunu biliyoruz. Tecavüzler, soygunlar, savaşlar ve terörist saldırıları, travma sonrası stres bozukluğunu tetikleyebilecek olayların sadece birkaç örneğidir. Ancak TSSB sadece insanların yol açtığı durumlardan kaynaklanmaz. Kasırgalar veya depremler gibi doğal afetler de bu bozukluğu beraberinde getirebilir. Bu noktada asıl soru şudur: Travma sonrası stres bozukluğu nasıl tedavi edilir?

“Her savaş insan ruhunun yıkımıdır.”

– Henry Miller

Travma sonrası stres bozukluğunun tedavisi: psiko-eğitim ve nefes alma

TSSB’den muzdarip iseniz, yapmanız gereken ilk şey iyi bir psikologla görüşmektir. Bilişsel davranışçı yaklaşımlar, en fazla ampirik desteğe sahip yaklaşımlardır. Bu nedenle, bilişsel psikoloji alanında uzman bir psikolog bulmanızı öneririz.

Hastanın sorunlarını anlamada hayati önem taşıyan bir başlangıç değerlendirmesi yaparlar. Sonra, psikoeğitim yürütmesi önemlidir. Neler olduğunu hastanın anlayacağı sözlerle açıklayacaktır. Uzman, kişinin yaşadığı belirtileri vurgulamalı ve neden ortaya çıktığını, bunları devam ettiren şeyleri ve nasıl tedavi edileceğini belirtmelidir.

Some figure

Amaç, bireyin kendisine neler olduğunu olabildiğince iyi anlamasıdır. Uzman kişinin bunu neden ve nasıl çözmeye çalışacağını anlamalıdır. Bu, hastaların tedaviye uymaları için gereklidir. Bir sonraki adım, nasıl rahatlayacağınızı öğrenmektir.

Eğer hastayı abdominal nefes alıştırması konusunda eğitirseniz, onlara endişe duyduklarında kullanabilecekleri basit ve kullanışlı bir araç sağlamış olursunuz. Anksiyete, bu bozukluğun ayrılmaz bir parçasıdır. Hasta bu tekniği öğrendikten ve doğru uygulamaya başladıktan sonra sürekli olarak pratik yapmaları önemlidir.

“Bazen, yapabileceğiniz en verimli şey rahatlamaktır.”

– Mark Black

TSSB tedavisinde sonraki adımlar

Hastanın anksiyetesi tavan yaptığında kullanacağı araçları sunmanın yanı sıra, diğer noktalar üzerinde çalışmak da önemlidir. Ancak bu noktalar her zaman görünür olmayabilir. Burada tetikleyici olayla ilgili düşünceler ve inançlardan bahsediyoruz. Bunu ele almazsanız, tedavi eksik kalacaktır. Adeta bir yara bandı gibi görev görecektir.

İşte hastaya zihninden geçen fikirleri belirlemeyi öğretmek bu yüzden önemlidir. Yani otomatik düşünce ve akıl dışı inanışlarını belirlemeyi öğrenmeleri gerekir. Hastalar, aşağıdaki gibi mesajları zihinlerinde tekrarlıyor olabilir:

  • Olanlar benim hatamdı.
  • Asla bunun üstesinden gelemeyeceğim.
  • Dünya tehlikeli bir yer ve aynı şeyi tekrar yaşayacağım.

Bu durum bizi bilişsel yeniden yapılanmanın ilk adımına götürür. Daha sonra, Sokratik diyalog yoluyla, bütün bunlar sorgulanacaktır. Böylece, her seansta, birey, bozukluğu sürdüren fikirleri yıkmayı öğrenecektir.

Some figure

Tamamlayıcı tedavi

Travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinin tamamlanması için eklenmesi gereken bir şey daha vardır. Hasta, söz konusu tehlikeli durum ya da olayla bağlantılı her şeyden kaçınma eğiliminde olduğu için hem zihinlerinde hem de gerçek hayatta çeşitli olaylara maruz kalma üzerinde çalışmak önemlidir.

Bu sayede, duruma alışarak endişelerini azaltmayı başaracaklardır. Ayrıca olayı hatırlamanın aynı şeyleri yeniden yaşamak zorunda olmak anlamına gelmeyeceğini öğreneceklerdir. Tıpkı kontrollerini kaybetmek zorunda olmadıkları gibi. Öte yandan, travmatik olay ile diğer güvenli olayları birbirinden ayırmalarını sağlayacaktır.

Ana fikir, yaşadıkları şeyin somut ve spesifik olması, olası veya genel bir gerçek olmamasıdır. Son olarak, kendi kendini kontrol etme duygusunu artıracak ve durumu idare edebileceklerini görmelerine yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak, tüm anksiyete sorunlarında olduğu gibi, travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde de sorunun tekrar etmesinin önlenmesi önemlidir. Bu son adım temeldir. Gelişimi sağlamlaştırmaya ve hastayı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.