Tembelliğin Bilmeniz Gereken Nedenleri
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Tembellik bir kişilik özelliği mi, yoksa arkasında yatan başka nedenler mi var? Birçok kişi depresyon, korku, ya da stresin tembelliğin gizli nedenlerinden bazıları olduğundan bihaber. Toplumumuzun başarı takıntısı tarafından yaratılan baskının bir belirtisi bile olabilir. Tembellik, şüphesiz, hakkında bilgi sahibi olmanız gereken psikolojik belirleyicilere sahip bir davranış biçimi.
Google’da yapacağınız hızlı bir arama size tembellik hakkında yazılmış tonlarca makale gösterecektir. Bunların hepsi hemen hemen aynı şeye odaklanır: tembelliğin üstesinden gelmenin ne kadar önemli olduğuna.
Bu makaleler tembellikle mücadele adına stratejilerle doludur. Eski bir kazak ya da kaşındıran bir yara kabuğuymuş gibi ondan kurtulmaktan bahseder. Bununla birlikte, bu makalelerin yapmadığı şey, sizi tembelliğin gerçek nedenlerini anlamaya davet etmektir. Öyle ki, yüzeyin altında neler olup bittiğini belirlemek için hiçbir girişimde bulunmazlar.
Öte yandan bizi, tembelliği daha iyi anlamaya davet eden uzmanlar da var. Evrimsel bir psikolog ve akılcı-duygusal terapist olan Nando Pelusi, konu hakkında çok ilginç bir şey açıklıyor: bir tür olarak, bizler, deneme ve enerji tasarrufu eğilimi gösteririz. Başka bir deyişle, tembellik atalarımızdan miras kalan bir şeydir.
Kaynaklar kıt ya da belirsiz olduğunda, enerjiyi korumak çok önemlidir. Sonuçta, ilk insanlar ona ne zaman ihtiyaç duyacaklarını bilmiyorlardı. Yani, belki de tembellik, hayatınızda bir çeşit belirsizlik algıladığınız anda devralır. İç gözlem için biraz zaman ayırmanın içgüdüsel yoludur, böylece enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
Dr. Pelusi ayrıca, bilinmeyen topraklarda sorunlara tepki verme, mücadele etme ve çözüm bulma yeteneğinin genlerimizde olduğunu söyler. Böylece, tembellik genellikle meşru bir neden ve amaca sahiptir. Bu bağlamda, onu anlamak ve arkasında ne olduğunu bilmek hayatınızı birçok yönden kolaylaştırabilir.
“Tanrım, ne olduğumuzu biliyoruz, ama ne olabileceğimizi bilmiyoruz.”
– William Shakespeare
Tembelliğin gizli nedenleri
Güçsüzlük tembelliğe neden olan tek şey değildir. Başıboşluk, gecikme ya da erteleme de değildir. Bazen bu kavramları birbirine karıştırırız. Tembelliğin ve ertelemenin ortak bir şeye sahip olduğunu biliyoruz: düşük motivasyon. Bununla birlikte, ertelemeciler nihayetinde görevlerini tamamlama niyetine sahiptir.
Öte yandan tembel bir kişi, hedeflerine ulaşmak için yeterli güce her zaman sahip değildir. Bu tür bir örnekte, tembelliğin arkasında gerçekte neler olduğunu anlamak çok önemlidir. Tembelliğin en yaygın gizli nedenlerine gelin birlikte bir göz atalım.
Korkuyu maskeleyen tembellik
Tembellik, gerçeklikten kaçabileceğiniz yumuşak ve rahat bir yatak gibidir. Bazen günlük hayatınızda, özellikle de korku duyduğunuzda tembelliğe sığınırsınız. Hedeflerinizi yerine getirememekten, başarısız olmaktan, ya da başkalarının olmanızı istediği şey olamamaktan korkuyor olabilirsiniz. Öte yandan, kontrolünüz dışında olan şeylerle yüzleşmek zorunda kalmaktan endişe duyabilirsiniz.
Tüm bu korku insana bunaltıcı gelebilir. Yani her şeyi yarına bırakmaya karar verebilirsiniz. Ya da, daha da iyisi, daha motive olduğunuz bir zamana. Ama bu yarın asla gelmez çünkü duruma korku egemen olur.
Bir depresyon semptomu olarak tembellik
Depresyonu tespit etmek her zaman kolay değildir. Çoğu durumda depresyon, tükenme ve ilgisizliğin arkasına gizlenir. Depresyonun kara deliği olumlu olan her şeyi yutar.
Klinik Nörobilim dergisinde bulunan bazı çalışmalar tam olarak da bunu ortaya koyuyor. Harvard Tıp Okulundaki araştırmacılar, tembelliğin, çoğu depresif hastada tekrar tekrar ortaya çıkan bir semptom olduğunu keşfettiler. Bu nedenle tembel ve motivasyonsuz davranan insanlara dikkat etmek çok önemlidir. Bu durum, özellikle, umutsuzluk, olumsuzluk ve kaderci düşünce gibi diğer psikolojik sorunların belirtilerini gösterirlerse doğrudur.
Biyolojik nedenler
Tembelliğin gizli nedenlerinden bir tanesi de spesifik tıbbi koşullar olabilir. Kendinizi sık sık yorgun, bunalmış, bitkin ve motivasyonsuz hissediyorsanız eğer, birtakım tanısal testler yaptırmalısınız. Neden, bir çeşit tiroid bozukluğu olabilir. Tiroid sorunları diyabet, anemi, uyku apnesi, kalp hastalığı, hatta fibromiyaljiye neden olabilir.
Tembelliğin gizli bir nedeni gerçek amaç eksikliğidir
Amaç, hayatınıza anlam vermesi açısından esastır. Herhangi bir hedefiniz yoksa, hiçbir şey yapmak için motive olmazsınız. Belki bazı deneyimlerinizle hayal kırıklığına uğradınız ya da işler çok karmaşık veya zor bir hal aldı. Hayal kurmak ve plan yapmakta çok zorlanıyorsunuz. Tembelliğe geri dönüyorsunuz çünkü o güvenli ve sessiz bir sığınak. Orada, yalnızca huzur içinde var olabilirsiniz.
Bu noktaya, hepimiz, öyle ya da böyle gelmişizdir. Dahası, gençler genellikle böyle hissederler. Bu durumda tembel olmak kendini izolasyon olarak gösterir, klasik “tembel” gençler bütün gün odalarına kapanırlar. Bu durum oldukça yaygındır ve amacınızı bulduğunuz an sona erecektir.
College London Üniversitesi Epidemiyoloji ve Sağlık Enstitüsü, bu konuda Lancet dergisinde bir çalışma yayınladı. Onlar, refah ve mutluluğun, özünde, hayatta amaç ve anlama sahip olmakla bağlantılı olduğunu buldu.
Yani, hayatınızın amaçtan yoksun olduğunu düşünüyorsanız ve bu sizi tembel hale getiriyorsa, sizi motive eden bir şey bulun. Size umut veren şeyin ne olduğunu keşfedin.
Sonuç olarak, belki de şu an tembellik damgasına bir son vermek için iyi bir zaman. Yalnızca tembel ve tercihen aktif olmayan insanlar her zaman olacaktır. Bununla birlikte, tembelliğe genellikle rahatsız edici derecede bir ilgisizlik ve kederin eşlik ettiğini bilmek de çok önemlidir.
Bu nedenle, tembelliğin gizli nedenlerini keşfetmek için yüzeyin altında neler olup bittiğini öğrenmek gerekir. Biraz daha derin kazın, daha yakından bakın ve anlamaya çalışın. Yarına ertelemeyin. Sonuç olarak, tembellik hakkında kesin olarak bildiğimiz bir şey varsa o da, onunla yüzleşmek için ne kadar uzun süre beklerseniz, o kadar kötü olduğudur.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.