Logo image
Logo image

Tartışmaları Sonlandırmak İçin Söyleyebileceğiniz 5 Şey

3 dakika
Tartışmaları Sonlandırmak İçin Söyleyebileceğiniz 5 Şey
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazı insanlara göre “tartışmalar, konuşmanın ölümüdür.” Emil Ludwig de böyle düşünenlerden. Fakat tartışmaların pozitif bir şey olabileceğini ve kaçınılabileceğini düşünen kişiler de vardır. Bu doğru olabilir mi? Şimdi bazı cevaplar bulalım bu soruya.

Profesör Javier Escrivá Ivars, Navarra Üniversitesinde Evlilik ve Aile Alanında Master bölümünün müdürü ve Valencia Üniversitesinde de profesör olarak çalışmakta. Profesör Ivars’a göre tartışmak güzeldir ama kavga etmek yıkıcıdır. Yani bir tartışma sırasında belli kurallara uymamız gerekmektedir. Özellikle de bu fikir alış verişinin yıkıcı hâle gelmesini istemiyorsak. Bunun için de faydalı olabilecek belli sözler var.

“Kimi zaman yüzleşmek gereklidir ve bu benim hoşuma gidiyor.”

– Louis Bourgeois

Bir tartışmayı sonlandırmak için söylenecek sözler

Birazdan henüz kavgaya dönüşmeden evvel bir tartışmayı sonlandırmak için kullanabileceğiniz bazı sözleri paylaşacağız sizlerle. Ama elbette bunlar her derde deva sihirli değnekler değil. Bu yüzden Profesör Ivars’ın dediği gibi konuşma alevlenirse tevazu ve cömertliğinizi öne çıkarmaya çalışın. Ve empati kurmayı asla unutmayın.

Bunlar gerçekten hayatınızı, ilişkilerinizi ve tartışmalarınızı geliştirmek istediğiniz takdirde vazgeçilmez araçlardır. Aksi hâlde sıradan bir tartışma ölümcül hâle gelebilir.

1. Söylediklerinde haklıysan…

Bu diğer kişiyle ortak özellikleriniz olduğunu gösteren bir sözdür. Bu yüzden bir tartışmada, bir çatışma anında aramızdaki uzaklığı teşvik etmeyiz. Bunun yerine yakınlığı ve karşılıklı anlaşmayı teşvik ederiz.

Some figure

Her halükârda, söyleyeceğiniz şeye tamamen katıldığınızda kullanın yalnızca. Escrivá’nın dediği gibi her şey yoluna girecek diye hemen uçan kuştan medet ummaya kalkmayın. İşaret ettiğiniz noktalarla aynı fikirde olduğunuzdan emin olun. Ayrıca gerçek bir ortak noktaya ulaşabilmek için hatalarınızı tevazuyla kabul edin.

2. Şunu söylediğinde şöyle hissediyorum…

Hayatımızda sahip olduğumuz tartışmaların çoğu, bize yakın insanlarla gerçekleşiyor. Bu nedenle, ve bunlar çok önemli olduğundan, bu yanlış anlama anları bir çok rahatsızlık ve çelişkili duygular üretir.Neden cesaret edip söylemiyoruz o şeyi?

Bir tartışmada, diğeriyle nasıl hissettiğinizi paylaşmanız önemlidir. Eğer diğer bir kişinin sizi üzdüğü bir şey olursa, bunu olumlu konuşabilmek için bunu iletmek zorundasınız. Böylece konu kontrolden çıkmaz.

Bir tartışma sırasında bu ifade, sorumluluk aldığımızı ve nasıl hissettiğimizin farkında olduğumuzu gösterir. Ancak, başkalarına suçlamamaya dikkat edin. Parmakla göstermeden de hissettiğiniz rahatsızlığı ifade edebilirsiniz.

3. Seni üzdüğüm için üzgünüm. Bana nasıl hissettiğini anlat ki seni daha iyi anlayabileyim…

Bir tartışmayı çevirebilecek bir başka söz. Belki de karşınızdaki kişinin düşünceleri size çok saçma gelebilir. Ama o kişiyle dalga geçmeye ya da alay etmeye başlarsanız, bu durumda yarardan çok zarara neden olursunuz.

Diğer yandan, tartıştığınız insanın duygularını anlamaya ve akılcı bir şekilde ele almaya çalışırsanız, ne anlatmaya çalıştıklarını anlayabilirsiniz. Bu sayede durumu daha iyi analiz edebilir ve neler olduğunu, problemin kaynağını anlayarak ortak bir alan ve çözüm bulabilirsiniz.

“Unutmayın ki her tartışmanın en az üç bakış açısı vardır: sizinki, diğer kişininki ve diğer herkesinki.”

– Napoleón Hill

Some figure

4. Neden birbirimize destek olmayı denemiyoruz?

Profesör Escrivá Ivars’ın bir tartışmada kullanmamızı önerdiği bir başka yararlı ifade. Bazen, ortak küme farklılıklarında sahip olduğunuz şeylerin bir kenara atılmasının öncelikli olması en iyisidir. Bu şekilde dinleyici, sizin kavga başlatmaya değil gerçek anlamda bir anlaşmaya varmak isteyen dürüst bir kişi olduğunuzu düşünecektir.

Böylece pozitif olduğunuzu ve sizi birbirinizden ayıran konulara girmeye niyetli olmadığınızı göstereceksiniz. Aslında, bu ifade sözlü bir mücadeleyi kooperatif ilişkisine dönüştürmek için çok yararlıdır.

5. Hata yaptım ve bunun farkındayım

Mükemmel insan diye bir şey yoktur. Bizler kusurlu varlıklar olarak, hepimiz hata yaparız. Kuşkusuz, bir tartışma, hatalarımızı kabul etmek için mükemmel bir zamandır. Özellikle de mevcut duruma neden olduğundan dolayı suçlu hissediyorsanız kendinizi.

Bunu yapmak için dürüst ve mütevazı olmak en iyisidir. Hiç şüphe yok ki diğer kişi minnettar olacak. Yine de, çoğu zaman hararetli anlarda hatalarınızı kabul etmek kolay değildir. Ancak buna değecektir.

Siz ve eşiniz veya belirli bir aile üyeniz sürekli tartışıyor musunuz? Tartışmak istemiyor musunuz yoksa bütün bu sıkıntıyı daha hoş yapabilirsiniz diye mi düşünüyorsunuz? Bu cümleleri uygulamaya cesaret edelim. Ancak bunu dürüstçe ve kalpten yapın. Zaman ve uygulama ile tartışmalarınız gelişecektir.