Logo image
Logo image

Taijin Kyofusho, Korku Rahatsızlığı

3 dakika
Birisiyle konuşuyorsunuz, ama onları sinirlendirdiğinizi hissediyorsunuz. İnsanları rencide etmekten, onlara yakın durarak rahatsızlık vermekten, gözlerine bakmaktan, çirkin hissetmekten, çok utangaç olmaktan ve benzerlerinden korkuyorsunuz. Taijin kyofusho rahatsızlığına bu tür sosyal fobiler neden olur.
Taijin Kyofusho, Korku Rahatsızlığı
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Taijin kyofusho rahatsızlığı belli bir sosyal fobidir. İnsanları bir şekilde yanlış bir şey söyleyerek, yanlış bir jest yaparak ya da onlara, onların size baktığı gibi bakarak rencide etmekten korktuğunuz bir sosyal fobidir. Ne kadar garip gözükürse gözüksün, bu fobi tipik bir sosyal anksiyete bozukluğudur.

Bu spesifik rahatsızlık Japon halkı ile doğrudan bağlantılıdır. Çok büyük ihtimalle bildiğiniz gibi, Japonlar düzgün ve doğru davranma, başkalarına mutlak saygı duyma ve terbiyeli bir nezaket konusunda yüksek standartlara sahiptirler. Yine de, bu tür bir sosyal fobinin herhangi bir kültürde ortaya çıkabileceğini unutmamak gerekir.

Taijin kyofusho rahatsızlığının kökeni kendinden şüphe duymaya dayanır. Bu hastalık, mükemmel kabul edilmeyi saplantı haline getirir. Bu nedenle bu rahatsızlığa sahip kişiler, iyi görünmek, en iyi tutuma sahip olmak ya da en dışa dönük kişilikte olma isteklerine sahiptirler. Bu durum da, bu insanların kendilerinden şüphe etmelerine neden olur.

Benzer şekilde, kekemeliğinizden utanmak, aptalca bir şey söylemek veya kötü bir kokuya sahip olmak gibi şeyler, taijin kyofusho rahatsızlığının parçaları olan küçük şeylere örnektirler.

Taijin kyofusho rahatsızlığı ilk olarak Japonya’da görülmüştür. Bununla beraber, batı dünyasında, bu tür bir fobinin kendine ait bir kategorisi yoktur. Diğer sosyal fobiler arasında sınıflandırılır.

Some figure

Taijin kyofusho rahatsızlığının özellikleri ve tedavisi

Taijin kyofusho rahatsızlığı “korku bozukluğu” olarak tercüme edilebilir. Bu tür bir fobi ilk olarak Japonya’da tanım kazandı. Japon kültüründe, gruplar bireylerden çok daha fazla önem taşır. Bu nedenle, başkalarını rencide etme korkusu daha iyi anlaşılabilir.

Bu tür bir fobi dünyanın başka yerlerinde de görülebilir. Fakat bu rahatsızlık, Japonlar için, iyi bilinen bir psikiyatrik sendromdur. Batı’da bu rahatsızlık hakkında neredeyse hiçbir şey duymazsınız. Herhangi bir kategorinin altında yer almasa da, diğer spesifik ve kendisiyle ilgili obsesif bozuklukların bir parçasıdır.

Taijin kyofusho rahatsızlığı ve sosyal anksiyete arasındaki farklar

Taijin kyofusho rahatsızlığı başka bir sosyal fobi türü olmasına rağmen, onu özel kılan birkaç şeye dikkat edilmesi büyük önem taşır.

  • Sosyal fobisi olan insanlar başkalarının yanındayken çok endişelenir, utanır ve kaygı duyarlar. Bununla birlikte, taijin kyofusho rahatsızlığı olan hastalar kendilerini utandırmaktan veya sadece durdukları yerde var olarak diğer insanları rahatsız etmekten korkarlar.
  • Konuyla ilgili ana mesele, bu bozukluğu olan insanların belirli bir ortamda nasıl tepki verdikleri değildir. Asıl mesele, başkalarıyla temasa geçtiklerinde, karşılarındakinin nasıl tepki vereceklerinden asla emin olamamalarıdır.
  • Bir başka ilginç gerçek de obsesif-kompulsif davranıştır. Örneğin, bu rahatsızlığın teşhisi konulmuş olan Amerikalı bir kadın var. Chicago’daki Ulusal Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada, bu hastanın özel bir saplantısına rastlandı: diğer insanların cinsel organlarına bakmak. Bu durumun, onlar için rahatsız edici olduğunu biliyordu ve endişeli olsa dahi bakmayı bırakamıyordu.

Bu ayrıntılar bu psikiyatrik rahatsızlığın ne kadar komplike olduğunu göstermektedir.

Some figure

Taijin kyofusho rahatsızlığının özellikleri

Bu rahatsızlığın, belirli bir fobi tipini şekillendiren dört alt tipi vardır.

  • Sekimen-kyofu. Kızarma korkusu ve diğer insanların bu konuyla ilgili rahatsız olması.
  • Shubo-kyofu. Çekici olmama ve çirkin olma nedeniyle başkalarını rahatsız etme korkusu.
  • Jiko-Shisen-kyofu. Başkalarına baktığınızda rahatsız olacaklarını veya tehdit altında hissedeceklerini düşünmek.
  • Jiko-shu-kyofu. Kötü vücut kokusuna sahip olma korkusu.

Öte yandan, Batı’da aşağıdaki dört husus denkleme dahil edilir:

  • Bu özelliklerin kalıcı mı, yoksa geçici mi olduğunu analiz etmek. Örneğin, bu davranış ergenlik döneminde başlayabilir ve sonra ortadan kaybolabilir.
  • Fobinin ne kadar kötü olduğu.
  • Kuruntusal, obsesif-kompulsif düşüncelere sahip olmak ve benzerleri.
  • Bu rahatsızlık şizofreni hastaları arasında yaygındır.

Bu hastalık için tedaviler nelerdir?

Kültürel bir açıdan bakarsanız taijin kyofusho rahatsızlığı çok ilginç olabilir. Örneğin, bu durum için ilk tedavi Dr. Shoma Morita tarafından 1910’da başlatıldı. O günlerde, doktorun tercih etmiş olduğu tedavi edici yaklaşım şuydu:

  • Hastayı spesifik bir ortamda izole etmek.
  • Hastaları dinlenmeye ve rahatlamaya davet etmek.
  • Günlük tutmak.
  • Bahçeyle uğraşmak gibi fiziksel işler yapmak.
  • Dr. Morita tarafından verilen derslere katılmak.

1930’lardan itibaren Dr. Morita bu safhalardan birkaçını değiştirdi. Grup tedavisinin yanı sıra ilaç uygulamasını da getirdi. Günümüzde Japonlar hala Morita terapisini kullanıyorlar. Batı’da ise işler biraz farklı. Taijin kyofusho ayrı bir rahatsızlık olarak tanımlanmadığından dolayı hala sosyal fobi olarak kabul edilmektedir.

Some figure

Tetikleyicilere, öz saygıya ve gevşeme tekniklerine başvurduğunuz bir bilişsel tedavi mevcuttur. Fakat her şey hastaya ve bu hastanın başka rahatsızlıkları olup olmadığına bağlıdır. Bununla beraber, taijin kyofusho, Batı tarafından değil, Japonlar tarafından iyi bilinen bir rahatsızlıktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Essau, CA, Sasagawa, S., Chen, J., y Sakano, Y. (2012). Taijin kyofusho y síntomas de fobia social en adultos jóvenes en Inglaterra y en Japón. Revista de psicología intercultural , 43 (2), 219-232. https://doi.org/10.1177/0022022110386372
  • Maeda, F., & Nathan, J. H. (1999). Understanding Taijin kyofusho through its treatment, Morita therapy. Journal of Psychosomatic Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(98)00113-5