Logo image
Logo image

Tacitus ve 5 Sözü

3 dakika
Tacitus'un cümleleri, parlak bir zihin aracılığıyla klasik dünyada bizi gezintiye çıkarmaktadır. Bu nedenle, bugün bu meraklı politikacının bıraktığı miras hakkında onun cümlelerinden yola çıkarak biraz daha bilgi edinmeyi öneriyoruz.
Tacitus ve 5 Sözü
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tacitus sözleri hakkında bilgi sahibi olmak, klasik dünyaya bir yolculuk yapmaktır. Bu Romalı’nın hayatı hakkında çok fazla bilgi olmadığından, yeterince bilinmemektedir. Konsolos rütbesine ulaştığı parlak siyasi bir kariyeri vardı.

Gaius Cornelius Tacitus, çok sayıda edebi esere sahip olan ancak eserlerinin hiçbiri günümüze kadar ulaşmamış olan Antik Romalı bir politikacı ve tarihçiydi. Bildiğimiz kadarıyla, çok özel fikirleri olan ilginç bir düşünürdü.

Some figure

Tacitus kimdi?

Bu tarihçi ve Roma konsolosunun MÖ. 55 yılında Roma’da doğduğuna inanılmaktadır. Bilindiği kadarıyla, üretken bir yazardı, Britanya’da savaşmış bir Romalı general olan kayınpederi Cneo Julio Agrícola’ya ithaf edilmiş biyografi türlü Agrícola gibi bir eserin yazarıdır.

Günümüze bıraktığı değerli miraslar arasından, Tiberius’tan Julio-Claudius hanedanının imparatorlarının hikayesini anlattığı Annales (Yıllıklar) hakkında da konuşmaya değer. Ayrıca bu eserde Flavian hanedanına adanmış olan Historiae (Tarihler) vurgulanmaktadır.

Bu eserler, Roma’daki çalkantılı bir dönemin yeniden yaratılmasını temsil etmektedir. Klasik dünyanın en büyük imparatorluklarından birinin neye benzediğini ve insan uygarlığının tarihini daha iyi anlamamızı sağlayan kusursuz portreler sunmaktadır.

Tacitus’un eserleri sayesinde, zamanının önemli karakterlerinin zayıf ve güçlü yanlarıyla tanışabiliriz. Yazar, yazılarında Romanın göz kamaştıran ihtişamlı günlerinde İmparatorluğun ve Roma’nın ihtişamını gözler önüne sermektedir.

Tacitus’un cümeleri

Şimdi, Tacitus’un cümleleriyle antik Roma’ya doğru bir seyahate çıkacağız. Klasik dünyanın biyografi yazarı ve yeteneği sayesinde, her bir cümlede küçük bilgelik hapları alıyormuşçasına yolculuğun tadını çıkarabiliriz.

Güç

“Suç işleyerek elde edilen güç hiçbir zaman iyi amaçlar için kullanılmamıştır.”

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Tacitus, Cumhuriyet sevdalısıydı. Bunun gibi ifadeler, tutkuyu ifade eder ve yasadışı, yasal yollarla iktidara geldiğinizde, bunun vatandaşların lehine nadiren dürüst bir amaç olacağını gösterir.

Onurlu olmak

“Onurlu bir ölüm, utanç verici bir hayata tercih edilir.”

Onurlu olma ve dürüstlük Antik Roma’nın önemli değerleridir. Günümüzde bu değerler önemli olmalıdır. Bu durumda, Tacitus’un günlük yaşamlarında etik değerlere az önem veren, hareketlerini ve eylemlerini haklı çıkarmak amacıyla hareket eden kişilere karşı dürüst ve onurlu insanlara değer vermiştir.

Eğitim ve kanunlar

“Yozlaşmış bir devlette çok kanun çıkarılır.”

Toplumun belkemiği olan eğitim, her zaman sosyal bir endişe olarak var olan bir konu olmuştur. Bu nedenle var olmaması ya da basitçe eksik olması, kişisel ilgi ve zayıflığın araçsallaştırılması önem kazanmaya başlar.

Bu nedenle, eğitim eksikliğinde, hem devlet hem de temsil edilen vatandaşlar çok sayıda düzenleyici yasaya ihtiyaç duyar. Kısmen sağduyu, empati, cömertlik ve dayanışma eksikliğinden kaynaklanır. Dengeli etik ve ahlak eksikliği, ister menfaat için olsun, ister en zayıfları korumak, ister en zenginleri kayırmak için olsun her şeyin düzenlenmesi gerektiği anlamına gelir…

Gelecekte olan

“Bilinmeyen her şey harika kabul edilir.”

Bu cümle, çok popüler bir sözü hatırlatıyor: “Bildiğin şeytan bilmeden şeytana göre daha iyidir.” Oldukça radikal bir cümle olabilir ancak şu anda yaşadığımız her şeyin bazen hayal ettiğimiz kadar kötü olmaması, bilinmeyen gelecekte her şeyin o kadar da iyi olması gerekmediğini anlatmaktadır.

Aslında, Tacitus’a ait olan cümlenin anlamında ortak sağduyuyu bulabiliriz. Bilinmeyen gelecekte olan her şey harika değildir. Bu yüzden şimdiki zamanda ve gelecekte sizi neyin beklediğini sürekli hayal etmeden yaşamak daha iyidir.

Some figure

Eleştiriler

“Eleştiriye kızan, eleştiriyi hak ettiğini kabul eder.”

Atasözünde karşılığını bulabileceğimiz bir diğer ifade ise: “Bir söyleyene bakarım adam mı diye, bir lafa bakarım laf mı diye”. Belki de bir eleştirinin bizi çok rahatsız etmesi, belki de bu eleştiri de haklılık payı olmasıdır. Söyleyene hak vermemizdir.

Tacitus’un bu cümleleri bilgi, saygı ve yılların verdiği birikimle düşünce ve yansımalarla doludur. Tarihteki bilge adamların sesine kulak vermek her zaman iyi bir yöntemdir çünkü ancak geçmişi bilerek şimdiki zamanda yaşayabilir ve geleceği iyileştirebiliriz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.