Logo image
Logo image

Spor Performansımızı İyileştiren Psikolojik Faktörler Nelerdir?

3 dakika
Spor Performansımızı İyileştiren Psikolojik Faktörler Nelerdir?
Tarafından yazılmıştır Fátima Servián Franco
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Yüksek performanslı sporcular başarılarının % 90’ının zihinsel eğitim ve yeteneklerden geldiğini iddia ediyor. Profesyonel sporlarda, sporcular arasında potansiyel, eğitim veya fiziksel yetenek açısından büyük farklar yoktur. Bu nedenle, başarı belirleyici faktörler, psikoloji alanında yatmaktadır.

Yıllar içinde sporun psikolojik yönüne artan bir ilgi yaşandı. Bu artan ilgi psikoloji ve spor alanında çalışan uzmanları şu soruyu sormaya yöneltti: spor performansını hangi psikolojik değişkenler belirlemektedir?

Zihinsel faktörlerin spor performansını etkilediği açıktır. Bu, elit sporcular ve spor yapan herkes için geçerlidir. Bugün bu fikri destekleyecek kanıtlarımız var. Profesyonel veya amatör olsun, herhangi bir fiziksel spor yapan insanlar, belirli psikolojik araçların geliştirilmesinden yararlanabilirler. Bu araçlar kapasitelerini ve spor performanslarını artırmaya yardımcı olabilir.

“Hayat mücadelesi her zaman güçlü kadın veya erkekler tarafından kazanılmaz ama eninde sonunda kazanan kişi, yapabileceğine inanandır.”

– Arnold Palmer

Some figure

Spor performansını hangi psikolojik faktörler artırır?

Düzenli egzersizin sağlığımıza doğrudan yarar sağladığını hepimiz biliyoruz. Çalışmalar ayrıca, akıl sağlığımız için egzersizin iyi olduğunu, dikkati artırıp ekip çalışması ve öz saygıya katkıda bulunduğunu defalarca ortaya koymuştur.

Spor performansını en çok etkileyen psikolojik faktörler şunlardır: öz güven, motivasyon, duygusal kontrol ve konsantrasyon.

  • Motivasyon: Performansınızı optimize etmek istediğiniz her alan için önemlidir. Özellikle sporda önemlidir. Sürekli iniş-çıkışlar yaşayan, yarışları kazanan ve kaybeden sporcular düşünün. Bu durumda durumunda, içsel motivasyon ve yaptıkları işe olan sevgi genellikle kötü bir performansın, berbat bir atışın veya beklediklerinden çok daha düşük bir skorun ardından onları kurtarmaya yardımcı olur.
  • Konsantrasyon: Sporcuların ayrıca doğru şekilde yoğunlaşmaları gerekir. Tüm eylemler, en basit veya sezgisel olanlar bile, konsantrasyon gerektirir. Kötü yürütülen bir hareket, bir kayıp veya yaralanmayla sonuçlanabilir. Aylarca süren hazırlık heba olabilir. Bu yüzden orta düzeyde eğitimi almış bir sporcu bile genellikle dikkatinin dağılmasına izin vermez.
  • Duygusal kontrol: Duygularınızı ve şüphelerinizi kontrol etmenize yardımcı olan zihinsel antrenman egzersizleri yapmak, başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratabilir. Yetersiz duygusal kontrol, bir sporcunun performansını etkilediğinde, bunun nedeni genellikle duygularının konsantrasyonunu etkilemesine izin vermesidir.
  • Kendine güven: Son olarak, bir görevi başarıyla tamamlayabilme yeteneğinize olan güven, zafer için vazgeçilmez bir şarttır.

“Korku ile motive edebilirsin, ve ödülle motive edebilirsin. Ama her iki yöntem de sadece geçicidir. Tek kalıcı şey, kendi kendini motivasyondur.”

– Homer Rice

Some figure

Spor performansını iyileştirmek için zihinsel teknikler

Profesyonel bir atlet olmak, yüksek derecede duygusal katılım gerektirir. İlk olarak, sporcular güçlü ve zayıf yönlerini tanımlamalı ve analiz etmelidir. Ardından, performansı ve güveni artırmak için kişiselleştirilmiş teknikleri kullanabilirler. Bu teknikler kişiselleştirilmemişse, verimli olmayabilir.

Sporcuların performanslarını artırmak için en çok kullandıkları teknikler şunlardır:

  • Dikkat kontrolü: hem iç hem de dış dikkat. Bir sporcu kendi bedeninde (düşünceler, içsel diyalog, duygular ve hareketler) meydana gelen şeylere odaklandığında, iç dikkat yaşanır. Dış dikkat, bir sporcunun kendi vücudunun dışındaki şeylere odaklanmasıdır.
  • Hedef belirleme: Bu, sporcuların yapmaları gereken işin genel bir vizyonunu elde etmelerine yardımcı olur. Son hedeflerine ulaşmak için neleri başarmaları gerektiğini de görselleştirebilirler.
  • Öz-talimatlar: bunlar, motivasyon ya da konsantrasyon konusunda yardımcı olmak için kendimize söylediğimiz mesajlar ya da kısa onaylama cümleleridir. Rasyonel, olumlu, mantıklı ve gerçekçi doğrulamaları kullanmak önemlidir.
  • Gevşeme: Bir gevşeme tekniği, fiziksel ve / veya zihinsel gerginliği azaltmaya yardımcı olan herhangi bir yöntem, prosedür veya aktivitedir. Stresi ve kaygıyı azaltmak ve bunların yerine huzuru koymak anlamına gelir.
  • Zihinsel temsil: Zihinsel temsiller, gerçeği çoğaltmanın sembolik yollarıdır.Görselleştirme, sporcular ve sporcular için son derece etkilidir.

Son olarak, sporun (özellikle üst düzey sporlar) çok fazla acı ve ızdırap içerdiğini hatırlamak önemlidir. Ve bu sadece egzersizin kendisinin ürettiği acı değil, aynı zamanda dolaylı olarak da gelen her şeydir.

Sonuç olarak, sporlar güçlü birer direnç öğretmenlerdir. Sporcuların kullandıkları psikolojik tekniklerin birçoğu, diğer rekabetçi ve talepkar ortamlarda kullanabileceğimiz tekniklerdirdir.

“Antrenmanın her dakikasından nefret ettim, ama dedim ki, ‘Bırakma. Şimdi acı çek ve hayatının geri kalanını bir şampiyon olarak yaşa.’”

– Muhammad Ali, dünya boks şampiyonu